BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Bardzo wysokie spalanie przy ruszaniu w e46 318i 1.9
PostNapisane: 6 czerwca 2010, 13:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318i 1.9
Kod silnika: m43
witam Was wszystkich, w moim aucie występje wysokie spalanie przy ruszaniu, ekonomizer na pierwszych 3 biegach zamyka mi sie na 20 litrach, jadąc powoli na 2 biegu pokazuje mi 18 litrów, na 3 troszke mniej w granicach 16. Przy leciutkim depnięciu pedału gazu wskazówka ekonomizera zamyka sie na max. wartosci :/. Odrazu zaznaczam że mam standardowe koła 15'', ciśnienie w oponach w normie, wymieniłem filtry oleju, paliwa, powietrza, geometrię mam ustawioną jest prawidłowa. Byłem na kompie sondy lambda w porządku, przepływka tak samo, błędów mi nie znalazł. co tu jeszcze wymienić? staram sie jezdzic ekonomicznie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Bardzo wysokie spalanie przy ruszaniu w e46 318i 1.9
PostNapisane: 6 czerwca 2010, 13:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
ja tez mam 1.9 m43 e46 coupe i tez podobnie to wyglada.
nie wiem czy jest to wlasciwe wskazanie czy nie ale mi w miescie pali 10/11 litrow
na trasie spalil mi okolo 8 moze mniej.

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 13:23 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
jest to normalne zjawisko ;)

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 12:43 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Raczej normalne, bo nie ma co patrzeć po ekonomizerze na pierwszych 3 biegach. Ja mam 1.6 M43 i ewentualnie na 3 przy 50 to można utrzymywać delikatnie w okolicach 10, ale nie mówię tu o rozpędzaniu się. Mnie na 1 i 2 przy rozpędzaniu idzie na 30+. Spalanie na razie na tankowaniach wyszło mi 6.7-9,5.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 18:41 
kochan86 napisał(a):
ekonomizer na pierwszych 3 biegach zamyka mi sie na 20 litrach,

Ciesz się, że na 30 się nie zamyka. A to i tak tylko dlatego, że nie ma takiej skali na ekonomizerze...
To normalna rzecz. Chwilowym spalaniem można się przerazić, ale tak jest w każdym aucie. U mnie np. jak wdepne do spodu na 1, 2 itd... to komputer pokazuje chwilowe spalanie 99l/100km i niewiem czy to dlatego, że tak jest faktycznie, czy też dlatego, że niema już większej skali :]

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
kochan86 napisał(a):
witam Was wszystkich, w moim aucie występje wysokie spalanie przy ruszaniu, ekonomizer na pierwszych 3 biegach zamyka mi sie na 20 litrach, jadąc powoli na 2 biegu pokazuje mi 18 litrów, na 3 troszke mniej w granicach 16. Przy leciutkim depnięciu pedału gazu wskazówka ekonomizera zamyka sie na max. wartosci :/. Odrazu zaznaczam że mam standardowe koła 15'', ciśnienie w oponach w normie, wymieniłem filtry oleju, paliwa, powietrza, geometrię mam ustawioną jest prawidłowa. Byłem na kompie sondy lambda w porządku, przepływka tak samo, błędów mi nie znalazł. co tu jeszcze wymienić? staram sie jezdzic ekonomicznie...

za ostro ciśniesz :rotfl:

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:17 
Forumowicz

Moje BMW: 540i SMOK
Kod silnika: M62TUB44
Ekonomizer pokazuje chwilowe spalanie a nie średnie z x km. Przy ruszaniu to i tak Ci mało pokazuje pewnie ostrożnie ruszasz :). Zauważ że przy ruszaniu spali ok 18-20 czasem więcej. Jak go rozpędzisz puścisz gaz, nie zrzucając na luz to wykasuj sobie średnie spalani. pokaże ci w danej chwili 0. I potem wychodzi średnie 8-9-10-11 i więcej w zależności od stylu.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 21:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
u mnie jest to samo na benzynie, nawet jak ruszam bardzo delikatnie to zawsze pokazuje powyżej 14L, szczególnie jak jest silnik zimny, ale to oczywiste.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 21:27 
Ten ekonomizer to psu na budę, skoro jest OBC. Szkoda, że tak późno się kapnęli i zamienili go na coś innego.

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 03:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i, F30 320i
Kod silnika: M43TU, N26
To normalne zjawisko. Ekonomizer dopiero pokazuje "prawdę" przy stałej prędkości.

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 06:36 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Panowie, pisałem o tym już tyle razy, że po prostu opadają mi ręce. Wkleję jeszcze raz to co napisałem w innym temacie, przeanalizujcie i nie piszcie więcej głupot w stylu "Ekonomizer dopiero pokazuje prawdę przy stałej prędkości". Tak więc zapraszam do lekturki poniższego, coprawda tyczyły się hamowania na luzie, ale mechanizm jest ten sam, tak więc powinniście zrozumieć :).

Kolego, sprawa wygląda następująco, jeżeli na luzie ekonomizer wychyla się do 10l przy hamowaniu, to jest to w zupełności normalne!
Proszę przeprowadź taki test, jedziesz ok 50km/h na luzie, ekonomizer powinien być delikatnie wychylony ponad 0l i zacznij hamować, jeśli wskazówka będzie się przechylać w kierunku co raz większych wartości, a przy zatrzymaniu spadnie do zera to jest to zupełnie normalne.
Już tłumaczę dlaczego. Otóż jadąc na luzie silnik pobiera stałą ilość paliwa, jednakże przy hamowaniu prędkość się zmniejsza, a więc zużyłbyś więcej litrów bezyny na pokonanie 100km. Prosty przykład, pamiętaj o stałej ilości paliwa w czasie, jedziesz 100km/h na luzie, to w godzinę pokonasz 100km, więc spalisz to x litrów. Jakbyś jechał 50km/h na luzie, to pokonasz 100km w dwie godziny, a więc spalisz 2x litrów paliwa. Dlatego ekonomizer wychyla się ku większym wartościom przy hamowaniu.

Mówiąc bardziej technicznie, układ całkujący jest zmuszony do dzielenia przez bardzo małe wartości, a jak dobrze wiadomo lim(x->0) a/x = inf . Czyli znowu po ludzku przy prędkości 0km/h Twoje spalanie osiągnęłoby nieskończoną wartość, bo wypaliłbyś całe paliwo, a nie przejechał ani kilometra .

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem.

[edit]
Warto też dodać, że ekonomizer posiada analogowy odczyt z zamierzoną inercją. Panowie, pamiętajcie, że BMW nie jest takie fajne, bo ma napęd na tył, tylko dlatego, że ktoś je projektuje z głową!

z viewtopic.php?f=1&t=68320&p=733844#p733844

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 08:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
rufjan napisał(a):
Panowie, pisałem o tym już tyle razy, że po prostu opadają mi ręce. Wkleję jeszcze raz to co napisałem w innym temacie, przeanalizujcie i nie piszcie więcej głupot w stylu "Ekonomizer dopiero pokazuje prawdę przy stałej prędkości". Tak więc zapraszam do lekturki poniższego, coprawda tyczyły się hamowania na luzie, ale mechanizm jest ten sam, tak więc powinniście zrozumieć :).

Kolego, sprawa wygląda następująco, jeżeli na luzie ekonomizer wychyla się do 10l przy hamowaniu, to jest to w zupełności normalne!
Proszę przeprowadź taki test, jedziesz ok 50km/h na luzie, ekonomizer powinien być delikatnie wychylony ponad 0l i zacznij hamować, jeśli wskazówka będzie się przechylać w kierunku co raz większych wartości, a przy zatrzymaniu spadnie do zera to jest to zupełnie normalne.
Już tłumaczę dlaczego. Otóż jadąc na luzie silnik pobiera stałą ilość paliwa, jednakże przy hamowaniu prędkość się zmniejsza, a więc zużyłbyś więcej litrów bezyny na pokonanie 100km. Prosty przykład, pamiętaj o stałej ilości paliwa w czasie, jedziesz 100km/h na luzie, to w godzinę pokonasz 100km, więc spalisz to x litrów. Jakbyś jechał 50km/h na luzie, to pokonasz 100km w dwie godziny, a więc spalisz 2x litrów paliwa. Dlatego ekonomizer wychyla się ku większym wartościom przy hamowaniu.

Mówiąc bardziej technicznie, układ całkujący jest zmuszony do dzielenia przez bardzo małe wartości, a jak dobrze wiadomo lim(x->0) a/x = inf . Czyli znowu po ludzku przy prędkości 0km/h Twoje spalanie osiągnęłoby nieskończoną wartość, bo wypaliłbyś całe paliwo, a nie przejechał ani kilometra .

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem.

[edit]
Warto też dodać, że ekonomizer posiada analogowy odczyt z zamierzoną inercją. Panowie, pamiętajcie, że BMW nie jest takie fajne, bo ma napęd na tył, tylko dlatego, że ktoś je projektuje z głową!

z http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t ... 44#p733844

Konkretna odpowiedz :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1