BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 20:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Wymiana łapy silnika od kierowcy
PostNapisane: 29 czerwca 2010, 15:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Compact
Kod silnika: M41
Witam
Pękła mi łapa od kierowcy. Dzisiaj przyszła mi przesyłka z zamienna częścią i nie mogę sobie poradzić z wyciągnięciem starej łapy. Po prostu nie ma miejsca poduszki od niej nie mogę odkręcić bo nie mam takiej długiej przedłużki żeby odkręcić a od dołu nie ma miejsca. Patrzyłem, że są tam jakieś przewody. można je zdemontować bez żadnych konsekwencji na chwile? Czy coś z nich wycieknie? I czy ktoś ma pomysł jak można tą łapę wyciągnąć?
Moje bmw to e36 1.8tds compact poniższe zdjęcia przedstawiają aktualna sytuacje przy wymianie łapy ;)
Obrazek
Obrazek
Z góry dzięki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Wymiana łapy silnika od kierowcy
PostNapisane: 29 czerwca 2010, 18:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
Kolego bez odkręcenia poduszki nic nie zdziałasz, a musisz ją odkręcić z góry (najprościej). Także bez przedłużki nie zabieraj się za to jak i bez kanału, bo musisz po odkręceniu silnik lekko dźwignąć by wyciągnąć poduszkę i włożyć nową łapę!!!!!

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 20:20 
Pierwsze kroki

lewarków u mnie dostatek;) więc na pewno jakoś uda mi się dźwignąć silnik.W sumie już go dźwignąłem Bo pożyczyłem klucz i odkręciłem poduszkę. Ale przez łapę idzie jakiś przewód. I nie mogę go odkręcić jedynie co mi się udało to sprawdzić jaki klucz wchodzi w tą nakrętkę 13-stka ale weszła sama nasadka bez końcówki do kręcenia na nią już miejsca nie ma. Poza tym ten kabel jest od prądu bo jak mi buchły iskry to w życiu takich fajerwerków nie widziałem jak próbowałem jakiś klucz przyłożyć. Więc na razie zablokowałem się odkręceniu tego przewodu. Akumulator już odłączyłem ale żaden płaski ani oczkowy nie chce wejść na tą śrubę. A do nasadowego końcówki nie włożę więc mam ciężki orzech do zgryzienia ;)

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 20:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
a ''lamana'' nasadka probowales?

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 20:45 
Pierwsze kroki

łamanej nie posiadam pękła mi jak dokręcałem szpilki do mostu :(

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 20:54 
Zacna persona forum

no to co mam poadzic mlotek i przecinak ... :rotfl: kolego wiem ze fajnie sie naprawia autko swoje wlasnymi rekami -wielka satysfakcja . ale bez kluczy ..jakiegokolwiek kompletu (nie mowie tu o wozku z narzedziami) ciezko cokolwiek odkrecic .. :/ a wiedz ze tylko plasko oczkowe nie wystarcza do buni

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 21:06 
Pierwsze kroki

DaRo25 napisał(a):
no to co mam poadzic mlotek i przecinak ... :rotfl: kolego wiem ze fajnie sie naprawia autko swoje wlasnymi rekami -wielka satysfakcja . ale bez kluczy ..jakiegokolwiek kompletu (nie mowie tu o wozku z narzedziami) ciezko cokolwiek odkrecic .. :/ a wiedz ze tylko plasko oczkowe nie wystarcza do buni

mam 2 komplety kluczy nasadowych a łamana przedłóżka zajmuje tyle samo miejsca co zwykła tu chodzi o długośc rączki jakiś najmniejszy jaki znalazłem czyli dluga na 12cm trzynastka i nie da się pokręcić bo jakieś 2 rury z jednej strony a z drugiej silnik od góry się nie da bo to jest pod jakimś wypustem od silnika więc trzeba od dołu a na dole kicha. Co do mechaników u mnie w miejscowości nie ma żadnego zakładu w którym można zostawić auto najlepszy zakład w moim mieście. Kiedyś poszedłem tam żeby mi wymienili olej w skrzyni. Bo ja nie posiadam takiej fajnej "strzykawki" i patrzyłem jak mechanik robi 5 min się z śrubą siłował i poprosił o pomoc kolegi okazało się że kręcił nie w tą stronę co trzeba...a nie będę auta do innej miejscowości auta holował żeby mi łapę zmienili

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 22:29 
Zacna persona forum

no w sumie nie wiem jak wyglada lapa i poducha z lewej -nie wiem jakie jest dojscie kluczem .z prawej wiem bo poduche zmienialem ..ale skoro piszesz ze ciezko jest dojsc to chyba tak jest ale musisz kombinowac ..nie tak to tak . a jak jest szansa dojscia TYLKO od gory ale na dlugiej przedluzce to nie poradzisz -musisz miec taka by to zdemontowac .
-napewno sa inne opcje ale po co demontowac pol silnika by odkrecic lape z poducha .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1