BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pyt. do znających przepisy dotyczące doręczenia paczek
PostNapisane: 1 lipca 2010, 09:27 
Uzależniony od forum :)

Elo.

Zastanawiam się czy ktoś z Was zna przepisy dotyczące doręczania przesyłek?

1.Paczka/list polecony nadany na osobę prywatną, pracownika firmy, na adres firmy.

-Czy sekretarka/prezes może taki list otwierać, jeżeli adres jest firmowy ale odbiorcą nie jest firma a osoba prywatna?

-Czy paczkę/list może odebrać inna osoba? Np. Paczka na p.X a odbiera sekretarka?

2.Jakie są/mogą być konsekwencje prawne?

Zagadnienie mnie zaciekawiło, w niektórych firmach sekretarka/prezes przegląda całą korespondencję na adres firmy zanim trafi do pracownika. Czy to legalne?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pyt. do znających przepisy dotyczące doręczenia paczek
PostNapisane: 1 lipca 2010, 09:39 
Forumowicz

Moje BMW: e30
Kod silnika: M40B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104305
Wydaje mi się, że sprawa jest regulowana podobnie jak i korzystanie z internetu w pracy, czyli w zależności od regulaminu ustalonego przez szefa ale oczywiście mogę się mylić :hyhy: to w zasadzie najwięcej zależy od tego jakiego masz szefa :looka: Jak bardzo Ci zleży mogę zapytać się wykładowcy od prawa bo akurat jutro mam egzamin Pozdrawiam

PostNapisane: 1 lipca 2010, 09:43 

KotSylwester napisał(a):
-Czy sekretarka/prezes może taki list otwierać, jeżeli adres jest firmowy ale odbiorcą nie jest firma a osoba prywatna?

KotSylwester napisał(a):
-Czy paczkę/list może odebrać inna osoba? Np. Paczka na p.X a odbiera sekretarka?

Wydaje mi sie,ze skoro jest na adres firmy to prezes czy sekretarka moga ja otworzyc.Choc teoretycznie jak jest adres firmy i dodatkowo nazwisko to powinno to trafic wlasnie do dej osoby bezposrednio.Ale czy to tez nie jest tak,ze sa jakie normy obowiazujace w danej firmie?No i jest cos takiego chyba jak tajemnica korespondencji.

PostNapisane: 1 lipca 2010, 09:54 

Wlasnie sie zastanawiam. Dla mnie oczywiste jest ze jak jest adres i nazwisko to idze na firme wiec mogą otworzyc, ale są pewnie niedomówienia:

Co jak:
1.
FIRMA
NAZWISKO
ADRES

2.
NAZWISKO
ADRES

?Skoro pracownik podał adres firmy to jakby logiczne ze można.

PostNapisane: 1 lipca 2010, 11:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Z jednej strony - zależy od zasad stosowanych w firmie, na adres kt. przesyłka jest zaadresowana.
Z drugiej - zasady doręczania przesyłek określają regulaminy firm kureirskich/poczty. To czy kurier/listonosz się do nich stosuje to jedno, ale formalnie zapisy takie kazda tego rodzaju firma posiada, więc w razie czego można się czepić :)

PostNapisane: 1 lipca 2010, 11:52 

No dobra ale jak kurier DHL na nazwisko X i adres, to chyba nie ma prawa dostarczyć magazynierowi? Przecież nie dostał tego adresat... A jak z obowiązkiem potwierdzenia tożsamości? Wiadomo jak listonosz idzie do mieszkania co innego jak do firmy z 250 pracownikami...

PostNapisane: 1 lipca 2010, 12:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Przy adresach firmowych standardowo zostawiają przesyłki w sekretariacie :kwasny:
Z tego co wiem mozna sobie zastrzec przy zlecaniu wysyłki odbiór osobisty - wtedy kurier musi przekazać osobie, na kt. nazwisko jest paczka wystawiona - jak delikwenta brak, to zostawia awizo.
W normalnych układach jak nawet odbiorą w sekretariacie, a przesyłka jest na konkretną osobę, to paczka nie jest otwierana tylko przekazywana "w całości" adresatowi (np u mnie w firmie tak jest).
Ale jak masz durnego przełozonego, to jak mu przyjdzie na adres firmowy to - jak już ktos wspominał - chyba podobnie jak np z mailem na pracowym kompie :kwasny:

PostNapisane: 1 lipca 2010, 12:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Musialbys przewertowac regulamin Poczty Polskiej. Jezeli chodzi o list moze on trafic w rece kazdego.
Jezeli bedzie list polecony wedlug mnie powinien trafic bezposrednio do adresata, poniewaz kwitujesz listonoszowi odbior przesylki. Jezeli ktos inny sie podpisze w Twojej rubryce moze byc to falszowanie podpisu. Zauwaz, ze na poczcie jak chcesz odebrac przesylke awizowana na inne nazwisko, ale ten sam adres to musisz na kwitku dopisac kim jestes dla adresata, ze w jego imieniu odbierasz przesylke, a pani w okienku spisuje Twoj dowod. Mowie tu oczywiscie o praktyce jaka mnie spotkala, bo teoria moze byc inna. Ostatnio sie dowiedzialem, ze nie moge odebrac listu poleconego za ojca, bo mam inny adres zameldowania niz korespondencyjny i bede mogl to zrobic tylko z upowaznieniem.

PostNapisane: 1 lipca 2010, 14:48 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
może sekretarka otworzyć jeśli jest to paczka, list adresowany na firmę.

PostNapisane: 1 lipca 2010, 15:28 
Forumowy terrorysta

Adresatem jest firma, to firma ma prawo wglądu w korespondencję, tym bardziej, że firma kwituje odbiór. Ale może też sekretariat zadzwonić do działu -''paczka do Ciebie, chodź odebrać'' itd.

PostNapisane: 1 lipca 2010, 18:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
A ja mam takie pytanie troche z innej beczki,czy jeżeli jestem np. w Gdyni i wysyłam list normalny do osoby która mieszka w Szczecinie i podam tylko jej adres na kopercie a swojego nie napisze czy ona będzie wiedziała z kąd ten list jest wysłany? Chodzi mi o to czy poczta stawia pieczątke z miejsca wysłania listu.

PostNapisane: 1 lipca 2010, 19:23 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Art. 11(1) kodeksu pracy:
Pracodawca jest obowiązany szanować godność i inne dobra osobiste pracownika.
Art. 23 kodeksu cywilnego:
Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.
Art. 24 kodeksu cywilnego:
par. 1
Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.
par. 2
Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.

Sprawdź regulamin pracy albo jakieś inne wewnątrzzakładowe regulacje, tam może coś będzie na ten temat.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 lipca 2010, 18:40 

maaaad, dzięki za konkretną odpowiedź.

Wnioskuję z tego że jednak jeżeli jest nazwisko pracownika, adres firmowy a brak firmy wynika z tego że w firmie nie powinni (nie mogą) otwierać takiego listu czy odebrać paczki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1