BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 21:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Problem z pierwszym biegiem i szarpanie podczas ruszan
PostNapisane: 8 lipca 2010, 14:50 
Forumowicz

Witam, mam nadzieje że kolejny raz mi pomożecie koledzy. Kupiłem ok dwa miesiące temu e46 320d z końca 2003 roku, silnik 150 KM skrzynia manualna 6 biegowa. Samochód jak narazie jest w stanie idealnym, zero wycieków, od spodu i od góry jest cały suchy. Martwi mnie jedna rzecz, czasem mam problem z wrzuceniem pierwszego biegu, udaje mi się to zrobić za trzecim czwartym razem. Takie wrażenie że skrzynia nie chce mi pozwolić wrzucić ten bieg, pozostałe biegi można wrzucić. Kolejny problem to szarpanie podczas ruszania, gdy delikatnie i powoli ruszam samochód szarpie, ale tylko na pierwszym biegu. Wyżej wymienione objawy pojawiają się raczej sporadycznie, raz na dwa trzy dni. Dodam że dużo prowadzę. Aha i jest to wersja z kołem dwumasowym.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Problem z pierwszym biegiem i szarpanie podczas ruszan
PostNapisane: 8 lipca 2010, 15:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
a jak z przyspieszaniem? moja też szarpała przy ruszaniu myslałem ze może sprzęgło ale po przeczyszczeniu zaworu EGR i wymianie filtra odmy problem zniknał, teraz lepiej sie zbiera z dołu i rusza bez problemu nawet bez wciskania gazu.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 16:42 
Forumowicz

trudno powiedzieć jak przyśpiesza, chyba dobrze, poprzednio miałem 530d więc przesiadłem się do auta które jest nieco słabsze, filtr odmy też wymieniłem, a jak się dostać i wyczyścić ten czujnik EGR? można samemu się z tym pobawić?

PostNapisane: 8 lipca 2010, 20:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
Kolego na 100% masz sprzęgło na wykończeniu choć jest to mój pierwszy post ale dopiero od dzisiaj się zarejestrowałem a wcześniej na inne fora zaglądałem, więc po opisie twoich objawów wygląda na kończące się sprzęgło przy wymianie zwróć również uwagę na koło dwumasowe jeśli ma luzy to lepiej również wymień bo dwa razy skrzynię zrzucać, to lepiej za jednym zamachem to zrobić, ja niestety mam wywalone koło dwumasowe ale sprzęgło mam jeszcze ok, ale bedę wymieniał i koło i sprzęgło tylko trochę to kosztuje więc czekam na większy przypływ gotówki, padnięte koło dwumasowe objawia się szarpaniem i stuknieciem przy gaszeniu silnika oraz grzechotaniem przy jeździe do przodu na pierwszym biegu i na wstecznym najbardziej słyszalne i przy delikatnym odpuszczaniu sprzęgła ale ty chyba nie masz takich objawów wiec u ciebie na 100% sprzęgło do wymiany. Sorki że takie smutne wiadomości ci przekazuje ale niestety to chyba koniec twojego sprzęgła. Chyba że się mylę, najlepiej podjedź do jakies mechanika to od razu ci postawi diagnozę.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47N
Mi tez wyglada to na dwumase. Niestety szarpanie przy ruszaniu, stuki przy zmianie biegow i wibracje to bardzo czesta usterka w tym modelu i zazwyczaj konczy sie na wymianie dwumasu lub kola pasowego.

PostNapisane: 9 lipca 2010, 08:52 
Forumowicz

To ja już sam nie wiem o co chodzi, to co opisałem wyżej zdarza się maksymalnie ran na dzień przy czym ten samochód robi ok 200 km dziennie. Poczytałem inne fora i zrobiłem test. Na zapalonym silniku włożyłem czwarty bieg i powoli puszczałem sprzęgło, samochód od razu jak tylko wyczuł opór zgasł, opisywali to jako prawidłową reakcje, gdyby przez chwile chodził to oznaczało by że się ślizga sprzęgło. Nie wiem tak w 100% ale sprzęgło łapie gdzieś od połowy no może ciut szybciej. Nie mam takiej reakcji że dopiero na końcu. Te szarpanie podczas ruszania najczęściej przydarza się gdy jestem w korku i ciągle pracuje sprzęgłem. Pojade dziś na wszelki wypadek na warsztat żeby mechanik zobaczył i powiedział co on o tym sądzi.

A z jakimi kosztami mogę się liczyć przy zakupie sprzęgła i koła dwumasowego?

PostNapisane: 9 lipca 2010, 11:52 
Specjalista

Kod silnika: M47
larencase napisał(a):
Kolejny problem to szarpanie podczas ruszania, gdy delikatnie i powoli ruszam samochód szarpie, ale tylko na pierwszym biegu

Mialem to samo, przypalilem troche sprzeglo i po sprawie.

PostNapisane: 18 lipca 2010, 10:55 
Pierwsze kroki

wyczyść zawór EGR i wtedy zobacz czy problem nie zniknie, jest na forum w dziale zrób to sam, trwa to 30 min i jest bardzo proste.

PostNapisane: 18 lipca 2010, 11:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47
Piszesz kolego, że problem się ujawnia gdy stoisz w korku lub długo sprzęgłem pracujesz. Jeśli masz kanał i trochę czasu to wskocz pod auto sprawdź łącznik elastyczny wału. Umiejscowiony jest za skrzynią biegów. Jeśli jest popękany lub wystają z niego takie jakby sznurki to wymiana bo może być powodem problemu, który opisujesz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1