BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [36]Compact - stacyjka, szyby, zapas
PostNapisane: 10 lipca 2010, 14:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [e36]323ti
3 problemy/ pytania;
1. mam problem ze stacyjka, szukałem na forum ale jeszcze nie było czegoś takiego ( no chyba ze to normalne)? mianowicie po włożeniu kluczyka mogę odkręcić 360 stopni kluczyk ale w stronę przeciwna niż normalnie (przed uruchomieniem zapłonu, jeżeli wkładam kluczyk i kręcę normalnie to wszystko śmiga), jak kręcę w druga stronę to czuje straszne luzy, dopiero po wyjęciu kluczyka słychać ze jakaś zapadka czy jakiś bolec wskoczył.
2. grzebałem coś przy furze, kluczyki miałem w kieszeni, szyby były otwarte. przez przypadek nacisnąłem zamykanie szyb (drzwi były uchylone) i zaczęły się zamykać, natomiast przy zamkniętych drzwiach nie działają, zaznaczam ze kluczyk miałem w kieszeni
3. mam wrażenie ze kolo zapasowe strasznie nisko mi siedzi, widać przynajmniej polowe osłony od zapasu

czy wymienione przeze mnie wątpliwość są norma w tych samochodach, czy niestety ale czeka mnie robota?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [36]Compact - stacyjka, szyby, zapas
PostNapisane: 10 lipca 2010, 15:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
wszystkie 3 problemy opisane powyżej to norma ;] co do stacyjki, może ona mieć już jakiś luz, u mnie jest to samo, czasami nawet mi sie zdarzało, że jak w stronę odpalania kręciłem to robił się luz i kręcił się kluczyk bez oporu, raz mi się stacyjka zablokowała, odblokowałem ją sam, przesmarowałem i jest git, na Twoim miejscu nie zatruwał bym sobie głowy...

co do pyt. nr 2, to też jest normalne, po prostu jak zapomnisz zamknąć szyby to wystarczy, że otworzysz drzwi i wtedy jest zasilanie na włącznik i możesz zamknąć szyby guzikiem, może to też być spowodowane też tym, że masz domykanie szyb, spróbuj zamknąć drzwi kluczem normalnie i przytrzymaj do końca w prawo kluczyk (w poz zamknięcia) przy otwartych szybach, powinny się pozamykać szyby i szyberdach jeśli masz

3, norma, dlatego wyciąłem zapas :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1