BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 11:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 528i szwankuje ASC i ABS auto dziwnie szarpie
PostNapisane: 13 stycznia 2010, 19:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530D
witam czytam wszystkie posty ale zaden konkretnie nie opisuje mojego przypadku: mam problem tego typu ze po odpaleniu auta nie pali sie ani asc ani abs ale problem jest o tyle dziwny ze bez wzgledu na to czy jest slisko czy nie caly czas pracuje ASC i to w taki sposob ze uniemozliwia rozpedzenia auta caly czas samochodz hamuje co do absu to pracuje caly czas bez wzgledu na to czy jest poslizg kol czy nie delikatne wcisniecie hamulca powoduje uruchomienie absu...i po kilku minutach jazdy zapalaja sie pomaranczowe lampki ABS i ASC wtedy auto jedzie bez problemu ale zaden z systemow nie dziala po ponownym uruchomieniu samochodu historia sie powtarza, szwankuje tez czasami predkosciomierz i ekonomizer...bywaja dni ze oba systemy dzialaja bez zarzutu ale to zadkosc ale pisze o tym bo uwazam za istotna uwage
w aucie zostaly wymienione wszystkie czujniki absu w kwocie 160zl za szt po znajmosci, lozyska i piasty, a najbardziej zastanawia mnie to ze czasami jest ok ale zadko prosze o pomoc bo ja juz rece rozkladam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW E39 528i szwankuje ASC i ABS auto dziwnie szarpie
PostNapisane: 7 lutego 2010, 19:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 '97
Kod silnika: M51
A byles na komputerze??Moze modul ABS/ASC ci szwankuje.Nie zauwazyles na.kiedy jest ok.Cieple,suche dni...Mozesz tez zerknac na przepustnice ktora jest przymykana przez asc.

Ludzie którzy pija sa dla mnie niczym..........NICZYM PRZYJACIELE.....

PostNapisane: 7 lutego 2010, 19:36 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
A czujniki masz ori czy nie???
Mi to warioławo wszystko po wymianie czujnika abs na podrube z allegro.
Potem kupiłem używke ori i wszystko wróciło do normy...

PostNapisane: 7 lutego 2010, 22:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
czujniki muszą być ori BMW inne nie działają ;)
kola i opony masz takie same z tyłu i z przodu?
podaj rozmiary opon...

PostNapisane: 8 lutego 2010, 10:13 
Pierwsze kroki

U mnie podobny problem wystapil po wymianie czujnika ABS.
Byl uszkodzony wiec wymienilem. Teraz ABS i ASC dalej nie dziala, alest jakis inny problem.
Samochod sam trzyma obroty na 3k i po kilku sekundach oswiecaja sie kontrolki i jest jazda bez ABS i ASC.
Czujnik zakupiony w serwisie BMW i wymiony przez serwisantow, sterownik ABS sprawdzony przez pracownika serwisu - ponoc jest sprawny.
Po wyjechaniu sprawnym autem z serwisu, po 2km doznalem szoku.
Piatek wieczorem, nie mialem juz sie do kogo wrocic...

Tytuł: Re: [E39] 528i szwankuje ASC i ABS auto dziwnie szarpie
PostNapisane: 10 lipca 2010, 14:06 
Pierwsze kroki

BorysKrystian, witam mam takie pytanie dzis wymieniłem czujnik abs z lewego koła tylniego tak pokazywał komp ze jest uszkodzony po wymianie mam dalej to samo gdzie jest problem ze odp z góry dzięki pozdrawiam grabi

PostNapisane: 11 lipca 2010, 09:08 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Witam,

Byliście może na diagnozie komputerowej? Czasem zdarza się tak że silnik ma błąd i to on powoduje błędne działanie układów ABS/ASC. Zulusman, piszesz że samochód trzyma obroty na 3k, po czym zapala się ABS i ASC, jeżeli masz silnik benzynowy nie wyrzuca Ci przez przypadek błedu 211? Do tego wszytskiego nie zapala wam sie czasem kontrolka EML-u?

Pozdrawiam,
Michał M.

Pozdrawiam,
Michał

PostNapisane: 11 lipca 2010, 12:02 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
grabibmw520

A po wymianie czujnika byłeś spowrotem na diagnostyce, czy brak zmiany wnioskujesz na podstawie palącej się lampki ABS ;) ??

PostNapisane: 11 lipca 2010, 18:35 
Pierwsze kroki

no własnie nie byłem ale powiem tak ze na starym szło jechac a na tym nowym przy prędkosci 20 na godz przy hamowaniu włancza sie abs

PostNapisane: 11 lipca 2010, 21:25 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Witam,

Koledzy pomóżcie!

W związku z tym, że asc + abs mi świeci na desce to postanowiłem coś z tym zrobić. Komp pokazał prawy tylny czujnik. No to rozpocząłem od niego. Dostałem się do czujnika i nie był jakoś nadzwyczajnie zasyfiony, powiedziałbym, że normalnie. Chciałem sprawdzić domową metodą jego sprawność z tkz. żarówką. Zdziwiłem się, że żarówka nie zaświeciła po przekręceniu zapłonu. Nawet kostkę rozpiąłem do gołych kabelków, ale nic to nie dało. Miernik potwierdził, że tam prąd nie dochodzi...i tak w każdym kole - sterownik padł?

PostNapisane: 11 lipca 2010, 23:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=54536
Też walczyłem z abs/asc w swojej 5er. Paliła się kontrolka , nie działał ABS/ASC. Wymieniłem czujnik lewy przód bo ten wskazał komp.Lampka zgasła. Niestety pojawił się problem zbyt wcześnie właczającego się abs i samoistnego podkręcania obrotów . Podjechałem do elektryka. Laptop do auta i sprawdziliśmy prędkości obrotowe kół. No i wtedy wyszło że prawy tylny czujniczek oszukiwał (raz było powiedzmy 15 km/h nagle skakało na 40 km/h, zaś na innych kołach było 39-40 km/h).Sama diagnostyka na postoju nioe wskazała tego czujnika dopiero podczas kontroli prędkości obrotowej kół wyszło. Po wymianie koniecznie na ori (Siemens) jak ręką odjoł. :)

PostNapisane: 11 lipca 2010, 23:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=54536
judin napisał(a):
Witam,

Koledzy pomóżcie!

W związku z tym, że asc + abs mi świeci na desce to postanowiłem coś z tym zrobić. Komp pokazał prawy tylny czujnik. No to rozpocząłem od niego. Dostałem się do czujnika i nie był jakoś nadzwyczajnie zasyfiony, powiedziałbym, że normalnie. Chciałem sprawdzić domową metodą jego sprawność z tkz. żarówką. Zdziwiłem się, że żarówka nie zaświeciła po przekręceniu zapłonu. Nawet kostkę rozpiąłem do gołych kabelków, ale nic to nie dało. Miernik potwierdził, że tam prąd nie dochodzi...i tak w każdym kole - sterownik padł?

Być może padł sterownik ale najpierw spróbuj go podmienić na inny sprawny z takim samym numerem.Wtedy będziesz miał pewnośc

PostNapisane: 12 lipca 2010, 08:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i 98r
Kod silnika: M52B25
Miałem to samo, też mnie straszyli sterownikiem ABSu, ale okazały się walnięte 2 czujniki.
Nie wiem czy do nich powinien prąd dochodzić, ale wydaje mi się że nie, bo czujniki działają w oparciu o magnes i to chyba w nich indukuje się prąd. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

PS. Nie wkładajcie szmelcu z allegro, ja kupiłem i musiałem reklamować 2 sztuki bo jak tłumaczył sprzedawca "cała partia była wadliwa". Kupiłem w sklepie czujniki FEBI i jest git od ponad roku.

Obrazekhttp://www.motostat.pl - wydatki pod kontrolą
Moja Bunia - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=78091

PostNapisane: 12 lipca 2010, 22:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520I
Kod silnika: M54 B22 - 226S1
miałem podobnie podczas najmniejszego hamowania dziwne abs sie włączał po przejechaniu paru kilometrów zaswiecały sie lampki ABS I ASC WYMIENIŁEM CZUJNIK ABS I DALEJ TO SAMO problem tkwił w lewym tylnym kole i zwiazany był z łożyskiem przy okazji jeszcze obroty mi szalały.po wymianie łożyska wszystko wróciło do normy

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 02:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530D
duzo wymienilem ale poradzilem sobie z tematem mialem odlutowany przedow pod schowkiem od tego modulatora absu co wysyla sygnal na sterownik do pompy abs/asc przewod drzal i robil takie akcje, dziekuje za pomoc

PostNapisane: 19 czerwca 2013, 01:31 
Forumowicz

Moje BMW: E39 528i2xVANOS
Kod silnika: M52 / TU
szwyniu napisał(a):
duzo wymienilem ale poradzilem sobie z tematem mialem odlutowany przedow pod schowkiem od tego modulatora absu co wysyla sygnal na sterownik do pompy abs/asc przewod drzal i robil takie akcje, dziekuje za pomoc

czy ten sterownik w schowku wyglada mniej więcej tak?

Obrazek

PostNapisane: 19 czerwca 2013, 07:22 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
DZWILU88 napisał(a):
szwyniu napisał(a):

czy ten sterownik w schowku wyglada mniej więcej tak?

Obrazek

To jest sterownik z przednich drzwi

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1