BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Compact - felgi i opony letnie
PostNapisane: 17 lipca 2010, 15:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46/5
Kod silnika: N42B18
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum :zawstydzony:
Niedawno kupiłem pierwsze auto, a jest nim dziewięcioletni compact 316ti sprowadzony z Niemiec. Wszystko śmiga, problem jest tylko taki, że stoi na zimówkach (felgi jakieś biedne 15'' albo 16''). Mam w planach zakup oryginalnych felg (np. styling 73), a niestety wiąże się to ze sporym kosztem. I tutaj pytanie, czy kupić teraz opony letnie i zmienić same opony, czy jeździć na tych oponach aż do następnego sezonu i wtedy postawić auto już na nowych felgach? Zrobiłem już ponad kkm, bo pilnie potrzebowałem auta, ale jak tak dalej pójdzie to zupełnie zetrę bieżnik.

Jeśli pierwsza opcja to zaproponujcie jakieś budżetowe opony, byle nie najtańsze, a warte swojej ceny.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Compact - felgi i opony letnie
PostNapisane: 17 lipca 2010, 17:37 
Forumowicz

Moje BMW: E39 Touring
Kod silnika: M52TUB20
throzz napisał(a):
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum :zawstydzony:

Pierwszy powinien być w powitali. :cwaniak:
Moim zdaniem kolego jazda na zimówkach(w lecie) jest niebezpieczna (inna guma, etc) kup teraz sobie np: używki Pirelli ,albo Michelin z takiej pułki, i załóż na swoje stare felgi a do następnego sezonu spokojnie uzbierasz(jeżeli masz środki) na fele i oponki
takie moje zdanie
Pozdro

PostNapisane: 17 lipca 2010, 18:28 
Forumowy terrorysta

Przy takiej wysokiej temp jaką mamy to z zimówek jak sam zauważyłeś niewiele zostaje więc jedź na tym co masz. Ewentualnie możesz się rozejrzeć już teraz za zimówkami. Natomiast letnie opony na przyszły sezon kup tej jesieni lub zimą. Opony w sezonie drożeją więc kupuje się je na odwrót zimówki latem, letnie zimą.

PostNapisane: 17 lipca 2010, 20:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46/5
Kod silnika: N42B18
Bandit napisał(a):
Pierwszy powinien być w powitali. :cwaniak:
Szukałem tematu, ale niestety nie znalazłem.
Bandit napisał(a):
Moim zdaniem kolego jazda na zimówkach(w lecie) jest niebezpieczna (inna guma, etc) kup teraz sobie np: używki Pirelli ,albo Michelin z takiej pułki, i załóż na swoje stare felgi a do następnego sezonu spokojnie uzbierasz(jeżeli masz środki) na fele i oponki
Ale na używane w dobrym stanie chyba ciężko trafić? Szukać w jakichś komisach czy na allegro? Widzę, że kolega jest z Elbląga :) Polecisz tu jakiś konkretny serwis?
renoraines napisał(a):
Przy takiej wysokiej temp jaką mamy to z zimówek jak sam zauważyłeś niewiele zostaje więc jedź na tym co masz. Ewentualnie możesz się rozejrzeć już teraz za zimówkami. Natomiast letnie opony na przyszły sezon kup tej jesieni lub zimą. Opony w sezonie drożeją więc kupuje się je na odwrót zimówki latem, letnie zimą.
Samochód stał chyba z rok, został ściągnięty na lawecie i dopiero na miejscu dowiedziałem się, że jest na zimówkach. Samochodu potrzebowałem pilnie, więc nie miałem nawet czasu żeby myśleć o oponach. A teraz mam, więc pytam.

Opony to Matador MP59 205/60 R15, ich stan jest taki jak na zdjęciach tutaj (fotki zrobione telefonem, niestety nie mam porządnego aparatu). Szkoda mi ich katować, ale z drugiej strony renoraines piszesz, żeby teraz nie kupować letnich. Więc pytanie czy taniej wyjdzie kupić teraz zimówki i zimą letnie, czy teraz letnie i od razu zamienić.

Trochę słabo, bo to piętnastki, a te Radial Spoke 73 są 17''. Więc wychodzi na to, że do nowych felg kupię kolejne opony.

edit: Dzięki za odpowiedzi, w końcu okazyjnie kupiłem używane Semperity Speed Comfort.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1