osti! - E46 330 w sedanie z szyberdachem i hamulcami 325mm, elektrycznymi fotelami waży dokładnie tyle samo co 328 E36 też z szyberdachem. Aluminiowe zawieszenie i lepiej przemyślana geometria powoduje że E46 wydaje sie znacznie lżejsza w jeżdzie niż e36.
Osti miałem dwie 328 E36 z tym że jedna na hamowni pokazała 170 KM a druga 202. Obawiam się że ta którą Ty jeżdziłęś miała silnik delikatnie mówiąc "podjechany" stąd różnica.
Co do stawiania bokiem - proszę bardzo - ciasna ósemka na dobrych oponach i dobrej nawierzchni - bez szpery. Palić gumę i na jedynce kręcić bączki na śmietnikowych oponach - nie potrzeba nawet sześciu cylindrów...
Ale oczywiście nie jeżdziłęm silnikiem M54 w budzie e36...
Co do gazu na linkę lub z potencjometrem - fakt ten z M54 wydaje sie bardziej brutalny - właśnie z uwagi na opóżnienie, śmieszny efekt np podczas wyścigu - w moim E36 czuję kiedy na jedynce opona puszcza i mam czas oby odjąć trochę gazu, w M54 rusza delikatnie by za chwilę dać wszystko efekt - mocniejsze przysmażenie kapcia przy starcie i długośc maski w plecy co najmniej. Pewnie da sie do tego przyzwyczaić i opanować dobrze start ale jednak wolę mieć bezpośrednie przełożenie położenia pedału gazu z przepustnicą, podobnie przy zmianach kolejnych biegów M54 po wciśnieciu sprzegła coś robi - pewnie odejmuje troche gazu - bo na kolejnych zmianach bardziej zyskuje M52 - w obu samochodach nowe oryginalne sprzegła. Większą moc widać dopiero przy prędkościach wiekszych od 220 (kiedy zapinam 5) ale nie ścigaliśmy sie nigdy do maxa. Max mojej BMki - fakt że trochę z górki - 256 Km/h z GPS-u - licznik zatrzymał mniej wiecej tam gdzie było by 260 km/h i dalej nie poszedł pomimo że auto dalej przyspieszało

.
Aha jeszcze jedno - jeżdze juz autem ze szperą - to inna bajka na dobrych oponach wogóle nie ma problemów z trakcją pomimo znacznie wiekszej mocy - zostaję na starcie z 4X4 na max pół długości auta - byc może M54 zeszperoway jest bardziej przewidywalny.
Ps. Moja 202 Konna E36 czarna w sedanie jest na sprzedaż - niebawem założe odpowiedni temat - powód - zmiana na M3