BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 08:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] inny niz wszystkie problem z wentlatorem
PostNapisane: 7 lipca 2010, 21:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: m47
witam
posiadam e 46 320d i mam problem z wentylatorem nastepujacy raz sie wlacza a raz nie chodzi po 2 do 3 sekund .klima jest w aucie jak ja zalacze to sie wlacza wentylator dodam ze mam jeden wentylator elektryczny ze sterownikem i na klimie chodzi na pierwszym biegu.natomiast bez klimy raz na czas sie zalaczy mozna powiedziec ze jak mu sie zachce .

sprawdzilem sterownik na wentylatorze nie jest uszkodzony wentylator na krotko kreci
druga sprawa napiecie na kablu czerowno bialym pewnie plus jest 12v bo brazowy to masa natomiast co jest dziwne na kablu sterujacym czarnym tym cienkim jest 5v czasami do 6 dochodzi .przy temp stu stopni<temp silnika > po zalaczeniu klimy jest okolo 12 v
co moze byc przyczyna skokow napiecia na kablu sterujacym , ze przy wysokiej temp silnika nie zalacza wentylatora czy to moze byc czujnik ten pod kolektorem odpowiadajacy za temp silnika czy tez moze czujnik cisnienia klimy<w ktoryms poscie bylo napisane ze te dwa czujniki odpowiadaja za prace tego wentylatora , bo przeczytalem wszystkie posty na elektrodzie i na tym forum i nic nie ma na temat mojego przypadku ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] inny niz wszystkie problem z wentlatorem
PostNapisane: 7 lipca 2010, 21:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318d cr
Kod silnika: m47n
O to chodzi w kablu sterującym że jest na nim zmienne napięcie. W zależności od wielkości napięcia na kablu wentylator kręci się z odpowiednią prędkością lub zupełnie staje.
Prędkość wentylatora jest uzależniona od dwóch czujników które napisałeś. Jeżeli odpalasz klimę to wentylator powinien się załączyć i chłodzić przez jakiś czas czynnik w chłodnicy klimatyzacji. Jeżeli klimy nie odpalasz wentylator schłodzi chłodnicę płynu chłodniczego dopiero gdy silnik osiągnie temperaturę bodajże 101st.

Wielka prośba o pisanie poprawna polszczyzną korzystając ze znaków interpunkcyjnych bo trochę ciężko cię zrozumieć...

PostNapisane: 7 lipca 2010, 22:31 
Pierwsze kroki

sory za jezyk ale nie nie mam polskich znakow .wiem ze o to chodzi ze ,ma miec zmienne napiecie na kablu sterujacym ale mi do temperatury 108 stopni na tescie 7.0 doszlo chlodnica nagrzana bardzo i napiecie na kablu sterujacym nie wzroslo dalej jest 5 z kawalkiem :(. wzrasta voltaz tylko jak wlacze klime do chyba 9 ,8volta czy 10.8 w kazdym badz razie na klimie potrafi uruchomic wentylator ktory wydaje mi sie zalacza sie na2 bieg bo na poczatku chodzi powoli potem przyspiesza i potem znow chodzi powoli a potem przestaje na chwile- tak dziala na klimie a bez klimy jak mu sie zachce czyli raz na czas uruchomi sie na 2 sekundy i zgasnie a temeraturka rosnie .czyli podsumowujac czujnik temp silnika jest do wymiany >??? czy jeszce jakies pomysly

PostNapisane: 7 lipca 2010, 22:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318d cr
Kod silnika: m47n
No to chyba wygląda na problem z czujnikiem, sprawdź jeszcze poziom płynu chłodniczego jeśli jeszcze się za to nie zabrałeś. Swoją drogą ja przez tydzień jeździłem bez wentylatora :wstyd: ale nie zauważyłem żeby silnik mi się dogrzewał do 108st....

PostNapisane: 7 lipca 2010, 23:14 
Pierwsze kroki

mayhem, kolego pojezdzij godzine po miescie i zobaczysz plyn jest ok

PostNapisane: 20 lipca 2010, 08:42 
Pierwsze kroki

powrot do przeszlosci kazdy elektryk chce wymieniac wenty;lator tylko jak przyjechalem dwoma bmkami takimi do warsztatu i podloczylem moj wentylator do drugiej to chodzil poprawnie inpa po miesiacu niesparawnosci wywalila taki blad elektrycy nic nie wiedza i mnie cholera bieze a do aso nie pojade bo mi pol auta wymienia na nowe
.to screnn z inpy pomozer ktos ?
Obrazek

http://img837.imageshack.us/f/beztytuugb.png/

PostNapisane: 25 lipca 2010, 03:30 
Pierwsze kroki

nikt nie pomoze ?pozostaje mi chyba wizyta w aso bo elektrycy tez nie moga dojsc co sie z tym wentylem dzieje:( teraz mi nastepujacy blad pokazuje troszke inny niz poprzedni
torszke inny opis bledu.
Obrazek
http://img190.imageshack.us/f/beztytuu4567.png/

po udanych wakacjach znowu powrot do wentylatora ehhhhhhhhh:(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1