KotSylwester napisał(a):
czerw, piękna robota. Bardzo ładnie prosimy o instrukcję krok po kroku jak robiłeś kufer i podsufitkę, jakieś podpowiedzi i na co zwrócić uwagę? Jaki materiał kupowałeś, bo jak się domyślam nie jest to alcantara tylko materiał alcantaro-podobny?
Dzięki.
Czyżbyś przekonał się do alcantary.
Materiał to oczywiście sztuczna alcantara. Nie jestem jeszcze szaleńcem aby pakowac w rekina materiały po 400zł za metr bieżący.
Opis całej pracy jest bardzo trudny jeżeli tak jak ja nie posiada się zdjęc z kolejnych etapów.
Co do podsufitki to prosta sprawa, wyjmujesz stara, na której wycinasz sobie nową tylko, że z 3cm luzu po każdej stornie, oczywiście wszystkie szwy czy wycięcia na szybredach muszą zostac dokładnie w tych samych miejscach. Jedynie otworów na lampeczki i rączki do trzymania wykonujemy na zamontowanej juz ostatecznie podsufitce.
Jak się już ma to wszystko zrobione to zabieramy się za montaż. Szyby out, zakladamy podsufitkę najpierw na próbę, patrzymy czy wszędzie starczy nam materiału, jeżeli wszystko się zgadza to możemy odciąc te zbędne centymetry, które mielismy na zapas. W e28 pewnie i w e24 jest otyle latwo, że w drzwiach jest uszczelka, która trzyma podsufitkę, więc montaż jest bardzo prosty. Przy szybach podsufitkę proponuje podkleic klejem ( ja używałem universalny UHU a'la butapren) aby przy wkładaniu uszczelki od szyby się nam nic nie pozsuwało. Potrzebne będą do tego spinacze od prania, którę zastąpią kilka par rąk przy trzymaniu matariału podczas wysychania kleju.
Tak mniej wiecej opisałem wam jak ja to robiłem. Ważne jest aby nie zapomniec jak się demontowało szybredach bo potem jak ja 5h będziecie go zakładac

Najlepiej jest miec pomoc w postaci drugiej osoby, która jest prawie że obowiązkowa, aby czegoś nie porysowac czy np. zbic szyby przy jej wyjmowaniu
Tak na zachęte napiszę, że cała podsufitka kosztowała mnie 80zł, czyli 3 metry materiału i tubka kleju