ja mieszkam w De od 1995 roku i co o tym mysle-
Polacy i Niemcy maja bardzo podobne cechy i uwazam nasze narody za "bratnie" mimo animozji i uprzedzen jakie nawzajem mamy....- Polacy za 2 wojne sw, Niemcy za Polakow pracujacych sezonowo-nieogolonych, pijanych i kradnacych... Obydwa narody- chcemy sie rozwijac, pracowac, mamy podobne przyzwyczajenia i hobby.
O wiele wiecej roznic widze miedzy Niemcami a Francuzami, czy Wlochami.
Niemcy sa naszym wiekszym i bogatszym bratem i na dobrych ukladach z nimi mozemy tylko skorzystac.
Technologicznie i mentalnie- sa o dekade przed nami, niestety....wypracowali to sobie solidnoscia pracy i dokladnoscia.
Mysle ze mozemy wniesc w ten "zwiazek" nasza "ulanska" fantazje i tworzyc razem zgrany duet.
Jestem na kierowniczym stanowisku i podlega mi kilkunastu Niemcow- nie mialem z tego powodu zadnych problemow czy komplexow,- mlodzi Niemcy na prawde odcinaja sie od 2 wojny sw i mysla inaczej- takze inaczej niz Polacy-
sa bardziej Europejscy i chca budowac wspolna Europe.
Aczkolwiek spotykam w swoim zyciu wystarczajaco duzo Polskich jak i Niemieckich -prostakow i glupkow...
Jezdzenie niemieckim autem i nieakceptowanie ich kultury to hipokryzja...
powiem szczerze w czym widze niebezpieczenstwo-
mieszkam na Zach Europy i co widze-
sa dzielnice Paryza gdzie jako bialy czlowiek nie wejdziesz- bo juz nie wyjdziesz,
kolega spod Amsterdamu wyslal mi fotki swojego dziecka w przedszkolu gdzie 4-5 dzieci na 20 jest biale,
jakos samochodow we Francjii nie pala emigranci z Polski czy wschodniej Europy...
a emigranci z Afryki ktorzy nie potrafia/nie chca sie przystosowac do naszych praw.
Zdarzaja sie wyjatki- ale na tym nie ma co potwierdzac reguly
Europa jest kolebka kultury i postepu na calym swiecie i
nalezy sie bronic sie przed wynarodowieniem, zatraceniem wlasnej swiadomosci
w kazdym innym kraju kraju na swiecie jest to uwazane za dobra ceche-
sluzaca rozwojowi danemu krajowi/narodowi
a u "Nas" za rasim
Uwazam ze My w Europie mozemy i musimy sie mieszac ze wzgledu na rynek pracy-
ale przybyszow z Afryki czy Azjii- nalezy postawic tame.
Wystarczy ze wygra we Francji taki Le"Penn, Szwajcaria juz przeglosowala zakaz stawiania nowych minaretow a we Wloszech Berlusconi prowadzi bardzo twarda polityke imigracyjna- bardzo malo jest tam "kolorowych".
Kto mysli podobnie niech zajrzy tutaj-
http://www.europa21.pl/