BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 września 2025, 03:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Czujnik abs
PostNapisane: 24 lipca 2010, 12:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57
Witam.Sporo się naczytałem na temat problemów związanych z czujnikiem abs lewy tył.Oczywiście z pomocą forum wymieniłem czujnik na oryginał siemensa i niestety dalej jest problem w postaci nie działającego prędkościomierza i świecących kontrolek.Rozbierałem całe nadkole żeby zobaczyć czy może gdzieś tam nie uległ uszkodzeniu przewód ale jest ok.Dodam że po odpięciu kostki i włączeniu kontrolki zgasły i tak było do pierwszego hamowania.Wczoraj zastała mnie inna sytuacja.Jeżdżąc po mieście oczywiście z prędkościomierzem ustawionym na zero i świecącymi kontrolkami po wyjściu z jednego ze sklepów i odpaleniu silnika wszystko wróciło do normy.Cieszyłem się jak głupi bo sporo się jeszcze kręciłem po mieście wiele razy gasząc auto i zapalając.I tak na pozytywnym akcencie skończył się mój dzień.Dzisiaj z chęcią podążam do mojej buni wsiadam odpalam i co....???Znowu choinka na desce i leżący wskaźnik prędkości.Już mi ręce opadają.Z tego co wyczytałem na tym forum to może być walnięty sterownik ale sprawdzając napięcie co podpowiedział jeden z forumowiczów jeśli jest jakaś wartość to czyli sterownik jest ok.Podejrzewam łożysko ale fachowcem nie jestem i niestety w mojej okolicy fachowcy są ale od zdzierania kasy a w głowie zero pojęcia na temat BMW.Naprawiali by tylko ople i audi.Dlatego prośba do was drodzy forumowicze o jakieś rady bo wy tymi samochodami jeździcie i znacie problemy związane z tymi autkami.z góry dziękuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Czujnik abs
PostNapisane: 25 lipca 2010, 22:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
PO PIERWSZE MA BYĆ ORYGINAŁ BMW i ma być kupiony w aso BMW , koszt to ponad 400 zł .
Kupione w hurtowni z częściami samochodowymi jak Inter Cars czy w jakiejkolwiek innej dzialać nie będzie mimo tego że pisze na mim SIEMENS - są tańsze ale do niczego ;) . Ma być znaczek BMW !!!

Padaja też sterowniki ale wprawna diagnostyka komputerowa pozwoli rozwiać wątpliwości.

wienio

PostNapisane: 26 lipca 2010, 08:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Hmmm, a ja mam inne pytanie, mam podobny problem, znaczy sie mam i nie mam...jak narazie jest ok, ale w czasie jak sie zapalalo w czasie jazdy ASC na prostej drodze (migalo sobie), przy wcisnieciu pedalu hamulca czuc bicie jak by ABS dzialal na piachu albo zwirze, takie kopanie...to tez swiadczy o problemie z czujnikiem lewego kola?Bo narazie kontrolki sie nie pala, predkosciomierz dziala...tylko te "kopanie" pedalu...aha i nie zawsze tak sie dzieje...

PostNapisane: 27 lipca 2010, 22:12 
Pierwsze kroki

kopanie w pedał to jedna z oznak podrabianego czujnika ABS ( moze sobie być sIemenS jak nie pisze na nim BMW to jest podróba i dzialać nie bedzie - no jeden na 10 dzialać bedzie ...)

wienio

PostNapisane: 27 lipca 2010, 22:18 
Uzależniony od forum :)

wienio napisał(a):
PO PIERWSZE MA BYĆ ORYGINAŁ BMW i ma być kupiony w aso BMW , koszt to ponad 400 zł .

Nie no chlopie, bez jaj wcale nie prawda.Chcesz powiedziec,ze nigdzie indziej nie kupilmy dobrego czujnika abs?

PostNapisane: 27 lipca 2010, 22:39 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
wienio napisał(a):
PO PIERWSZE MA BYĆ ORYGINAŁ BMW i ma być kupiony w aso BMW

a ja mam z hurtowni i po wymianie działa już prawie rok, znam osoby które kupiły też w hurtowni i nic się nie dziaje.
Wienio dużo osób powie ci że ten czujnik w aso BMW jest taki sam jak w hurtowni tylko bez znaczka, więc po co przepłacać.

PostNapisane: 28 lipca 2010, 22:34 
Pierwsze kroki

Nie wszystkie z hurtowni innych poza ASO są do niczego ale jakieś 90 procent - wiem to z doświadczenia . Trafiają się dobre nie zaprzeczam . ale miałem tyle przypadków wadliwych czujników że potwierdzam to co pisałem wcześniej .

wienio

PostNapisane: 29 lipca 2010, 01:48 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Witam,
Kiedys przy wymianie piasty u kolegi w E39 mechanik uszkodził (niewiem jak to sie fachowo nazywa) tą "zębatke" z ktorej czujnik zczytuje impulsy i właśnie cuda się działy z ABSem niby wszystko było ok, ale po nacisnieciu hamulca ABS włączał się niezaleznie czy koło potencjalnie wpadało w poślizg czy nie.

U tego samego kolegi padł również lewy czujnik, kupilem i wymienilem na nowy (ani Siemens ani BMW) i czujnik śmiga juz dobre pare miesięcy wiec chyba to nie jest regułą ze tylko czujniki ze znaczkiem BMW działają ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 września 2010, 18:07 
Pierwsze kroki

Panowie już nie mam siły.Wpompowałem już worek pieniędzy i dalej świecą się te kontrolki i nie działa prędkościomierz.Mam wymieniony czujnik,zregenerowany sterownik i nowe łożysko z pierścieniem i żaden z tych zabiegów nie pomógł.Już nie wiem co mam robić i gdzie z tym jechać.Myślałem już o serwisie ale jak dowiedziałem się przez telefon od pani z serwisu ile kosztuje podłączenie pod kompa i zerknięcie na monitor przez pracownika to aż mnie zatkało(320 złotych).Na komputerze u zaprzyjaźnionych mechaników nadal wyskakuje "czujnik abs lewy tył".Mam auto od grudnia i jestem a raczej byłem z niego zadowolony ale już po ponad 2 miesiącach walki z tą awarią zaczynam trochę żałować zakup e39.Między czasie padł mi przegub łączący wał z mostem i też musiałem zamówić w serwisie bo niema zamiennika.Już drugą wypłatę inwestuje w samochód.Czekam na wskazówki.Pozdrawiam

PostNapisane: 2 września 2010, 19:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 528i
Kod silnika: M52 B28
To podmień od kogoś kto ma sprawny czujnik i zobaczysz co jest grane

PostNapisane: 5 września 2010, 16:57 
Pierwsze kroki

Czujnik był wymieniany i nic to nie dało.Jadę we wtorek do kolejnego elektryka.Może coś poradzi.Twierdzi że to instalacja.Będzie sprawdzał.Mam nadzieje że w końcu się uda to zrobić i będę miał spokój już z absem.Ale czekam też na wasze opinie drodzy forumowicze.Wiem że jesteście bardzo dobrym źródłem informacji.Pozdrawiam

PostNapisane: 25 września 2010, 18:04 
Pierwsze kroki

temat można zamknąć.Przyczyną awarii był uszkodzony sterownik

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1