BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 10:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z przegrzewaniem silnika
PostNapisane: 28 lipca 2010, 18:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Witam
Mam problem ze swoim BMW 318i. Ostatnio z dnia na dzień silnik zaczął mi się przegrzewać, że aż płyn w chłodnicy się gotuje. Wczoraj dolewałem oleju, bo było bardzo mało (ale wszystko chodziło do tej pory dobrze) i po tym uzupełnianiu wszystko zaczęło się komplikować, choć to raczej zbieg okoliczności. Podczas jazdy wskaźnik temperatury silnika idzie aż na czerwone pole i zaświeca się kontrolka. Włączałem ogrzewanie i wiatrak na max to trochę się ochłodził, ale za jakiś czas znowu to samo. Dolewałem płynu chłodniczego i zauważyłem, że praktycznie za chwile ubywa. Termostat się otwiera, Visco chodzi. Nie mam zbytnio pojęcia o mechanice dlatego zwracam się z pomocą do Waszej społeczności. Co może być tego przyczyną i co z tym zrobić?
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z przegrzewaniem silnika
PostNapisane: 28 lipca 2010, 18:11 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
przede wszystkim trzeba zlokalizować wyciek płynu

PostNapisane: 28 lipca 2010, 18:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B16
Przyczyn może być parę możliwe że masz nie szczelną chłodnice , może to być uszczelka pod głowicą ( czego Ci nie życzę ) ja tak miałem okazało się że chłodnica dostała korozji i poprostu nie było kompresji a układ chłodniczy musi być szczelny. Sprawdź sobie szczelność na początek ale myślę że wymiana chłodnicy wszystko naprawi. Są w sprzedarzy uszczelniacze do chłodnic takie opiłki wsypuje się je do zbiorniczka jak to mała dziurka dadzą rade a kosztują max 10 zł.

PostNapisane: 28 lipca 2010, 18:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Dokładnie tak, jak pisze poprzednik. Zakładam, że sprawdziłeś, czy płyn nie przedostaje się do oleju?(rzut oka na bagnet od poziomu oraz spód korka od oleju powinien ci wstępnie dać odpowiedź). Spaliny nie mają białego koloru? Układ jest dobrze odpowietrzony? Bo może był zapowietrzony i w tej chwili dolewając płyn znika ci, uzupełniając niedobór. Pozdrawiam.

PostNapisane: 28 lipca 2010, 19:28 
Pierwsze kroki

Sprawdziłem korek i bagnet i nie ma śladu osadu ani emulsji. Poziom wody w chłodnicy o dziwo się podniósł. Zauważyłem też że im więcej elektryki włączyłem to szybciej się zaczął nagrzewać. I to nie podczas jazdy tylko na postoju. Apropos tego odpowietrzania, to jak można to zrobić?

PostNapisane: 28 lipca 2010, 20:27 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
użyj funkcji szukaj
znajdziesz tego sporo

PostNapisane: 29 lipca 2010, 08:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B16
Prawidłowe odpowietrzenie układu chłodzenia:
-napełnić świeżą cieczą chłodzącą zbiorniczek wyrównawczy, aż do krawędzi wlewu.
-wykręcić śrubę odpowietrzającą w chłodnicy, obok zbiorniczka wyrównawczego, aż przez otwór zacznie się wydobywać
ciecz bez pęcherzyków powietrza.
-przykręcić śrubę odpowietrzającą w chłodnicy
-uruchomić silnik, włączyć ogrzewanie i rozgrzać silnik, nie zakręcając korka wlewy cieczy chłodzącej. Wciskając pulsacyjnie pedał gazu zwiękrzyć prędkość obrotową powyżej 2500 obr/min, resztki powietrza wydobędą sie z układu chłodzenia, powodując spadek cieczy chłodzącej do znaku MAX na zbiorniczku wyrównawczym lub poniżej.
-podczas nagrzewania silnika ewentualnie uzupełnić ciecz chłodzącą.
-po osiągnięciu przez silnik temp. roboczej pozostawić go na biegu jałowym przy około 1200 obr/min
-ponownie odkręcić śruby odpowietrzające i nie zakręcać dopóty, dopóki przez otwory nie zacznie wypływać ciecz chłodząca bez pęcherzyków powietrza.
UWAGA. Nie zbliżać rąk do wentylatora i pasków klinowych. Istnieje zagrożenie urazem.
-dolać ciecz chłodzącą do poziomu MAX i zakręcić korek wlewu cieczy chłodzącej.
-sprawdzić szczelność układu chłodzenia, szczególnie przewodów elastycznych i ich przyłączy, śruby odpowietrzające oraz
pompe cieczy chłodzenia

(Tekst pożyczony od Funfa z ostrowieckiego forum ) P.S Wyszukiwarki nie gryzą

PostNapisane: 29 lipca 2010, 10:26 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki za instrukcje mimo tego, że "można użyc przeglądarki";)

PostNapisane: 29 lipca 2010, 14:58 
Pierwsze kroki

To jednak termostat, otwierał się, ale zwieszał i powoli padał. No i w tym momencie jest kaput, więc wymianka. Dobrze, że to tylko to, ale z drugiej strony to już poczciwy staruszek i trzeba się liczyć z "awariami". No, ale nie ma co narzekać części nie są drogie. Wielkie dzięki za POMOC :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1