BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowe pomysły rządu - pkt karne
PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
Apollon napisał(a):
KaZi napisał(a):
jedzcie sobie na slowacje - tam lewym pasem nikt nie jeździ, jest znak 70km/h zaraz wszyscy wciskają ostro hamulec

pozatym drogi mamy nawet dobre, jedźcie do rumunii, bułgarii i zobaczcie tamte :D

W Polsce mamy chyba NAJMNIEJSZE kary w całej unii europejskiej - fakt, w bułgarii albo serbii to sie rzuca im przez okno 10 euro albo $ i nawet nie chcą oglądać papierów z auta ale stawki mandatów NORMALNYCH mają chyba większe - no i tam co 30km jest kontrola z radarem

A czemu nie do Kongo?? tam maja jeszcze gorsze drogi...
Mamy iść do przodu czy gonić mniej rozwinięte kraje???

słowacja jest do przodu względem polski (to tak btw)

no dobrze to idzmy do przodu, mandat 500euro za przekroczenie predkosci o 20km/h bylby okej!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:23 
Forumowicz

Moje BMW: niebieski
qqiz napisał(a):
Apollon napisał(a):
qqiz napisał(a):

Po czym wnosisz? :niepewny:
nie wnoszę, pytam :)

qqiz napisał(a):
Pytanie złożone, trudno jednoznacznie i zwięźle odpowiedzieć.
Nie jestem zadowolony z obowiązującego systemu, z ograniczeń, z socjalizmu i podnoszonych podatków.
Jednocześnie zauważam, iż wbrew Twoim sugestiom, jednak buduje się w drogi. Jest pewien postęp.

Kategorycznie tak nie twierdzę, bo postęp jakiś jest niestety jest to tylko kropla w morzu potrzeb, a jakość pozostawia wiele do życzenia, bo odcinki tras które zostały wybudowane ledwie kilka lat temu już są grubo połatane i robi się błędne koło :kwasny: :kwasny:

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:24 
qqiz napisał(a):
Znowu najazd będzie, że europa cacy, a stany to syf i debile :niepewny:
Nie o tym wątek :P

Nie! Nie! Każdy wątek jest dobry do tego! :P

Europa cacy! Stany to syf i debile!*

* -aczkolwiek podejście policjantów z ich drogówki i ich system bardziej uważam za przyjazny kierowcy, niż u nas :P

Apollon napisał(a):
Natomiast po wjechaniu do Polski odcinek 44,6 km pokonywałem niemal 6 godzin...
Więc o czy my rozmawiamy?? jaka Ameryka??
Tak jak powiedział Bobby najlepiej pozabierać wszystkim prawka, PKP i komunikacja miejska zaczną zarabiać, budowa dróg już potrzebna nie będzie, wypadków również, więc do dzieła zabieramy...

446km w 6 godzin to tak. mniej więcej normalnie tempo jadąc przez PL. 44,6km w 6 godzin to kolejne popadanie w skrajność, podawanie skrajnej sytuacji, tak jak ciąg dalszy cytatu :/

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:28 
Forumowicz

Fryderyk napisał(a):
446km w 6 godzin to tak. mniej więcej normalnie tempo jadąc przez PL. 44,6km w 6 godzin to kolejne popadanie w skrajność, podawanie skrajnej sytuacji, tak jak ciąg dalszy cytatu :/

Niestety, zdarzało mi się dość często ową trasę pokonywać i za każdym razem pojawiała się ta skrajna i przypadkowa sytuacja :ok:

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:33 
no to jest w takim razie lokalny problem, a dyskutujemy o sytuacji w kontekście całego kraju :ok:

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:47 
Częsty bywalec

ja jakoś takich problemów nie mam, trasa Katowice - Jędrzejów (130km) z czego 100km jest jednopasmówką pokonuje w czasie 1h15min, najdłużej jak są korki 1h45min

trasa Katowice - Szczecin 600km (nie przez niemcy) pokonałem w 5.5h w tamtą strone 19:30 - 1 wnocy, trase spowrotem w 4.5h (1:30 - 6 rano)

A trasa Katowice - Legnica to jest bajka w nocy - 230km/h na tempomacie, spalanie średnie 16 litrów ropy w 2.5tdi, średnia na komputerze przez pare zwolnień przez zawalidrogi na lewym pasie - 198km/h

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:48 
Forumowy terrorysta

Apollon napisał(a):
Kategorycznie tak nie twierdzę, bo postęp jakiś jest niestety jest to tylko kropla w morzu potrzeb, a jakość pozostawia wiele do życzenia, bo odcinki tras które zostały wybudowane ledwie kilka lat temu już są grubo połatane i robi się błędne koło

Błędne koło, bo Państwo zarabia na budowie i remoncie dróg. ORLEN Asfalt Sp. z o.o. należy do Grupy Kapitałowej ORLEN, w ktorej to Skarb Państwa ma udziały. Mimo remontu drogi te są bardzo często w gorszym stanie niż poniemieckie betonowe drogi na Pomorzu czy zachodzie kraju, drogi z czasów II wojny światowej.

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 21:16 
Forumowicz

KaZi napisał(a):
ja jakoś takich problemów nie mam, trasa Katowice - Jędrzejów (130km) z czego 100km jest jednopasmówką pokonuje w czasie 1h15min, najdłużej jak są korki 1h45min

trasa Katowice - Szczecin 600km (nie przez niemcy) pokonałem w 5.5h w tamtą strone 19:30 - 1 wnocy, trase spowrotem w 4.5h (1:30 - 6 rano)

A trasa Katowice - Legnica to jest bajka w nocy - 230km/h na tempomacie, spalanie średnie 16 litrów ropy w 2.5tdi, średnia na komputerze przez pare zwolnień przez zawalidrogi na lewym pasie - 198km/h

to tak a propos trzymania się przepisów??
Cały czas mowa o normalnym i przepisowym poruszaniu się po drogach :kwasny:
renoraines napisał(a):
Apollon napisał(a):
Kategorycznie tak nie twierdzę, bo postęp jakiś jest niestety jest to tylko kropla w morzu potrzeb, a jakość pozostawia wiele do życzenia, bo odcinki tras które zostały wybudowane ledwie kilka lat temu już są grubo połatane i robi się błędne koło

Błędne koło, bo Państwo zarabia na budowie i remoncie dróg. ORLEN Asfalt Sp. z o.o. należy do Grupy Kapitałowej ORLEN, w ktorej to Skarb Państwa ma udziały. Mimo remontu drogi te są bardzo często w gorszym stanie niż poniemieckie betonowe drogi na Pomorzu czy zachodzie kraju, drogi z czasów II wojny światowej.

Dokładnie tak nie wspominając o południu :ok:
Fryderyk nie jest to problem lokalny, bo takich miejsc znam mnóstwo.
Dla przykładu Warszawa- Kraków zgodnie z przepisami, pokonuję w czasie ok 6 godzin, właśnie tyle się jedzie przestrzegając znaków na tablicach nie wliczając korków czy tym podobnych utrudnień a to niewiele ponad 300km.
Brakuje, autostrad, dróg szybkiego ruchu i obwodnic.
Cieszę się, że przynajmniej Tobie odpowiada stan obecny, prawdopodobnie gdybym robił, podobne przebiegi do Twoich też bym tego nie odczul :ok: (i absolutnie do Ciebie nie pije :zdrowko: )
Po prostu dużo jeżdżę i szlag mnie trafia jak widzę tablicę, 110km/h a stan drogi pozwala na 40km/h kawałek dalej droga piękna i 70, 60, 50 :cenzura:

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 21:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
KaZi, pora przyjść po rozum do głowy.

jeśli do jędrzejowa zajedziesz w godzine to jestes grubym debilem. zaraz znajde twojego kumpla z trasy

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 21:26 

Do Szczecina z Poznania w idealnych warunkach da się dojechać w 3 - 3,5h, w zasadzie do Gorzowa Wlkp. jest walka z tirami, ale już obwodnica i S3 pełna kultura.

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 21:28 

Moje BMW: e91
http://www.mmsilesia.pl/10852/2010/6/25 ... anged=true pewnie jezdzisz tamtendy to sie zastanów

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 21:40 
Forumowicz

Byczus napisał(a):
Do Szczecina z Poznania w idealnych warunkach da się dojechać w 3 - 3,5h, w zasadzie do Gorzowa Wlkp. jest walka z tirami, ale już obwodnica i S3 pełna kultura.

Jadąc zgodnie z przepisami jedzie się niecałe 4 godziny, odległość około 230-240km.
Ale fakt, że w okolicach poznania, wybudowano piękne drogi.

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 23:41 

wylotówka z Poznania w strone Gorzowa Wlkp. pozostawia wiele do życzenia, naszczęście jest modernizowana, ale myślę, że jak skończą S3 z Gorzowa do Szczecina gdzie łączy się z A6 to czas jazdy zmaleje do 2,5h.
A jak skończą A2 i bezpośrednio z A2 wskoczę na S3... malyna :D

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 00:46 
Apollon napisał(a):
Fryderyk nie jest to problem lokalny, bo takich miejsc znam mnóstwo.

mnóstwo, gdzie 45km się robi w 6h? o czym Ty mówisz?

ale skoro popadamy w skrajność, to spoko, ja znad morza do wawy wyrabiałem się 450km do tablicy "warszawa" 4h. średnia 110km/h, bez pomocy, bez punktów, bez wyprzedzania na 3. na podwójnej etc. mało kto w to mi wierzy, ale okay, nie musi.

Apollon napisał(a):
Cieszę się, że przynajmniej Tobie odpowiada stan obecny, prawdopodobnie gdybym robił, podobne przebiegi do Twoich też bym tego nie odczul :ok:

Stary, gdzie napisałem że mi odpowiada?

Co do moich przebiegów- pisałeś, że rzadko przekraczasz, a robisz prawie 24ptk bez CB- ile robisz rocznie 50tyś.?

Ja często przekraczam prędkość, często +50, ba, koledzy ze starej szkoły cały czas mi cisną, że tylko ogień daje, a przez ostatnie 50tyś. km jakie zrobiłem, dostałem 7ptk total.

Jeżdżę bez CB, bez antyradarów, a w nawi nie mam mapy fotoradarów.

Moi bliscy i dalsi znajomi, to samo, przebiegi robią po 40, a na rok przyjdzie po 1, lub żadnej fotki.

Osoby znane mi, które mają problem z odebraniem prawka, to tylko i wyłącznie szatany w służbówkach, no i raczej małolaty. Zaraz będzie pytanie "a ile osób znasz" :wstyd:

Z resztą, koledzy tomki i qqizy też zasuwają wiele km i jakoś nie widzę, żeby szczególnie narzekali. Ba, nawet podzielają mój pogląd. Mój śp. dziadek, był taksówkarzem, robił miliardy km, zamiast mu prawko zabierać, dostał jeszcze dodatkowe kategorie za 50 lat bezszkodowej jazdy.

Dlatego nie wklejajcie, że zabieranie prawka to coś normalnego i na porządku dziennym i to powinno być tolerowane i powinna być tylna furtka, bo łapki, to mi opadają.

Podkreślam jeszcze raz, że wcale nie jestem zwolennikiem jazdy przepisowej. Przypomnę jeszcze słuszne słowa kyo, który twierdził, że nieduże naginanie przepisów jest przez policjantów i fotoradary praktycznie olewane. To jest raz.

Dwa, wspomogę się literaturą- Zasada robił sobie test, w praktycznie identycznych warunkach (duży ruch): wwa-krk, 272km, raz z v-max do 180km/h, a raz do 120km/h. Jadąc do 180 zyskał 11 minut więcej. Jakie ryzyko zaś dostania co najmniej 10ptk? Nie wspominając o większej energii kinetycznej w razie niespodziewanej przygody.

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 00:54 

Ograniczenia prędkości traktuję jako prędkość sugerowaną, jak jest dobra droga, ładne warunki, też cisne więcej.

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 07:44 
Częsty bywalec

darcyn napisał(a):
KaZi, pora przyjść po rozum do głowy.

jeśli do jędrzejowa zajedziesz w godzine to jestes grubym debilem. zaraz znajde twojego kumpla z trasy

co w tym debilnego, oczywiście mowa o suchej nawierzchni.

trasa czeladź - siewierz tam są fajne dwa pasy to lece 170km/h średnia tylko dużo zawalidróg na lewym, potem troche kicha do zawiercia bo tą obwodnice robią i nie ma zbytnio już jak powyprzedzać. Od zawiercia do Nagłowic to już jest bajka, co chwile długa prosta i z silnikiem 2.8 raczej nie mam żadnych problemów z wyprzedzeniem 2-3 tirów naraz, średnia prędkość 120km/h, są tylko dwa odcinki gdzie nawierzchnia jest pofałdowana to z racji na 225/45/17 muszę tam zwolnić do 100km/h i ciężko jest wyprzedzić.

Kiedyś jeździłem tam co dwa dni - znam każdy kilometr tej trasy na pamięć.

W ostatnie 3 lata zrobiłem 150000km i dostałem tylko 6pkt karnych z czego 2 za parkowanie. No ale fotoradary mnie nie dotyczą bo jeżdże na angielskich blachach.

No ale porównanie dróg jest - z anglii (london) do polski (katowice) mam 1600km, zrobiłem tą trase w 14h - 3h prom czyli w sumie 11h, z katowic do bułgarii (bourgas) też mam 1600km i tu już niestety 20h.

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 09:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
KaZi napisał(a):
3h prom

Widac, ze staly bywalec jestes na promach :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 10:41 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Moim zdaniem, znów zaczynamy jakoś od końca. Bo najpierw chyba powinno się zbudować dobrą sieć ekspresówek i autostrad, np po 3 w kierunkach północ-południe i wschód zachód, dołączając do tego obwodnice miast,a następnie dopiero stosować ograniczenia, kary i fotoradary. Np był kiedyś projekt ustawy, która miała obowiązywać od 1.08, ale z tego co się orientuje nie weszła w życie i miała podnieść prędk. na autostradach do 140 a na ekspresowych 2-jezdniowych do 120. Miały też być wyższe mandaty i co ważne- mandaty za przekroczenie prędkości miały być zróżnicowane względem miejsca popełnienia wykroczenia. Jeśli będą stworzone warunki do jazdy, to mogą być kary i ograniczenia. Bo gdyby była jedna dobra trasa, nad morze nie jechałbym 11 czy 12h (ok 750 km) tylko np 8-9h. dodatkowe 3h to zły stan dróg, korki w miastach i na trasach wyjazdowych. Poza tym, niektórzy piszą, że mamy mandaty niskie w stosunku do innych krajów europejskich, ale i zarobki mamy inne, też to trzeba wziąć pod uwagę, średnia płaca w Polsce nie jest za wysoka i mandat jak w Niemczech-500 euro dla przeciętnego Polaka byłby dużym ciosem finansowym. Wiadomo, mógł tak szybko nie jechać. No ale nie chce jechać przecież też cały dzień przez kraj, więc czasem przyciśnie.
Ostatnio też, w radiowych informacjach słyszałem o raporcie, chyba NIK-u o zagospodarowaniu pieniędzy na rozbudowę infrastruktury drogowej w dużych miastach. Niektóre miasta wykorzystały pieniądze, ale nie wszystkie- z tego co pamiętam, jak mi się zdaje- Wrocław zużył tylko nieco ponad 70% środków, a w Warszawie przez ostatnie 7 lat nie zbudowano żadnego mostu ani obwodnicy.To tylko dwa przykłady, tych miast było kilka. Tak więc należałoby zacząć od stworzenia prostszych przepisów dot. budowy dróg i wybudowania dróg, a także zmian w prawie o ruchu drogowym, np skonkretyzowania przepisów dot. jazdy po rondzie a także zmian w taryfikatorze-np dużych kar dla pieszych wymuszających pierwszeństwo na autach, nawet na przejściach.
Przypominam też, że spora część dróg nie jest przystosowana do dzisiejszego natężenia ruchu, a ograniczenia prędkości do możliwości współczesnych samochodów. Tak samo jest z taryfikatorem: spowodowanie kolizji lub innego zagrożenia w ruchu drogowym- 6 pkt, przejazd na czerwonym świetle- 6 pkt, ale przekroczenie prędkości o więcej niż 31 km/h też 6 pkt a o więcej niż 51 km/h- 10 pkt, zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym- 0 pkt- co przecież jest bardzo nie bezpieczne. Zdaje mi się że przekroczenie prędkości nie jest aż tak niebezpieczne jak pozostałe wykroczenia, chociaż i tego powinno się unikać.
Życzmy sobie lepszych dróg!
pozdrawiam ;)

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 16:06 
Forumowy terrorysta

Sieć ekspresówek to prawda powinna być oraz modernizacje istniejących dróg. Natomiast płatne autostrady to zbyteczny luksus jak na polską rzeczywistość, tym bardziej, że w stosunkowo krótkim okresie po otwarciu są poprawki, remonty, zwężenia, ograniczenia predkości itd. czyli autostrada jest autostradą tylko z nazwy, a płacić trzeba.

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 16:19 
renoraines napisał(a):
Sieć ekspresówek to prawda powinna być oraz modernizacje istniejących dróg. Natomiast płatne autostrady to zbyteczny luksus jak na polską rzeczywistość,

otóż to!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1