BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowe pomysły rządu - pkt karne
PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 09:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Byczus napisał(a):
Zdaje się, że wprowadzili też 10-cio dniowe.

No tak byly 7 dniowe teraz zmienili na 10 dni ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 10:55 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
I am 5 napisał(a):
Moim zdaniem, znów zaczynamy jakoś od końca. Bo najpierw chyba powinno się zbudować dobrą sieć ekspresówek i autostrad, np po 3 w kierunkach północ-południe i wschód zachód, dołączając do tego obwodnice miast,a następnie dopiero stosować ograniczenia, kary i fotoradary.

A co jest wg Ciebie tańsze? Z pustego i Salomon nie naleje, bądźmy szczerzy - nie jesteśmy bogatym krajem. Wiecznie tylko płacz, że nie ma dróg, a ktoś się zastanawia, ile na to kasy potrzeba? Program budowy autostrad przewiduje, że w Polsce ma być ich ok. 2000 km, z czego już istnieje ok. 850 km. Pozostało zatem ok. 1150 km. Koszt budowy jednego kilometra - wiadomo, różny dla różnych odcinków, waha się w granicach ok. 40 mln zł. 1150 km x 40 mln zł = 46 mld zł. A to tylko autostrady. Dochodzą jeszcze ekspresowe, krajowe, wojewódzkie, powiatowe, gminne oraz utrzymanie tego wszystkiego - tak, te wszystkie drogi są dotowane również i z kasy państwowej. Pomijam już inne trudności - wywłaszczenia (chociaż tu akurat sporo zrobiono, na +), ekopoje... yyy... ekofanatycy itd. Wyłonisz jednego wykonawcę, to pięciu innych zaskarży przetarg i doopa. Albo doopy da ten, który wygrał. Budowa autostrady to nie zakupy w hipermarkecie :-)

Poza tym, już widzę, jak po tych nowych drogach wszyscy jeżdżą przepisowo... :hihi:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 11:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
Borsuk napisał(a):
renoraines napisał(a):
Polska:autostrada A2 Konin-Poznań-Nowy Tomyśl, jednorazowy przejazd osobówki, 3 odcinki po 12 zł=36 zł .
Czechy:miesięczna winieta do 3,5T 350 koron= 56 zł

Jakby byla miesieczna winieta u nas to by ludzie narzekali ,ze chca przejechac tylko raz a musza wykupywac na miesiac.

Polakowi nie dogodzisz nigdy :)

nie zapomnij, że w większości przypadków jak się gdzieś jedzie to się też wraca..... dlatego w Polsce śmiało można pomnożyć te przykłądowe 36zł razy 2

a gdyby wziąć pod uwagę winietę 250K (na dzień dzisiejszy to 40,5zł) byłoby jeszcze korzystniej, wszystko to za 1000km infrastrukturę ekspresówek i autostrad w Czechach

acha i tak dla wiadomości te 36zł co się płaci za A2 to przypomnę, że nie za całą (czyt. od strykowa) tylko za 130km odcinka koncesyjnego - wychodzi po 27,7gr za km
A2 ma mieć od Warszawy do Świecka 471km minus te 13km przy poznaniu i nie wiem dokładnie ile ale powiedzmy, że 3 od warszawy (od pruszkowa ma być darmowa) czyli dajmy na to 455km
455*27,7gr = 126zł w jedną stronę gdy ktoś z Wawy będzie chciał się wybrać do Niemiec
przy założeniu że wróci, wyda 250zł

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 12:53 
Uzależniony od forum :)

maaaad napisał(a):
I am 5 napisał(a):
Moim zdaniem, znów zaczynamy jakoś od końca. Bo najpierw chyba powinno się zbudować dobrą sieć ekspresówek i autostrad, np po 3 w kierunkach północ-południe i wschód zachód, dołączając do tego obwodnice miast,a następnie dopiero stosować ograniczenia, kary i fotoradary.

A co jest wg Ciebie tańsze? Z pustego i Salomon nie naleje, bądźmy szczerzy - nie jesteśmy bogatym krajem. Wiecznie tylko płacz, że nie ma dróg, a ktoś się zastanawia, ile na to kasy potrzeba? Program budowy autostrad przewiduje, że w Polsce ma być ich ok. 2000 km, z czego już istnieje ok. 850 km. Pozostało zatem ok. 1150 km. Koszt budowy jednego kilometra - wiadomo, różny dla różnych odcinków, waha się w granicach ok. 40 mln zł. 1150 km x 40 mln zł = 46 mld zł. A to tylko autostrady. Dochodzą jeszcze ekspresowe, krajowe, wojewódzkie, powiatowe, gminne oraz utrzymanie tego wszystkiego - tak, te wszystkie drogi są dotowane również i z kasy państwowej. Pomijam już inne trudności - wywłaszczenia (chociaż tu akurat sporo zrobiono, na +), ekopoje... yyy... ekofanatycy itd. Wyłonisz jednego wykonawcę, to pięciu innych zaskarży przetarg i doopa. Albo doopy da ten, który wygrał. Budowa autostrady to nie zakupy w hipermarkecie :-)

Poza tym, już widzę, jak po tych nowych drogach wszyscy jeżdżą przepisowo... :hihi:

Nie zapominaj o dotacjach z UE...

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 13:14 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Dlatego też się coś dzieje. Ale i Ty nie zapominaj, że UE wymaga od nas wkładu własnego.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 14:27 

Nie zapominam, jednak wkład państwa w przykładowo S3 to 'zaledwie' 15%, bez wsparcia, praktycznie nie byli byśmy w stanie sami wyłożyć na tę inwestycję.

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 16:14 
Forumowy terrorysta

marcin87k napisał(a):
Borsuk napisał(a):
renoraines napisał(a):
Polska:autostrada A2 Konin-Poznań-Nowy Tomyśl, jednorazowy przejazd osobówki, 3 odcinki po 12 zł=36 zł .
Czechy:miesięczna winieta do 3,5T 350 koron= 56 zł

Jakby byla miesieczna winieta u nas to by ludzie narzekali ,ze chca przejechac tylko raz a musza wykupywac na miesiac.

Polakowi nie dogodzisz nigdy :)

nie zapomnij, że w większości przypadków jak się gdzieś jedzie to się też wraca..... dlatego w Polsce śmiało można pomnożyć te przykłądowe 36zł razy 2

a gdyby wziąć pod uwagę winietę 250K (na dzień dzisiejszy to 40,5zł) byłoby jeszcze korzystniej, wszystko to za 1000km infrastrukturę ekspresówek i autostrad w Czechach

acha i tak dla wiadomości te 36zł co się płaci za A2 to przypomnę, że nie za całą (czyt. od strykowa) tylko za 130km odcinka koncesyjnego - wychodzi po 27,7gr za km
A2 ma mieć od Warszawy do Świecka 471km minus te 13km przy poznaniu i nie wiem dokładnie ile ale powiedzmy, że 3 od warszawy (od pruszkowa ma być darmowa) czyli dajmy na to 455km
455*27,7gr = 126zł w jedną stronę gdy ktoś z Wawy będzie chciał się wybrać do Niemiec
przy założeniu że wróci, wyda 250zł

Dlatego tez podałem odcinki Konin-Poznań-Nowy Tomyśl, 3x12zł. Liczyłem tylko 1 stronę, bo powrót może być drogą alternatywną. Ale to nie zmienia postaci rzeczy, że za 36 zł jedziemy jednorazowo stokilkadziesiąt km, a w Czechach za 40,5/56 zł (10 dni/miesiąc) to można jeździć bez limitu kilometrów.
Gdyby były wprowadzone w Polsce winiety do 3.5T , biorąc pod uwagę stawki za autostrade, koszt takich winiet w Polsce byłby wyższy niż w Czechach. Byłoby to kolejne obciążenie, a trzeba pamiętać, że od stycznia drożeje paliwo i to z dwóch powodów: ze względu na podwyżkę Vatu, a także ze względu na likwidację ulgi w podatku akcyzowym na biokomponenty dolewane obowiązkowo do paliw.

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 19:56 
Forumowicz

Moje BMW: E39
maaaad napisał(a):
I am 5 napisał(a):

Wiadomo, że wszystko kosztuje. Ale przez kilka lat, w których praktycznie się nic nie budowało lub bardzo niewiele, trochę pieniędzy powinno się zgromadzić. Dopiero ostatnio, 2-3 lata widać więcej robót drogowych.
O UE już była mowa, trzeba włożyć, żeby wyjąć.
Trzeba chyba zacząć od zmian w przepisach, możnaby też może jakieś zagraniczne firmy ściągnąć do budowy dróg, bo pieniądze są : http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4836632.html.

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 21:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
tak czytam ,czytam i...sratatata, nie ma szans ,ze drogi zmienia nasza mentalnosc,nauczylismy sie cwaniactwa i wszelkie przepisy mamy w dupie.
wszyscy dookola lamia przepisy uwazajac ze skoro jego zdaniem przepis jest 'glupi" to nie ma obowiazku go przesterzegac
mamy tu takie posty ze ograniczenie do 50 ale przeciez droga pusta i w ogole wiec jedzie 70,90,100 jak komu fantazja pozwala
w skrajnych przypadkach mamy takie sytuacje jak z krzyzem w wawie bo skoro na tego prezydenta nie glosowalem a on na pewno sfalszowal wybory to mnie przeciez zadne zakazy/nakazy nie obowiazują
to sie nazywa warcholstwo i to bylo zawsze zguba naszego narodu
niestety ja nie jestem inny
:zawstydzony:
minimum polowa z tego forum nie zaakceptuje ograniczen na nowej autostradzie bo przeciez nowa,dobra pusta... zwlaszcza nas kierowcow bmw
ale nic 6 stron zapisanych naszych zlotych mysli i rad
nihil novi

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 21:34 
Forumowy terrorysta

My tu gadu gadu, a nowych dróg może nie być :rotfl: .
Kierowcy nie doczekają się dróg obiecywanych na Euro 2012. Nic dziwnego, skoro drogowcy już trzeci rok z rzędu obcinają inwestycje w nowe autostrady i drogi ekspresowe - pisze "Gazeta Wyborcza".Całkowite wydatki na drogi wyniosą w tym roku 20,5 mld zł. W tej kwocie mieszczą się również, nieplanowane wcześniej, remonty uszkodzonych wskutek powodzi tras.To ok. 7 mld mniej, niż zakładały wcześniejsze plany. Wpłynie to spowolnienie prac przy budowie nowych dróg. http://biznes.onet.pl/wydatki-na-drogi- ... news-detal

PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 22:20 

becek napisał(a):
nasza mentalnosc,nauczylismy sie cwaniactwa i wszelkie przepisy mamy w dupie.

niestety ja nie jestem inny
:zawstydzony:

nihil novi

To przepraszam, ale do kogo kierujesz Swoje słowa? :|

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 07:56 
Zacna persona forum

nie rozumiesz bo nie masz samochodu

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 08:10 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
maaaad napisał(a):

To prawda. U nas na fragment równej drogi wszyscy rzucają się jak szczerbaty na suchary.

renoraines napisał(a):
Całkowite wydatki na drogi wyniosą w tym roku 20,5 mld zł. W tej kwocie mieszczą się również, nieplanowane wcześniej, remonty uszkodzonych wskutek powodzi tras

Tak, ten argument im dosłownie z nieba spadł

Niemal pewny byłem że nie zrobią dych dróg.

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 08:23 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
maaaad napisał(a):
po tych nowych drogach wszyscy jeżdżą przepisowo

A i owszem, da się zauważyć taką prawidłowość.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 09:15 
Przyjaciel forum

becek napisał(a):
tak czytam ,czytam i...sratatata, nie ma szans ,ze drogi zmienia nasza mentalnosc,nauczylismy sie cwaniactwa i wszelkie przepisy mamy w dupie.

Ja jednak jestem zdania ,ze jakby dobrze czlowieka ukarac to nauczyl by sie jezdzic przepisowo i mentalnosc w sek by mu sie zmienila ;) :D

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 15:17 
Zacna persona forum

Borsuk napisał(a):
Ja jednak jestem zdania ,ze jakby dobrze czlowieka ukarac to nauczyl by sie jezdzic przepisowo i mentalnosc w sek by mu sie zmienila
czego najlepszy przykladem jest coraz bardziej restrykcyjna polityka wobec pijanych....moim zdaniem od kiedy grozi kara wiezienia sytuacja nie poprawila sie ani o jote

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 16:02 
Forumowy terrorysta

Borsuk napisał(a):
becek napisał(a):

Ja jednak jestem zdania ,ze jakby dobrze czlowieka ukarac to nauczyl by sie jezdzic przepisowo i mentalnosc w sek by mu sie zmienila

Zgadza się i to w każdej sferze życia. Czy to w ruchu drogowym czy nawet tu u nas na forum. Niepoprawnie nazwane tematy, błędne ogłoszenia w Dziale Giełda, przenoszone są do kosza i ludzikom się podejście do pisania zmieniło.

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 16:08 
Przyjaciel forum

becek napisał(a):
Borsuk napisał(a):
czego najlepszy przykladem jest coraz bardziej restrykcyjna polityka wobec pijanych....moim zdaniem od kiedy grozi kara wiezienia sytuacja nie poprawila sie ani o jote

Gdyby musial zaplacic 50tys to by sie zastanowil dwa razy :)

Za wiezenie sie nie placi wiec ludzie maja to w dupie :)

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 16:58 
Zacna persona forum

renoraines napisał(a):
Zgadza się i to w każdej sferze życia. Czy to w ruchu drogowym czy nawet tu u nas na forum. Niepoprawnie nazwane tematy, błędne ogłoszenia w Dziale Giełda, przenoszone są do kosza i ludzikom się podejście do pisania zmieniło
co nie zmienia faktu ,ze
co 5 minut powstaje nowy temat np. wahacz,olej,akumulator itp
nie pali,nie jedzie ,pomocy itp
gdzie ,jak ,za ile oc itp
i moje ulubione
na co zwracac uwage w :e30,e46,e39 itp
tragedia
mozna bronic krzyza to i mozna swojego temat
"nie oddam mojego zle nazwanego tematu, apage satan" :)

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 20:24 

becek napisał(a):
nie rozumiesz bo nie masz samochodu

po czym to wnioskukesz?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1