BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak przygotowac auto do dlugiego postoju
PostNapisane: 30 lipca 2010, 11:28 
Forumowicz

Moje BMW: niebieski
Najważniejsze to przed długim postojem, zatankować do pełna i wyrównać ciśnienie w oponach, sprawdzić akumulator (jeśli są jakieś oznaki śniedzenia na klemach potraktować stosownymi preparatami).
Raz w tygodniu wystarczy kilka kilometrów zrobić i będzie ok, warto jednak pamiętać by w baku było cały czas "full".
W zimie ta sama zasada, tyle że 2 razy w tygodniu przejażdżka kilkanaście km a od czasu do czasu kilkadziesiąt.
Warto tez zmienić olej i filtry.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 lipca 2010, 11:29 
Uzależniony od forum :)

Opcja blaszak - nie bardzo. Blaszak to wilgoć.

Polecam poszukać w okolicy garąu do wynajęcia. Sporo ludzi ma domki i "dorabiają" sobie wynajmując swoje murowane garaże. Masz wtedy sucho i "ktoś" jest niby na posesji (chociaż raczej do garażu po e34 złodziej nie będzie wchodził).

Warto raz na 3-4 tyg odpalić, ruszyć metr w przód i tył, bujnąć i tyle. Pamiętaj żeby przodem wjechać bo zaczadzieje ojciec jak wjedziesz tyłem :D

Ew. Opcja garaż wielopoziomowy + pokrowiec na auto, albo droższy, miękki albo koc na dach, maske i klape i potem pokrowiec. Moja szócha w garażu spoczywa pod pokrowcem.

Możesz na wszelki wypadek kupić pompkę nożną do kół - żeby nie stała potem 3 miesiące na kapciu.

Bardzo dobrym urządzeniem jest CTEK. Jest to "ładowarka", bo prostownik to jest ale nietypowy. Podłączasz pod aku i masz spokój. Pobiera kilka watów a utrzymuje naładowany aku - również szócha stale podpięta.

Coś więcej? Paliwo w baku być powinno, w chłodnicy płyn (jakbyś zapomniał że zima się zbliża).

W garażu podziemnym nie ma pewnie gniazda 230V, tak samo w blaszaku.

PostNapisane: 30 lipca 2010, 12:34 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
a taki blaszaczek na ladnej wylewce i jakis steropianik na sciany tak zeby troche cieplej i szczelniej bylo zawsze to pod domem mysle ze do zrobionej i zakonserwowanej karoserii nic sie tak szybko nie dogryzie :) a to z aku fajnie ze przypomniałes bo juz raz walczyłem z autem bez pradu żeby je otworzyc :) co prawda aku nowy ale zawsze jak gdzies wyjade zostawie auto ojcu to dzwoni a czemu to a czemu tamto a mnie juz trafa :) nie wiem jak ja to wytrzymam :D

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 20:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
To jeszcze musisz kupić drugą kartę sim do telefonu :D A Ten co mam tata odbierać raz na czas :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1