BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] LPG w samochodzie ze skrzynią SMG
PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 14:12 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Znowu się dyskusja rozkręca powoli nt. wyższości gazu nad benzyną :hihi:
Cóż, jest jak jest, benzyna droga, ale CSL to CSL i gaz w takim aucie to siara, jak dla mnie. BTW, z całym szacunkiem, ale nie wierzę koledze, że to było CSL ;-) Sorry, no taki już niedowiarek jestem :-D
Nikodem napisał(a):
Jedno jest Pewne wole podjeżdżać takim M3 pod dystrybutor gazu niż mieć 320Cd/330Cd które się trzęsie , grzechocze , śmierdzi , zostawia czarny rakotwórczy wyziew oraz nie pasuje to sportowej sylwetki samochodu co prawa cały czas mowa o E46

I w aucie o sportowym wizerunku wozić w bagażniku wybitnie niesportowy balast? ;-)
Nie wiem, jakim Ty 320d/330d jechałeś, ale chyba nie do końca sprawnym. Aha, e46 touring zaprawdę ma sportową sylwetkę :hah:

Ale żeby nie chrzanić od rzeczy, mam pytanko, z ciekawości - czy montaż LPG do auta z SMG różni się czymś od auta np. ze zwykłym manualem? Jakieś specjalne sterowanie?

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 14:19 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Saper1008 napisał(a):
No bo jak ktos ma kase zeby kupic taka fure to nie mysli o tym ile spala a jak ktos kupuje taka fure zeby sie przylansowac po miescie a potem po cichaczu leje gazik na stacji u pana Juzka, to troche wstyd, co potwierdza to ze gosc nie zyczy sobie upubliczniania zdjec bo wie ze to obciach, ja nie mowie ze tak nie wolno robic, mozna, tylko to taka troche profanacja, przekorczenie granicy dobrego smaku

Nie no, leżę.
Niech się wstydzi, ten kto widzi...

Nie wiem skąd się bierze to ograniczenie umysłowe że ktoś się może LPG wstydzić.

Że niby ktoś ma LPG bo go nie stać na Pb... nie wiem ludzie... ogarnijcie się.
To taki zaściankowy, pełny polskiego dupościsku pogląd.
Ostatnio widziałem jak gościu w garniaku, bynajmniej nie wyglądał na pionka, tankował CLS'a LPG ...

Czy myślisz że on się wstydził czegoś ? :rotfl:

maaaad napisał(a):
I w aucie o sportowym wizerunku wozić w bagażniku wybitnie niesportowy balast? ;-)

Dociążenie tylnej osi, w celu poprawienia trakcji ;)

A tak na poważnie.
LPG ma jedną jedyną wadę.
Instalacje są gówniane, komponenty są gówniane i często montaż jest gówniany.
Jedyne co bym teraz na chwilę obecną założył, to LR na topowych komponentach (Nikodem mnie przekonał co do tego).

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 14:28 
Naczelny bimbrovnik

Kyokushin napisał(a):
Dociążenie tylnej osi, w celu poprawienia trakcji ;)

Myślę, że inżynierowie BMW odpowiednio zajęli się tą kwestią, bez potrzeby poprawek ;-)

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 14:29 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
maaaad napisał(a):
Myślę, że inżynierowie BMW odpowiednio zajęli się tą kwestią, bez potrzeby poprawek ;-)

Pewnie tak, ale nie sądzę żeby coś to zmieniało :)

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 14:36 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
Powiem Tak uważam że Gaz do ///M to nie jest profanacja to taki sam seryjnie produkowany samochód jak Fso Polonez czy Dacia Logan - Zwykły seryjny samochód

Profanacja Dla Mnie było by gazowanie Mercedesa AMG , BMW Alpiny itp

I co do Fanatyków Diesla Wg Klienta maksymalne spalanie po mieście w wieczornymi zabawami na placu i na jezdni to 27 litrów LPG na 100km/h

27 x 2,20 = 60zł

za 60zł tankując Oleju Napędowego otrzymamy 14 litrów tego paliwa

Proszę mi teraz Pokazać Który Diesel palący max 14 litrów w takim cyklu jak M3 zapewni :
- Przyśpieszenie jak M3
- Zakres Użytecznych Obrotów jak M3
- Brak Turbo Dziury
- Płynne Rozwijanie Mocy

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 16:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 E92
Kod silnika: S65
Nikodem napisał(a):
Powiem Tak uważam że Gaz do ///M to nie jest profanacja to taki sam seryjnie produkowany samochód jak Fso Polonez czy Dacia Logan - Zwykły seryjny samochód

Profanacja Dla Mnie było by gazowanie Mercedesa AMG , BMW Alpiny itp

I co do Fanatyków Diesla Wg Klienta maksymalne spalanie po mieście w wieczornymi zabawami na placu i na jezdni to 27 litrów LPG na 100km/h

27 x 2,20 = 60zł

za 60zł tankując Oleju Napędowego otrzymamy 14 litrów tego paliwa

Proszę mi teraz Pokazać Który Diesel palący max 14 litrów w takim cyklu jak M3 zapewni :
- Przyśpieszenie jak M3
- Zakres Użytecznych Obrotów jak M3
- Brak Turbo Dziury
- Płynne Rozwijanie Mocy

Tu nie chodzi już o koszta tylko o sam fakt że ktoś zagazował M-Powera, to jest grzech, ale takie rzeczy to tylko u nas w Polsce bo wątpię żeby na zachodzie były takie akcje... niedługo pewnie znajdzie się ktoś kto zagazuje M5 E60 xD ktoś wyżej napisał że nie zagazował by AMG heh... zagazować M3 CLS to tak jak by zagazować Mercedesa CLK 63 AMG takie jest moje zdanie :)

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 17:14 
Specjalista

Koniobijca które serie ///M uważają za relikt polecam to :

http://www.v10.pl/AC,Schnitzer,GP310,4477.html

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 17:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
Nikodem co do mercedesa amg to są tą też seryjnie produkowane samochody. W połowie lat 90'tych mercedes przejął amg jako nadwornego tunera. Wcześniej to było coś takiego jak brabus czy carlsson. Mi się wydaje że zwykła m3 jeszcze ujdzie na gazie ale wersja CSL to fabrycznie odchudzana wersja pod tor dla szukających wrażeń na time attack albo po prostu przy lansowania się klatką przed klubem. CSL to auto grona GT3 RS, lambo superleggera, ferrari scuderia czy black series u merca amg. Więc dokłądanie tam zbędnych kg które tak skrzętnie fabryka starała się zaoszczędziec na tytanowych śrubkach i innych bzdetach mija się z celem. Takie moje zdanie.

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 17:36 
Specjalista

Sportowy samochód z Klimatyzacja , Radiem i Podsufitką to nie sportowy samochód na tor tylko Droga zabawka

macie znalezione w necie E34 M5

Obrazek

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 18:02 
Naczelny bimbrovnik

Nikodem, ja widziałem nawet M3 e30 zagazowane :hihi: Kto zabroni właścicielowi? ;-) A idąc Twoim, dziwnym zresztą, tokiem rozumowania to Ferrari też takie samo auto, jak Polonez etcetera, etcetera. Też ma 4 koła itd. Nie wspominam już o AMG albo Alpinie, których gazowanie to już dla Ciebie profanacja.
Nikodem napisał(a):
Powiem Tak uważam że Gaz do ///M to nie jest profanacja to taki sam seryjnie produkowany samochód jak Fso Polonez czy Dacia Logan - Zwykły seryjny samochód Profanacja Dla Mnie było by gazowanie Mercedesa AMG , BMW Alpiny itp

Dziwne, bo ////M jest dla BMW tym, czym AMG dla Mercedesa :niepewny:
Nikodem napisał(a):

A Ty pokaż mi, proszę, jakiegokolwiek diesla, który był zaprojektowany do takiej jazdy, jak M3... Zawias, heble, skrzynia biegów, wszystko... Dasz radę? Nie. Bo nie do tego jest diesel. I, poza nielicznymi wyjątkami (Seat w WTCC, Audi R15) nigdy nie będzie.
Nikodem napisał(a):
Koniobijca które serie ///M uważają za relikt polecam to :

Relikt? Reliktem to jest parowóz Cugnota, nie ////M.

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 18:26 
Częsty bywalec

A może po prostu właściciel CSL-a nie zakładał gazu po to aby taniej jeździć. Może na przykład jest ekologiem i zrobił to zmyślą o ochronie środowiska?

A tak na poważnie to ja nie rozumiem niektórych ludzi. Jakiś człowiek założył sobie LPG w swoim samochodzie co wam do tego? Nawet go nie znacie i już wiecie że będzie tankować po kryjomu żeby nikt nie widział a zaoszczędzoną kasę wyda na 10-cio letnią spłatę autka. No ludzie walnijcie z bani w ścianę...
Dla mnie jak ktoś woli płacić dwa razy więcej za paliwo nawet jak jest to droższy samochód bo gaz to buractwo to jest niemądry (najdelikatniej mówiąc :) )
maaaad napisał(a):
Dziwne, bo ////M jest dla BMW tym, czym AMG dla Mercedesa :niepewny:

I tu się bardzo mylisz.

PostNapisane: 23 sierpnia 2010, 20:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: nima... jeszcze
Co w tym dziwnego. Ludzie mają KASĘ i nie każdy kto wyda pieniądze na lepsze auto nie ma już grosza na instalację LPG...

PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 07:42 
Naczelny bimbrovnik

aBdMaWm napisał(a):
I tu się bardzo mylisz.

A potrafisz to jakoś uzasadnić czy napisałeś tak sobie tylko? :-D

PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 13:28 
Częsty bywalec

maaaad napisał(a):
aBdMaWm napisał(a):
I tu się bardzo mylisz.

A potrafisz to jakoś uzasadnić czy napisałeś tak sobie tylko? :-D

Nom potrafię :P AMG to firma tuningująca samochody MB mimo że należy do merca to jednak jest oddzielną instytucją. A ///M w BMW to "zwykły" samochód przez nikogo nie tuningowany. Po prostu zwykły fabryczny samochód po za tym że najmocniejszy w ofercie BMW... W BMW odpowiednikiem AMG to może być AC Schnitzer albo Alpina.

PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 13:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bzdura. Tak samo AMG(ay) GmbH jak i M GmbH to oddzielne firmy produkujące lepsze wersje seryjnych aut i sprzedające je w salonach firm-matek. Odpowiednikiem ACS czy Alpiny to może być Brabus czy Carlsson.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 14:12 
Specjalista

Podstawowa różnica
Każda Alpina ma swój numer tak jak AMG

dodatkowo AMG ma pod maską etykietkę na silniku z imieniem i nazwiskiem mechanika co składał silnik

natomiast ///M to normalny samochód z normalnym numerem nadwozia

PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 14:57 
Pierwsze kroki

akurat tutaj sie nie zgodzę, popatrz na porównania, zawsze porównuje sie
C-klass AMG do M3 series, e-klass AMG do M5 series. itd.
AMG jak Mpower to oddzielne firmy bmw i mercedesa licencjenowane ich najmocniejsze odmiany. to że na bmw nie ma plakietki z nazwiskien na silniku to nic nie znaczy, czysty marketing ze strony marcedesa i tyle.

Co do gazu to każdy ma swoje zdanie, w polsce ludzie sie uczepili że gaz to wiocha... a to co nazywamy benzyną (zamiast 98 mamy 95 i zamiast 95 mamy 92) to nie wiocha i to jak gość mówi "nie jade bo nie mam paliwa" to też nie wiocha? Placimy za "benzyne" tak jak w niemczech(zobaczy w google na zarobki nimca i polaka), wiec zakładamy gaz bo jest najtaniej i mogę jechać gdzie chcę i kiedy chcę bo wiem że nie rozpiernicze wypłaty na paliwo.. kupujecie bmw, znam duzo osób które mówią: gaz to do zapalniczek a nie do bmw a jak gdzieś trzeba jechać nie jadę (dojade tylko tam gdzie za 20zł mi wystarczy!) to wyszystkonie nie jest wiochą a gaz jest! Ludzie, instalacje gazowe sa dla samochodów, jakośc ich jest coraz lepsza, przykład to M3 CSL który stracił 1 konia i dostał 4niutony więcej - więc w czym problem??????????????????????????! konkretny przypadek zagazowanie CSL tłumacze sobie w ten sposób: ludzie z kasą mają łeb do pieniędzi - wkońcu jakoś je zarobili - ten konkretny goś umie kase wydawać z głową.. nie jestem za gazowaniem csl ale jak bym teraz tostał m3 e46 zeby nim jezdzić musił bym wsadzić gaz, moje marzenie by sie spełniło!

PostNapisane: 29 sierpnia 2010, 01:31 
Naczelny bimbrovnik

Nikodem napisał(a):
natomiast ///M to normalny samochód z normalnym numerem nadwozia

Popłynałeś kolego, lepiej zerknij, czym się różni choćby ////M3 od zwykłej 3. A później czym się różni C63 AMG od zwykłego C.
I AMG, i ////M to usportowione odmiany zwykłych samochodów, tak jak i Audi S, RS. Obie firmy (i BMW, i Mercedes) oficjalnie "podpisują się" pod nimi. I nie sugeruj się jakimiś plakietkami dziwnymi, bo decydujący jest tu charakter auta :-) Zresztą, koledzy wyżej już opisali, co i jak :-)

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 16:47 
Nikodem napisał(a):
dodatkowo AMG ma pod maską etykietkę na silniku z imieniem i nazwiskiem mechanika co składał silnik

Nie łykaj tak bardzo marketingowego kitu. W którymś odcinku Top Gear, Clarkson wyśmiał te ich plakietki, twierdząc, że rąk by im nie starczyło aby składać tyle tych silników rocznie. :rotfl:

A jeśli chodzi o gaz, to sprawa jest dla mnie prosta - W popularnych autach nie mam nic przeciwko LPG. Jednak nie wierze w bajki, aby eksploatowanie auta na gazie, choć w najmniejszym stopniu nie odbijało się na kondycji silnika. Być może różnice są minimalne, ale gaz to nie to co benzyna. LPG zawsze stanowi pewien kompromis, choćby ze względu na to, że silnik auta benzynowego został przystosowany, jak sama nazwa wskazuje do pracy z benzyną. Natomiast jeśli chodzi o załkanie LPG, do takich aut jak M3, czy AMG. To po prostu dla niektórych zrozumienie wiochy jaką śmierdzą takie kombinacje, może być zbyt trudne, ale nie możemy ich za to winić. A no bo każdy może mieć kasę, ale niestety nie każdy może mieć klasę... To dokładnie taka sama sytuacja, jak z chodzeniem do ekskluzywnych restauracji w garniturze (gdzie za ekskluzywne restauracje, robią ekskluzywne samochody). I tak dla jednego dać napiwek kelnerowi, to zupełnie naturalna rzecz jak lanie benzyny do AMG/M3, a dla drugiego to zbytek łaski, skoro można zaoszczędzić parę PLN, tak jak pompując gaz do AMG/M3. I nie przetłumaczysz mu, że tak się nie godzi :rotfl: No ale cóż, można mieć ładny samochód, sporo kasy, garnitur skrojony na miarę i pachnieć wodą kolońską, ale burakiem pozostaje się już do końca. :)

Ostatnio edytowano 30 sierpnia 2010, 18:00 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 17:03 
Uzależniony od forum :)

Pytanie zasadnicze: Dlaczego nie zakładać LPG do M3?

Wady:
1 koń mniej
Butla w bagażniku
Zmniejszona wartość auta (czy trafi sie drugi taki co będzie chciał kupić M3 z LPG?)

Zalety:
4 niutki więcej
Spalanie złotówek mniejsze o połowę
Dociążenie tylnej osi
Zaoszczędzone DUŻO kasy na dopieszczenia auta.

Czy ktoś ma jakieś argumenty aby dopisać oprócz subiektywnych typu wiocha, siara itp.? Jak tak to kopiujcie i dopisujcie.
Bo ja nada nie rozumiem słowa wiocha w tej kwestii. Jeden mówi że wiocha jak podjeżdżasz 740 E38 pod dystrubutor LPG bo jak nie masz kasy to kup seicento. Inny uważa za bezmózgie jeździć Fabią na Pb bo się nie kupi E38 740 bo LPG to wiocha.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1