BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d a Bio-ester
PostNapisane: 30 maja 2010, 23:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46, e39
Kod silnika: M47, M57
Witam, przeglądałem już trochę w internecie na ten temat, ale ciagle wypowiadają się ludzie którzy jeżdzą na normalnym paliwie, a o tym nie mają pojęcia...
Słyszałem dobre opinie, że silnik pracuje równiej no i wiadomo jakaś oszczędność zawsze jest. W moim mieście być może jest najdroższy ON w Polsce, bo na tą chwile kosztuje 4,57 (Szczytno) gdzie w Olsztynie za tyle kupuje się ON power. Dziś na orlenie widziałem Bio-ester za 3,69 Już nawet nie chodzi mi o te parę złotych, bo wiadomo że zdrowie auta najważniejsze. Tylko jesli te paliwo jest ok to po co przepłacać.
mam 320D z 2000r. Jeździ ktoś na tym? ja bez 100% pewnosci nie zaleje :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d a Bio-ester
PostNapisane: 31 maja 2010, 06:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam,
Generalnie na tym nie jeżdże, ale miałem okazje rozmawiać z człowiekiem który buduje urządzenia do przerabiania oleju rzepakowego na bio-ester.
Podstawowe zagrożenie jest takie, że bio-ester szybko rozpuszcza i wypłukuje osady, cały syf z baku co może w krótkim czasie pozapychać wtryskiwacze.
Można zalać sobie tym paliwkiem zwykłego starego wolnossącego diesla, ale do turbodiesli itp to bym się już bał lać to w wiekszej ilości.
Np. Mercedes w swoich nowych modelach (nie wiem jak w starszych) zabrania stosowania bio-estrów, ale produceni chwalą swój produkt.
Jeżeli się jednak uprzesz, że to lać to tylko jako kilku procentowy dodatek do zwykłego ON
Zresztą jeżeli tankujesz na Orlenie to i tak już jeździsz na kilku % bio-estrze jako dodatku do ON.

PostNapisane: 31 maja 2010, 09:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
jeśli BMW ma opcję wyposażenia zdolny do pracy na bioestrach to można lać. jeśli nie ma - ja bym nie ryzykował. Taką informację masz w rozkodowanym VIN'ie oraz na gumie przy korku wlewu paliwa (wytłoczone litery RME)

Obrazek

PostNapisane: 31 maja 2010, 11:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
mast1986 napisał(a):
Można zalać sobie tym paliwkiem zwykłego starego wolnossącego diesla, ale do turbodiesli itp to bym się już bał lać to w większej ilości.

Dlaczego? Jeśli chodzi o zmianę rodzaju paliwa to fakt czy silnik jest doładowany czy atmosferyczny nie ma żadnego znaczenia.

Ja jeżdżę od 1,5 miesiąca tylko na bioestrze i wszystko póki co jest ok. Jeśli chodzi o właściwości bioestru to jest on zdaje się mniej kaloryczny od zwykłego ON, samochód zalany tym paliwem powinien palić minimalnie więcej. Drugą rzeczą na którą zwróciłem uwagę jest lepkość bioestru- większa niż w przypadku ON, może to pewnie przyspieszyć zużycie wtrysków, ale dla reszty motoru jest raczej korzystne.

Aha, zwykły ON ma 5% dodatek bioestru ;).

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 22:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
wczoraj byłem w u mojego mechanika od Mana i pytałem czy moge lać BIO i mowił ze w tym miesiącu miał kilka aut z zatkanymi filtrami paliwa i jedno z zapchanymi wtryskami spowodowanymi jeżdzeniu na BIO ,i do nowych samochodów nie polecał zdecydowanie,to co piszą w ulotkach to ściema,ja zostaje przy ON

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 06:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Zatyka bo nie powinno się zalewać od razu całego baku Bio, tak jak pisałem, Bio rozpuszcza cały syf w baku praktycznie od razu i dalej ten cały syf wędruje przez układ paliwowy do silnika.
Bio ester rozpuszcza między innymi mazut, gęsta maź i inne związki odkładające sie z ON w baku.
Pozostaje też kwestia na ile wrażliwe są wtryski na takie zanieczyszczenia, bo jeżeli np. ktoś zaleje od razu cały bak Bio to jest duża szansa, że coś się stanie.
No i oczywiście, że jest różnica między starym wolnossącym dieselkiem, który nawet na kujawskim pojedzie a nieco nowszym i zdecydowanie bardziej delikatnym turbodoładowanym dieslem.

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 07:20 
Zacna persona forum

mast1986 napisał(a):
No i oczywiście, że jest różnica między starym wolnossącym dieselkiem, który nawet na kujawskim pojedzie a nieco nowszym i zdecydowanie bardziej delikatnym turbodoładowanym dieslem.

Nie ma znaczenia czy silnik jest turbodoładowany czy nie, nie ma to żadnego wpływu na to jak będzie sobie radził z innym paliwem- ile razy jeszcze mam to pisać...

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 11:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46, e39
Kod silnika: M47, M57
ja już zdecydowałem, że jednak nie bede tego lać. mała oszczedność a duże ryzyko. Zostaje przy ON

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 12:18 
Uzależniony od forum :)

LPG sobi zaluzcie,jak chcecie jeszcze na dieslu oszczedzac :wstyd: :mur:

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 00:47 
Zacna persona forum

spider napisał(a):

Oszczędzanie to dla Ciebie wstyd?

PostNapisane: 2 sierpnia 2010, 20:27 
Pierwsze kroki

Nie opłaca sie.Mam fabrycznie dostosowane 525d i pojezdzilem na tym nieco.Pali wiecej o litr wiec wychodzi na to samo.pracuje zdecydowanie ciszej ale jest slabszy.

PostNapisane: 2 sierpnia 2010, 20:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
theDAMIstrzu napisał(a):
spider napisał(a):

Oszczędzanie to dla Ciebie wstyd?

Oszczędzanie jest cnota, a skąpstwo grzechem :hyhy:

PostNapisane: 14 sierpnia 2010, 22:18 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Jedno co wiem to fakt że jest znaczna różnica między bio esterem a ON VERVA z mojego odczucia silnik staję się mulasty i w ogóle nie chce przyśpieszać... Z resztą i tak tankuję ON VERVA na FLOTĘ :hyhy:

PostNapisane: 21 sierpnia 2010, 11:49 
Forumowicz

Moje BMW: e46
ja tankuje w ciezarowce ktora jezdze bio i przy mocy nie czuje roznicy ale zaczal palic o 2 do 3 litrow wiecej wiec do osobowki nigdy nie zaleje bio. takie rzeczy jak zapchane filtry czy powazniejsze usterki wyjda po czasie. a oszczednosc jest juz prawie zadna bo na drogach tranzytowych bio dogonilo prawie w cenie zwyklego diesela. co do jakichs verw czy tym podobnych powerow to jest to wielka sciema. nawet nie powinno sie jezdzic na tym bo silniki przystosowane sa do zwyklych paliw a nie jakichs wzbogacanych ktore zmieniaja swoje parametry.w niektorych instrukcjach obsugi zakazane jest nawet jezdzic na takich wynalazkach. no i oczywiscie ja nie widze zadnej roznicy w osiagach. no chyba ze w cenie. ta jest duzaaaa. pozdro

PostNapisane: 21 sierpnia 2010, 12:14 
Forumowy terrorysta

Jazda na bio to gra nie warta świeczki. Tańszy, ale więcej auto spali i ryzyko awarii większe.

bulasostroda napisał(a):
co do jakichs verw czy tym podobnych powerow to jest to wielka sciema.

Zgadza się, to tylko marketing, ale dzięki temu koncern na kliencie dodatkowe pieniądze na litrze zarobi. Druga sprawa to nie ma znaczenia na jakiej stacji się tankuje. Dostawcą paliw jest Orlen lub Lotos, a jedynym importowanym paliwem jest Shell vpower racing99.

PostNapisane: 21 sierpnia 2010, 21:14 
Zacna persona forum

bulasostroda napisał(a):
takie rzeczy jak zapchane filtry czy powazniejsze usterki wyjda po czasie

Czym miałyby być spowodowane te usterki? Filtry paliwa zapychają się jeśli wcześniej jeździliśmy na zwykłym ON i filtr był już zabrudzony, po wymianie filtra wszystko jest ok. Zresztą ja u siebie filtra nie ruszałem i zrobiłem już ponad 5000 km na bioswiństwie i jest wszystko ok.
bulasostroda napisał(a):
co do jakichs verw czy tym podobnych powerow to jest to wielka sciema.nawet nie powinno sie jezdzic na tym bo silniki przystosowane sa do zwyklych paliw a nie jakichs wzbogacanych ktore zmieniaja swoje parametry.

W przypadku ON jest duża rożnica w kulturze pracy silnika zer względu na większą liczbę cetanową silnik pracuje ciszej i paliwo dokładniej się spala. Nawet moc w przypadku diesla wzrasta, ale bardzo nieznacznie.

Tak samo na bioestrze silnik pracuje nieco ciszej ze wzlędu na liczbę cetanową, za to bio jest mniej kaloryczny- silnik na nim na mniej mocy i więcej pali, ale to raczej wartości minimalne, u mnie spalanie na bio jest prawie nie do odróżnienia od tego na ON.

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 19:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: nima... jeszcze
A co sądzicie o laniu do diesli oleju promienna z lidla? Jest po 9.99 3 litry czyli wychodzi 3.33 litr czyli złotówkę taniej niż na stacji.

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 19:44 
Forumowy terrorysta

rafal19 napisał(a):
A co sądzicie o laniu do diesli oleju promienna z lidla? Jest po 9.99 3 litry czyli wychodzi 3.33 litr czyli złotówkę taniej niż na stacji.

Można lać :rotfl: ... ale do wolnossącego transita 2.5d/69KM z przełomu lat 80/90.
Mercedes w124 pojedzie nawet na oleju po smażeniu:

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 19:46 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan '96
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 82&start=0
rafal19 napisał(a):

Ty tak na poważnie??

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 20:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
najelepiej to nalac 3/4 bakiu normalnym on a reszte tym biowynalazkiem ;p i wtedy bedzie taniej i pewniej ;p

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1