BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 17:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320D wymiana czy naprawa?
PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 14:08 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Witam

Wczoraj jadac autostrada auto stracilo moc, zaczelo zostawiac za soba, chmure dymu, po zjechaniu na pobocze, okazalo sie ze wyssalo caly olej oraz plyn chlodzacy, czyli to dosc powazna awaria, uszczelka?, glowic? blok? mozna tylko zgadywac.... moje pytanie to czy lepiej kupic 2 silnik i przelozyc czy remontowac ten... jakie koszta swapu? i najwazniejsze czy mozna wlozyc do tego autka silnik 150 konny? czy bedzie to za duzo roboty?

Podpowiedzcie cos... z gory dzieki :mur: :mur: :/ :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 320D wymiana czy naprawa?
PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 14:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
coś
moze najpierw niech sie wypowie mechanior,potem poszukaj na forum bo byly juz takie teamty

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 14:46 
Forumowicz

wszystko pieknie ladnie, mechaniorzy powiedzili ze swap jedeynie ale to z tego wzgedu iz nie chce im sie bawic z tym, nie maja narzedzi, bo to przywatne warsztaty przydomowe w Irlandii wiec autko musze zapakowac na lawete i do PL wyslac a w Polsce dopiero bede wiedzial co i jak dokladnie :rozpacz:

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 19:15 
Zacna persona forum

siem - ciut dziwny traf ze wszystko naraz poszlo z dymem ale moze to byc niewielka w porownaniu ze swapem usterka - moze uszczelka glowicy ci padla - fakt ze na obczyznie ciezko cos wydumac -jesli masz tani transport do Polski pchaj auto tam - z silnikami roznie bywa - jak trafisz dobrze bedziesz zadowolony jak nie kolejny remont -ja jesli juz mowa o tym remontowalbym swoj stary- dol i gore i wtedy masz pewnosc ze masz wszystko oki - ale nic ci nie sugeruje - a co mowia na ta awarie owe irlandzkie mechaniory co stwierdzaja ?- pzdr

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 22:05 
Forumowicz

tutejsi to wogole nie chca sie podjac naprawy... bo to lancyuch tam jest a nie pasek a to ciezka sprawa a to moze glowica byc padnieta... itp itd transport do polski 600Euro znalazlem polaka ktory pracuje w warsztacie u tutejszych i powiedzial ze sie podejmie tej akcji .... znalazlem go na forum podobnym do naszego tylko dublinskim... powiedzial ze jesli sama uszczelka no to 500 do 700 euro jesli glowica no to okolo 700-1000.... i teraz sam nie wiem co robic... diesle silniki gole tutaj to koszt 1000euro do 1500... i tez nie wiesz co kupisz :/

najlepszy tekst dzisiejszy to taki wypowiedziany przez tutejszego ze moze dziura w misce olejowej:) a zderzak z tylu auta zapackany olejm od rury do rejestracji :padam:

PostNapisane: 16 sierpnia 2010, 21:52 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Cześć

Olej rozumiem ,płyn nie bardzo....
Co rozumiesz pod pojęciem cały płyn ?
Zasrany olejem zderzak z tyłu ..... Sprawdź turbinę .
Może wody miałeś mało a teraz łączysz jedno z drugim.
Za zasłonę dymną może odpowiadać turbina . Rozszczelniła się i wywaliło olej do wydechu.
Nie zapomnij że masz katalizator , po takiej przygodzie nadaje się do wycinki.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 17 sierpnia 2010, 00:04 
Forumowicz

Czesc!!

Krzysiek pytanie do Ciebie jak i rowniez do reszty zabralem samochod na warsztat.... zalalismy olej odpalilismy auto... chodzilo 2-4 minuty kopcilo cholernie... turbo nie chodzilo wcale ... po zgaszeniu silnika i sprawdzeniu poziomu oleju zonk.... znow wyssalo olej... w miedzy czasei bylo slychac delikatny klekot... nie zaglosny ale wczesniej go nie bylo... mechanik powiedzial ze szukal by silnika nowego.... bo powiedzial ze po zdejeciu glowicy okoaze sie ze polowa silnika nadaje sie do wymiany... nie wiem czy jest magickiem ale reputacje ma niezla... moge odstawic autko do innego ktory rozbierze mi glowice ale czy to ma sens??

Odnosnie oleju jak sie okazalo przy dolewce zniknelo go okolo 4 litrow w tym silniku miesci sie 5,4l
Ad wody w zbiorniczku wyrownawczym... moj blad plywak sie zablokowal okazalo sie ze brakowalo okolo 150 - 200ml

diagnoza znachora turbina sie rozpadla i kawalki jej czesci wpadly do silnika... uszkodzily glowice tloki itp...

Co myslicie?

PS jeszcze jedno po odpaleniu wylewal sie z tlumika olej zostala czarna mala rzeczka na podjezdzie

Ostatnio edytowano 17 sierpnia 2010, 00:48 przez Spider IRL, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 sierpnia 2010, 00:37 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Podobny knyf widziałem ostatnio w VW transporterze. Turbulum puściło calutki olej na silnik. Na początku chłopy nie wiedzieli co jest, sprawdzili tylko olej, którego nie było. Zalali, odpalili i znowu 2km - stop, oleju brak. Jako, że to była nasza wycieczka na dorsza, a koledzy byli Słowakami, to naprawa musiała być szybka - znaleźliśmy kolesia, co ogarnął temat w niecały dzień. Tak więc nie panikowałbym na Twoim miejscu zbytnio, gdyż nie da się silnika doprowadzić do tak złego stanu, żeby w 2min wypił 4L oleju. Olej tak jak piszę Roger albo poszedł prosto w wydech, albo poszedł w dolot. Braku wody ja również nie wiązałbym z tym problemem bezpośrednio.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 17 sierpnia 2010, 06:54 
Specjalista

Witam

Spider IRL napisał(a):
Co myslicie?

Jakichś kosmitów tam masz nie mechaników. Turbulum martwe i obstawiam że z ukręconą ośką .

1 auto na kanał
2 demontujemy wydech
3 odkręcamy osłony silnika ,wygłuszenie
4 wyciągamy filtr powietrza
5 demontujemy dolot
6 odkręcamy to co utrudnia dojście do turbiny
7 odkręcamy turbinę
8 kupujemy "nową "
9 zalewamy turbulum olejem
10 zakładamy
11 wywalamy katalizator
12 składamy wydech
13 zalewamy silnik nowym olejem
14 odpalamy
15 nie zrażamy się dymem trzymamy autko na wolnych obrotach i sprawdzamy stan oliwy.
16 stwierdzamy że nie ubywa więc w drogę.
17 trasa 100km/h stała prędkość pozwalamy dopalić i wypchnąć resztki oleju z wydechu.
18 wracamy do domu z uśmiechem na twarzy
20 pakujemy Heinekena do ładnej paczki bo trzeba wysłać Rogerowi do Polski.

Pozdrawiam

PostNapisane: 17 sierpnia 2010, 15:56 
Forumowicz

Dobra Krzysku, zaczynamy od tego biednego turbo... jesli zadziala to nie tylko hainekenka znajdziesz ale jeszcze bushmills -a... tylko bedziesz musial ades mi swoj podac ;)

A co do magickow mechanikow to wiem jak z nimi jest dlatego wolalem poradzic sie Was Koledzy

PostNapisane: 18 sierpnia 2010, 23:05 
Forumowicz

Turbo wyjete.... w sredku widac ze nic sie nie trzyma razem... pozatym olej jest na nim wszedzie... szukam zastepczego... poinformuje Was co i jak dalej jak dostane "nowe"

Tytuł: Re: [E46] 320D wymiana czy naprawa?
PostNapisane: 19 sierpnia 2010, 08:37 
Specjalista

Witam

Czekam na wieści... Powodzenia.

PostNapisane: 1 września 2010, 21:53 
Forumowicz

Witam!!
Turbo wlozone silnik wydaje sie wpozadku

lecz Krzysiek
powinien byc jeszcze jeden punkt pomiedzy 17 a 18 ucieksz przed tutejsza policja ktora chce Ci wlepic mandat za stwarzanie zagrozenia bo zostawiasz hmure dymu :) ale niestety nie dostalem bo zgubili sie w dymie
pommiedzy 18 a 19 wycieramy tyl auta z oleju ktore w dalszym ciagu wywala z tlumika :)

Roger na Pw poprosze adres gdzie mam paczke wyslac:)

Aha i jeszcze jedno przejechalem juz dzis okolo 80 km ale w dalszym ciagu wywala nie przepalony olej ktory zostaje na zderzaku i okolicach... jak dlugo to potrwa?? tak orientacyjnie

Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: 1 września 2010, 22:07 
Pierwsze kroki

może zdemontuj cały wydech i zwyczajnie przemyj go czymś.Bo powiem szczerze że po rozgrzaniu wydechu istnieje możliwość zapłonu oleju..a wtedy będzie nie za fajnie;)

PostNapisane: 1 września 2010, 22:17 
Forumowicz

wydech byl wyjmowany caly :) stal w pionie przez 5 dni aby z niego posciekaly resztki oleju niestety to w dalszym ciagu za malo bylo... co do mycia to nie wiem czym mialbym to zrobic:) mechanior powiedzial ze resztki oleju wydmucha z biegiem czasu... juz olej nie kopci tylko przy duzych predkosciach pojawiaja sie kropki z tylu auta

PostNapisane: 1 września 2010, 22:21 
Specjalista

Witam
Spider IRL, nie stresuj się nic ci się tam już nie zapali.
Jeszcze troszkę będziesz brudził swój tył autka czarnymi tłustymi kropeczkami.
Wiesz ............ pomiędzy punktem 11 i 12 powinna być informacja (przemywamy karcherem układ wydechowy)
Trudno, teraz musisz być wytrwały. Jedna wycieczka autostradą i masz problem załatwiony.

Cieszę się że pomogłem , czasem ciężko być wróżką i pomagać na odległość.

Tak czy siak słowo rzekłeś :rotfl: :rotfl: Ale bądź spokojny bushmills-a wypiję za Twoje i twojej "Beti" zdrowie.

A....................

Spider IRL napisał(a):
lecz Krzysiek
powinien byc jeszcze jeden punkt pomiedzy 17 a 18 ucieksz przed tutejsza policja ktora chce Ci wlepic mandat za stwarzanie zagrozenia bo zostawiasz hmure dymu :) ale niestety nie dostalem bo zgubili sie w dymie

Na tą okoliczność był punkt .

15. nie zrażamy się dymem trzymamy autko na wolnych obrotach i sprawdzamy stan oliwy.

Nie myślałem że jesteś takim hardcorowcem i pojedziesz prowokować policję swoją śmierdząca olejem zasłoną. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 1 września 2010, 22:39 
Forumowicz

Autko chodzilo dosc dlugo na wolnych obrotach... oliwa byla w normie wiec wtedy przeslismy do nastepnego punktu i ogien na autosrade:) ale po trasie nas wyhaczyli : :rotfl: :rotfl: ale powaga wystartowali ale nie wlaczyli kogotow co przyslo do glowy redukcja i ogien :) a pozniej nawet jesli wlaczyli to nie widzaielm na postoju nie dymil dopiero jak z uliczki osiedlowej wyjechalismy w stroone autostrady uruchomila sie zaslona dymna :) ale wiem ze rejestracji nie widzieli bo tego samego wieczora, juz nie dymiaca E46 ke widzial ten sam patrol i tylko tak dziwnie sie przygladali :D:D

PostNapisane: 3 września 2010, 14:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Hehe dobra bania :D

PostNapisane: 3 września 2010, 14:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ostatnio jak byłęm na przeglądzie swojej buni, stała na serwisie 320d.e46 Tłumik stał w pionie, ciekł przez cały dzień z niego olej, turbo wyjęte.Właściciel pognał po drugie.Mieli włożyć i sprawdzić, czy coś jeszcze nie poszło, bo oleju na bagnecie nie było nic.Suchutki :(

Ale generalnie sytuacja bliźniacza. :|

ps. teraz jedź do tego co kazał silnik wymieniać.Zobaczymy co powie?!

Mechanik od siedmiu boleści :mur:

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 3 września 2010, 21:20 
Forumowicz

Dokladnie dzownilem do niego... powiedzial ze,, zle diagnoze postawil... ale ze w grucie rzeczy i tak przeglad auta zaczal by od turbo... jakos mu qde nie wierze:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1