BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 00:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d nie odpala - immobiliser?
PostNapisane: 9 września 2010, 07:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 2000r.
Witam, mam następujący problem:
wyjechałem do Anglii na początku Lipca 2010 (2 miesiące temu), auto E46 320d 136ps sedan zostawiłem na ten czas u wujka na podwórku ponieważ mieszkam w bloku i nie mam garażu. Auto stało nie ruszane 2 miesiące, ani razu nie odpalane. Wróciłem 3 dni temu z wakacji, pierwsze co zrobiłem to oczywiście pojechałem po moją Czarnulkę, a tu się okazuje, że akumulator padł (w sumie mógł po 2 miesiącach). Na początku próbowaliśmy go trochę podładować, żeby tylko odpalić ale nie dało rady to wpadliśmy (chyba na głupi pomysł) żeby go trochę pchnąć i spróbować tak odpalić. Auto odpaliło 2 razy ale po 10 sekundach gasło. Pomyśleliśmy, że naładujemy akumulator przez noc na maksa i powinno być ok bo to, że gaśnie po chwili jest pewnie wina akumulatora. I tu się zaczął problem, pojechałem dzień później, włożyliśmy naładowany akumulator. Auto zachowuje się tak jak zawsze do momentu odpalania (wszystko ok). Wszystkie kontrolki się zapalają jak zawsze, gasną po chwili, odpalam i... kręci kręci kręci i nie chce odpalić tak jakby immobiliser go blokował, nawet dymka nie puści. Zachowuje się tak samo jak czasami siedzę w samochodzie przez dłuższy czas (20-40min) i z kimś rozmawiam w samochodzie albo czekam na kogoś, odpalam i też kręcił i kręcił ale nie chciał zapalić, ale wtedy zamykałem samochód, otwierałem i odpalał normalnie. Teraz natomiast jest tak, że w ogóle nie chce odpalić. Byłem u elektryka, podłączył pod komputer i mówił, że wyskakuje problem sterownika modułu immobilisera fabrycznego, że mógł się rozkodować czy coś przez to, że 2 miesiące był nie odpalany lub wujka prostownik mógł go zblokować lub po prostu dać za dużo mocy i zwyczajnie spalić. Mówił, że naprawa tego w zależności czy trzeba kupić nowy czy ustawić to cena 500-600zł. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Czy faktycznie to może tyle kosztować? Jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d nie odpala - immobiliser?
PostNapisane: 9 września 2010, 15:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Witam
Z tego co się orientuję to gdyby to była wina immo to wogóle bys nie zakręcił silnikiem.
Odpalanie na pych to nie zbyt rozsądne, ale proponuje zmienic elektryka skoro nie potrafi odłaczyc immo ze wykluczyć usterkę. pozdr

PostNapisane: 9 września 2010, 16:39 
Pierwsze kroki

No zawiozlem tym razem do innego, zobaczymy co ten powie :P jak narazie zostawilem samochod i czekam na telefon.

PostNapisane: 9 września 2010, 17:53 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
jedź do dobrego elektromechanika niech sparuje, zsynchronizuje kluczyk z EWS :)
miałem jakiś czas temu ten sam problem, silnik kręcił nie odpalał.. początkowo typowaliśmy pompe paliwa ale była OK, sparowanie kluczyka rozwiązało problem, zapłaciłem 200zł

PostNapisane: 9 września 2010, 17:59 
Pierwsze kroki

a robiles to moze w szczecinku?:P bo ja z Czarnego jestem a to 20km jest tylko. Tez nie chce latac z samochodem wszedzie pokolei bo trzeba holować albo na lawete ;p

PostNapisane: 9 września 2010, 18:45 
Forumowicz

robiłem to w poznaniu, ale w Szczecinku
Bocian się tym tez zajmuje,
http://www.navibocian.pl/
tel. 602686469 powołaj się na mnie:)

PostNapisane: 10 września 2010, 04:41 
Pierwsze kroki

ok jak moj nie da rady to tam zawioze :) dzieki za info, a jaka byla przyczyna tego problemu w Twoim przypadku? tez akumulator padl czy moze prostownik za duzo mocy dal? nie wiem dlaczego mi tak sie stalo ;P

PostNapisane: 11 września 2010, 16:51 
Forumowicz

u mnie to była dziwna sprawa.. rano normalnie odpaliłem nie mając żadnych problemów, dojechalem do pracy jak zawsze zaparkowałem po 10h postoju nie odpaliłem już.. silnik normalnie kręcił ale nie odpalał.
pozdrawiam

PostNapisane: 12 września 2010, 10:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: to gokart
Kod silnika: M20B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=121082
Nie ma to jak odpalać E46, i to jeszcze w dieslu, z pychu :wstyd:

Spróbuj kluczyk zakodować w sposób poznany w trudnych chwilach dzięki niejakiemu Rafałowi :hyhy:

1. Zamykasz się w samochodzie (drzwi, bagażnik szyby)

2. Przekręcasz kluczyk w pozycję 1

3. Po 3 sekundach wyciągasz

4. Przytrzymujesz środkowy przycisk (około 2-3 sekundy)

5. Puszczasz środkowy i 3 razy szybko wciskasz przycisk od otwierania auta.

Finito. Może pomoże, może nic się nie zmieni.

PostNapisane: 12 września 2010, 16:41 
Pierwsze kroki

Kodowanie kluczyka nie ma nic wspólnego, niech magik odłaczy immo a i poponuje sprawdzic czy paliwo dociera pod odpowiednim ciśnieniem. Pompy Vp44 są bardzo wrażliwe. Jak pozwolisz aby jakis czesiek chechłał go w niepamięć to moze byc niewesoło. Co pewien czas trzeba sprawdzac filtr w baku przed pompką
Jedz do bociana lub kogoś kto ma porządnego kompa..
pozdr

PostNapisane: 12 września 2010, 17:16 
Pierwsze kroki

na plaku odpala ale gasnie po 5 sekundach, pompa paliwa nad zbiornikiem dziala bo sprawdzalismy... narazie samochod jest u elektromechanika u mnie w miescie, ma dobrego kompa i jest magikiem w tych sprawach tylko ze zajmuje sie wszystkimi samochodami a nie tylko bmw. Jak moj nie da rady to zawioze do bociana. Narazie jest niedziela wiec jutro sie dowiem co i jak. Dzieki za pomocne komentarze ;p

Ostatnio edytowano 16 września 2010, 16:56 przez GOLOMB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 września 2010, 16:54 
Pierwsze kroki

Jest taki problem, że po podłączeniu samochodu do komputera odczytuje tylko silnik, wszystkie inne moduly np airbagi wywalaja error. Wiem że ogolnie można się podpiąć kolo kierownicy (do silnika), i tam pod maską (do wszystkich innych rzeczy jak inspekcje, airbagi itp) i zaleznie od tego co chce sie robic tam sie podpina... tylko ze u mnie mozna sie podpiac tylko pod kierownicą i nie ma nigdzie indziej wejscia do reszty. Jest to e46 z grudnia 2000, może to jakaś przejściówka? Wie ktoś co zrobić, żeby widziało wszystkie moduły?

PostNapisane: 16 września 2010, 17:15 
Forumowicz

A nie masz wejścia pod maską? dokładnie w lewym góryn rogu tak jak na foto...

Obrazek

jeżeli masz z 2000r auto to masz dwa wejścia, pod kierownicą i pod maska, tylko że pod kierownicą możesz sprawdzić tylko silnik a pod maską całą reszte. Pozdro :)

PostNapisane: 16 września 2010, 18:36 
Pierwsze kroki

wlasnie nie ma tego wejscia... w tym jest problem, wszystko jest podlaczone do tego pod kierownica... tlumaczyl mi ze jakis slaby komputer podlaczyl to widzi wszystkie moduly ale nie mozna w nim nic robic, natomiast ten dobry komputer gdzie moze synchronizowac wszystko i ustawiac wchodzi tylko w silnik, inne moduly wywalaja error... a komputer ma dobry bo przyjechal akurat chlopaczek e39 zeby skasowac inspekcje to tym samym komputerem podlaczyl sie do niego i mu skasowal, nawet wchodzil w zakladke e46 i wszystko dzialalo... do e39 podlaczal sie przez to gniazdo pod maska.

PostNapisane: 16 września 2010, 20:51 
Forumowicz

No to dziwne bo wg. katalogu masz dwa wejścia http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Touring/Europe/320d-M47/LHD/N/2000/december/browse/vehicle_electrical_system/diagnosis_plug/ w INPIE jak podepniesz pod wejście pod kierownicą to widzi wszystkie moduły ale tylko w opcje silnika możesz wejść, a pod maską na odwrót...

PostNapisane: 18 września 2010, 08:58 
Pierwsze kroki

juz wszystko rozwiazane, przyczyna byl rozladowujacy sie akumulator dlatego immobiliser sie rozsynchronizowal, problemem bylo podlaczenie go do kompa bo wszystko bylo podpięte pod jedno gniazdo i trzeba bylo przemieniac kable aby widzialo inne moduly oprocz silnika. Dzieki wielkie za komentarze, LLimaKK mial racje, trzeba bylo zsynchronizowac immobiliser :) zaplacilem 160zl.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1