BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 16:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Płyn chłodniczy a woda??
PostNapisane: 14 września 2010, 11:58 
Pierwsze kroki

Witam. Mam delikatny problem. Jestem aktualnie za granicą Polski a dokładnie w Norwegii. Na dniach szykuję się do powrotu do Polski i mam następujący problem. Zapaliła mi się kontrolka od płynu chłodniczego. Sprawdzałem poziom i pływak jest na samym dnie więc stan płynu zerowy. Teraz pytanie co zrobić z tym fantem. Nie wiem jaki płyn miałem wcześniej a podobno nie można mieszać. Dużo osób mi mówi abym wlał wody. A po powrocie do Polski wymienił płyn na nowy przed zimą. Moje pytanie brzmi ile tej wody mogę wlać i czy to nic nie zaszkodzi mojemu autu? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Płyn chłodniczy a woda??
PostNapisane: 14 września 2010, 12:04 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52B20
A nie możesz dokupić płynu chłodniczego?

PostNapisane: 14 września 2010, 12:05 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
Dolej wody nic nie zaszkodzi. A co do ilości wody to lej do zbiorniczka aż się zapełni do kreski max. Odpal niech pochodzi jak ubywa dolej i po problemie.

PostNapisane: 14 września 2010, 12:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Nie wlej tylko przez przypadek zwykłej wody tylko destylowaną - niestety nie zawsze to oczywiste...

PostNapisane: 14 września 2010, 12:25 
Pierwsze kroki

Płynów nie chcę mieszać a nie wiem jaki mam wlany. Auto kupiłem pół roku temu z Niemiec. Ceny w Norwegii są dosyć drogie więc ... wolałbym dolać wody i jakoś dojechać do Polski i od razu wymienić cały płyn. Z wodą destylowaną też może być problem bo znajduję się na wiosce co nic nie ma :/ Woda jest bardzo miękka hmmmm ?? Więc można lać ?? Dzięki za porady.

PostNapisane: 14 września 2010, 12:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
nofer napisał(a):
Płynów nie chcę mieszać a nie wiem jaki mam wlany. Auto kupiłem pół roku temu z Niemiec. Ceny w Norwegii są dosyć drogie więc ... wolałbym dolać wody i jakoś dojechać do Polski i od razu wymienić cały płyn. Z wodą destylowaną też może być problem bo znajduję się na wiosce co nic nie ma :/ Woda jest bardzo miękka hmmmm ?? Więc można lać ?? Dzięki za porady.

Płyn jest drogi? Jak zagotujesz auto w trasie to wtedy będzie drogo

PostNapisane: 14 września 2010, 12:47 
Zacna persona forum

siem - lej wode nawet normalna - jak ci nie ubywa to zawsze uzupelnia sie woda bo tylko ona odparowuje - poza tym bmw ma w niemczech plyn koloru niebieskiego lub o podobnym odcieniu sa tez plyny zielonkawe tez sie leje je do ukladu a czerwone ma tylko vw audi - do akumulatorow leje sie wode destylowana - poza tym dobrze obejrzyj pompe wody i weze czy ci gdzies nie ubywa -pzdr

PostNapisane: 14 września 2010, 12:51 
Forumowicz

Moje BMW: E65 730d
Kod silnika: M57N
Lej wodę nic nie będzie tyle co do polski dojedziesz a później wlejesz nowy płyn. Zagotować nie zagotujesz woda ma nawet lepsze właściwości chłodzące niż płyn.

PostNapisane: 14 września 2010, 12:55 
Pierwsze kroki

krystoforo napisał(a):
Lej wodę nic nie będzie tyle co do polski dojedziesz a później wlejesz nowy płyn. Zagotować nie zagotujesz woda ma nawet lepsze właściwości chłodzące niż płyn.

Takiej odpowiedzi oczekiwałem :) Dziękuje wszystkim za pomoc. Wleje wody na samą trasę a po powrocie do Polski od razu wymienię na płyn chłodniczy. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam

PostNapisane: 14 września 2010, 15:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M572N
Jeździsz BMW a nie stać cie na płyn do chłodnicy :zakrecony:
Na każdej głupiej stacji benzynowej i we większym markecie kupisz :kwasny:
Nie widzę w tym żadnej oszczędności jak wymienisz po powrocie cały płyn czy kupisz na dolewkę i nalejesz na miejscu w norwegi .Ta dolewka taniej cie wyjdzie jak byś musiał cały płyn zmieniać,nie wspomnę już ze płyn do chłodnic ma tez za zadanie smarowania np pompy wody itp czego woda nie spełnia!!!
twoje auto twój wybór :oczami:

PostNapisane: 14 września 2010, 15:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
O żesz kur.a jak czytam wypowiedzi co poniektórych to mi się gęsia skórka pojawia

Wlej płyn prestona nie wodę on jest mieszalny ze wszystkim to znana amerykańska firma jest w polsce to tam pewnieteż

co do tego, że woda jest okej to jak chcesz kilka - kilkanaście kilometrów od wyjazdu stać z buchająca rozspieprzona głowica lub chłodnica to jest super.

PostNapisane: 14 września 2010, 15:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M572N
[quote="Zdzira 850I"]O żesz kur.a jak czytam wypowiedzi co poniektórych to mi się gęsia skórka pojawia

no właśnie ,niektórzy powinni się poprzesiadac z powrotem na maluchy to utrzymanie nie będzie takie drogie i przynajmniej płynu do chłodnicy nie potrzebuje :rotfl:

PostNapisane: 14 września 2010, 15:36 
Pierwsze kroki

Ok pytanie brzmi tak czy jak dole wody to się nic nie stanie. Mieszać nie chcę płynów bo po powrocie chcę wymienić cały na nowy. Chcę tylko dojechać do Polski. Dodam jeszcze tylko że kontrolka od płynu mi się świeci tylko na zimnym silniku jak się rozgrzeje to gaśnie.

PostNapisane: 14 września 2010, 16:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Jak chcesz robić remont silnika lub układu chłodzenia lej wodę śmiało bo widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem a skoro zarabiasz na zachodzie i nie masz na Bańkę prestona za 40zł ( 10 euro ) to sorry ale mnie to przerasta.

Jak kolega napisał kup malucha

a jak ja napisałem ten płyn jest mieszalny z każdym innym płynem chłodniczym każdy zobacz co w encyklopedii znaczy to słowo.

PostNapisane: 14 września 2010, 18:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
w anglii 1/4 aut jeździ na wodzie, nawet wiele E60 i jakoś nic się nie dzieje :rotfl: - tylko mi nie mówcie, że bajki opowiadam bo rozkładam angole na części i w 90% aut jest woda w chłodnicy żaden tam płyn

PostNapisane: 14 września 2010, 18:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Dolej sobie normalnie wody destylowanej skoro w polsce i tak bedziesz zmienial caly plyn :)

Nic sie nie stanie :)

PostNapisane: 14 września 2010, 18:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Borsuk napisał(a):
Dolej sobie normalnie wody destylowanej skoro w polsce i tak bedziesz zmienial caly plyn :)

Nic sie nie stanie :)

Nalej obojetnie jaakiej wody destylowana czy nie bez roznicy zupelnie,lub plynu chlodniczego wiekszosc jest mieszalna po co robic z malego problemu wielkie halo. ;)

PostNapisane: 14 września 2010, 19:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Po co lać wodę, i potem wymieniać cały płym, jak możesz kupić 1l Prestone, uzupełnić tyle ile trzeba i zapomnieć o problemi (pomijając problem że płynu ubyło).

Tak jak napisał Zdzira 850I, Preston jest bardzo dobry, miesza się z innmi płynami, wiec po co kombinować z wodą. Może i nic sie nie stanie, ale po co ryzykować. Podczas normalnej jazdy może i będzie dobrze, ale w korku, jak temperatura silnika wzrosnie, ryzyko się zwiększa, wątpię żeby woda miała taki same właściwości pracy w wysokiej temperaturze jak płyn chłodniczy.

PostNapisane: 14 września 2010, 19:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
Przecież kolega pisze, że chce wymienić cały płyn bo nie wie co i kiedy było lane za granicą. Płyn tez trzeba od czasu do czasu zmienić. Ja proponuje nalać wody i w polsce mieć motywację żeby cały płyn zmienić. Zagotować się nie zagotuje bo upały się skonczyły, więc nie słuchaj bajek ze Ci głowica peknie albo bedziesz miał układ chłodzenia do remontu :rotfl: .

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

PostNapisane: 14 września 2010, 20:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Przecież piszemy że nie musi wymieniać płynu, bo na przykład Prestone jest mieszalny z innymi ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1