BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 07:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] m50 320i cisnienie oleju
PostNapisane: 14 kwietnia 2007, 22:43 
Pierwsze kroki

koledzy i kolezanki mam problem.moj ociec kupil e36 coupe m50 320i z 1995 roku.moje obawy dotycza kontrolki oleju mianowicie.kiedy rano odpalam zimny silniczek jest ok. ale po dluzszej jezdzie gdy samochod stoi na swiatlach np na wolnych obrotach mryga mi kontrolka od oleju gdy tylko dotkne gazu gasnie.dzis wymienilem czujnik cisnienia oleju i dalej to samo.moze macie jakies pomysly?????? czytalem post o odkrecajacych sie srubkach od pompy olejowej ale moze macie jakies inne propozycje??dodam tylko ze w slniku nie slychac zadnych stukajacych zaworow i dziala w pelnym zakresie obrotow bez problemu. moze ktos mi pomoze w tym temacie?? :zalamany: :zalamany:

Ostatnio edytowano 14 kwietnia 2007, 23:21 przez Marek_E34, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2007, 23:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
po prostu silnik nie jest już w super kondycji i nie ma wysokiego ciśnienia oleju, bez remontu raczej nic nie zdziałacie :(
doraźnym środkiem może być zalanie oleju mineralnego (np. Shell 15W50), ciśnienie na pewno troszkę wzrośnie

P.S. sugestia ode mnie, nie wlewajcie ulepszaczy, motodoktorów, ceramizerów itp bo potem mechanik który będzie robił remont silnika Was zemści :wsciekly: (a i tak one nic nie dadzą na dłuższą metę, ew. mogą pozatykać kanały olejowe)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2007, 06:28 
Pierwsze kroki

rozumiem.za miło to nie wygląda w takim razie :(. jeszcze tylko licze na to ze to srubki mogly sie poluzowac przy pompie olejowej :(

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2007, 13:45 
Pierwsze kroki

kolega powiezial mi ze czesto bywa i tak iz uszczelka miedzy kublem filtra oleju a blokiem silnika potrafi przepuszczac i przez to czujnik warjuje. kurcze juz nie wiem co tu myslec. :(

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2007, 14:29 
Zacna persona forum

Marek_E34 napisał(a):
kolega powiezial mi ze czesto bywa i tak iz uszczelka miedzy kublem filtra oleju a blokiem silnika potrafi przepuszczac i przez to czujnik warjuje. kurcze juz nie wiem co tu myslec.

miałem wyciek w tym miejscu i kontrolka mi nie migała :D , raczej bez wymiany panewek sie nie obejdzie :kwasny: .
Jedyna nadzieja że pompa jest nie wydajna, ale raczej co do lużnych śrub to było typowe ale nie w tej wersji silnikowej. . :(

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2007, 17:45 
Pierwsze kroki

kurcze juz pocieszam sie jak moge :( tylko nie slychac zeby panewki sie odzywaly co najlepsze. ehhh co za urok.a jak sprwdzic wydajnosc pompy olejowej??

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2007, 17:55 
Zacna persona forum

musisz jechać do jakiegoś mechanika który wkręci manometr zamiast czujnika i od razu będzie widać czy jest odpowiednie ciśnienie czy nie.
A jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała; kumpel który robił z bemkami w autoryzowanym serwisie, mówił mi ,że w misce olejowej w M50 jest jakaś plastikowa klapa zapobiegająca zlewaniu się oleju przy podjeżdzie pod górę która miała skłonności do urywania się i smok pompy ją zasysał co powodowało spadek ciśnienia w układzie.

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2007, 18:40 
Forumowicz

wkręc manometr ... i zoabcz jakie cisnieeni ma gorący motor .. inaczej nie bedziesz wiedział co jest...

zawiecha gwintowana i heble z 540i w e21 - projekt w przygotowaniu ;) niach

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1