BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 03:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Problem z rozruchem auta po zimnej nocy
PostNapisane: 19 września 2010, 17:09 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2,5tds
Witam.
Po dzisiejszej zimnoej nocy (3 stopnie) rano spotkała mnie niemiła niespodzianka przy próbie rozruchu autka. Mianowicie po przekreceniu kluczyka auto zaczęło "przebierać" i nie chciało odpalić, przy kolejnej próbie to samo , dopiero za trzecim razem kiedy przytrzymałem kluczyk ok 5 sekund i dodałem gazu auto odpaliło i puściło dużą chmurę szarego dymu. Przy kolejnej próbie odpalenia wszystko już było ok.Świece żarowe sprawdzone są ok.
Co może być przyczyną i gdzie jej szukać?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Problem z rozruchem auta po zimnej nocy
PostNapisane: 19 września 2010, 17:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
cofające się paliwo . a świece po kolei wykręcałeś i sprawdzałeś czy grzeją?? czy jak ?

PostNapisane: 19 września 2010, 18:35 
Forumowicz

Auto było z inną rzeczą u mechanika i prosiłem o sprawdzenie świec, twierdzi że wszystko jest ok ze świecami.
Co to znaczy cofające się paliwo, co może być tego przyczyną? Ma na to wpływ niska temperatura, bo latem nie było tego problemu?

PostNapisane: 19 września 2010, 18:53 
Forumowicz

Moje BMW: E36 2.5TD
Kod silnika: m51D25
cofajace sie paliwo moze byc przyczyna pompki paliwa lub nieszczelnego ukladu wtryskowego ja tak mialem w swoim i musialem go pokrecic troszke aby odpalil, jesli jeszcze raz nie bedzie chcial odpalic zobacz czy w ukladzie paliwa jest powietrze (powinny byc bombelki w przewodzie z paliwem )

PostNapisane: 19 września 2010, 19:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Siema mam problem z temperatura w e39 525 tds tem... skoczyła mi na czerwone pole silnik przestał pracowac po postoju dolałem wody i jest niby w szystko ok chodz ogrzewanie wtedy chodziło dziwnie bo jedna strona dawała ciepłe powietrze a druga zimne co moze byc przyczyna termostat ??? i zawiesza mi sie szyber dach nie domyka go odrazu silniczek pada ???

PostNapisane: 19 września 2010, 20:29 
Częsty bywalec

natan8 napisał(a):
Co to znaczy cofające się paliwo, co może być tego przyczyną?

zalej pod korek i na noc postaw na równym zobacz czy lepiej zapali.

PostNapisane: 19 września 2010, 20:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
ja powiem tak kto ma traktora ,diesla. ten ma problem gdy sie robi zimno i nie dba o niego zabardzo i potem jest lipton z uruchomieniem pompa to dosc czesty problem tych silnikow i zaplonu gdy niska temp...dodam ze w oplu oemga silnik 2,5 litra diesel BMW to najgorzej nie udane motory jakie wyszly i widze ze masz taki sam i czeka cie regeneracja pompy lub zakup nowej za nie male pieniazki :/ :/

PostNapisane: 19 września 2010, 21:04 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
kolego dawidzio2233 glupoty gadasz ze sa nieudane motorki.. ja sie z tym nie zgodze posiadam juz rok tds i sobie go chwale z silnikiem nie mialem zadnych problemów choc ma juz nakulane prawie 260 tys. moje zdanie jest takie jak kto dba tak ma.... jak sie wymienia na czas filtry i oleje no i tankuje dobre paliwo to tds napewno pochodzi... natan8 pewnie Ci sie zapowietrza pompa najlepiej zamontuj zaworek zwrotny przed pompą... koszt takiego zaworka to okolo 30 zl i bedzie zglowy...:)

PostNapisane: 21 września 2010, 17:36 
Pierwsze kroki

pomocy mam problem !!! czy jest to mozliwe ze cos jest z głowica nie tak w bmw e39 525tds bo jakis mechanik mi powiedział ze jest cos nie tak !!! lecz oleju jest tyle ile ma byc kolor tez czarny a nie zmieszany z woda chodzi równo moc ta sama !!! niech mi ktos doradzi !!!?

PostNapisane: 21 września 2010, 20:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
chudy4790, moze jesli chodzi w bmw to moze i sa udane ja mowie o silnikach 2.5 D w oplu omega na podzespolach BMW

PostNapisane: 21 września 2010, 21:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: 528i 318i
Kod silnika: M52TUB28 M40B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=25990
co ty chcesz od silnika TD w omedze?? ogarnij się!! te silniki są nie do zajechania, wiem co mówię, mojego ojca jest użytkowana codziennie, robi około 80 km na dzien i sie nic nie dzieje przez 5 lat od kupna, olej leje mu najlepszy, filtry i serwis klimy na czas, świeczki wymieniane raz na rok

jak sie jakis chory człowiek dorwie do TDS-a to się nie dziwię że pada, katuje na amen i po silniku, kupi diesla "bo kumpel mówił że mało palą"

teorie o TDS zostaw sobie kolego dla siebie, nie siej paniki na forum bo inni też to czytają !!!

MOJA E34 528i DELPHIN METALIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=25990
MOJA E39 535i V8 BIARRITZBLAU METALLIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=60703 ( Sprzedana :-( )
MOJA E30 318i CIRRUSBLAU METALLIC ==>> viewtopic.php?f=6&t=78957

PostNapisane: 21 września 2010, 21:07 
Częsty bywalec

sebamaldon napisał(a):
pomocy mam problem !!! czy jest to mozliwe ze cos jest z głowica nie tak w bmw e39 525tds bo jakis mechanik mi powiedział ze jest cos nie tak !!! lecz oleju jest tyle ile ma byc kolor tez czarny a nie zmieszany z woda chodzi równo moc ta sama !!! niech mi ktos doradzi !!!?

zmień warsztat.!!!!! [powiem ci tak ] co to za problem jeśli wszystko gra a ty jeździsz po warsztatach. :mur: o Mariolo!!!!!!!!!!! co za czasy .mechanik powie idź się utop a ty hejka,plum do wody. :super:

PostNapisane: 22 września 2010, 19:09 
Pierwsze kroki

wiesz mechanik mówił ze niby cos nie tak z głowica ale auto jezdzi i to jest dziwne !!!

PostNapisane: 22 września 2010, 19:13 
Zacna persona forum

albo nie miał roboty i chciał cos tam dłubnąć za kilka groszy albo nie ma zielonego pojęcia, opisz objawy jak się cos dzieje a jak nie to odpuść :D

MOJA E34 528i DELPHIN METALIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=25990
MOJA E39 535i V8 BIARRITZBLAU METALLIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=60703 ( Sprzedana :-( )

PostNapisane: 22 września 2010, 21:01 
Pierwsze kroki

Zaczeło sie od tego ze na autostradzie skoczyła mi temperatura zgasł silnik zatrzymałem sie po chwili odkreciłem korek z zbiorniczka wyleciał mi płyn wiec dolałem wody bo to miałem pod reka ! nadmuch w srodku działał tak ze jedna strona dmucha na ciepło druga zimno strona kierowcy na ciepło jezeli to istotne potem odpaliłem auto i jak reka odjoł temperatura w polowie jak zawsze i nadmuch działa bez zastrzezen olej sprawdzałem na bagnecie i korku sladów wody niema pracuje równo kopci na czarno jak zimny ale tak zawsze miał wiec czemu mi sie ta temperatura skoczyła ???

PostNapisane: 22 września 2010, 21:38 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
kolego pewnie gdzies masz wyciek płynu chlodzącego moze nie duzy ale przesto zagotowałeś silnik... jak widzisz ze tem. wskoczy wyżej niż polowa to lepiej nie jedz szkoda auta bo mozesz sobie naprawde kosztów narobic... a mechanik pewnie myslal ze pękła Ci głowina jak zagotowałes... sprawdzaj stan płynu co dzien i zobaczysz czy nnigdzie nie ucieka...

PostNapisane: 23 września 2010, 20:13 
Zacna persona forum

podejrzewam że termostat sie zaciął, moje zdanie :D

PostNapisane: 23 września 2010, 22:29 
Pierwsze kroki

Wode sprawdzam i jest tak samo jak narazie tez myslałem o termostacie albo wisco na wentylatorze ???

PostNapisane: 26 września 2010, 17:00 
Forumowicz

Wczoraj zalałem pod sam korek i dzisiaj rano było już lepiej ale i tak miał zadławienie nie tak jak ostatnio ale też na początku przebierał.
Przy okazji mam pytanie ad. pojemności zbiornika paliwa, instrukcja mówi ze mieści sie 65 litrów, ja podjechałem na stacje prawie na oparach zatankowałem pod korek i weszło mi 71 litrów :szok:
Nie wiem czy to wina "lewego" dystrybutora czy może wchodzi więcej niż mówi instrukcja. Jak to wygłąda u was?

PostNapisane: 26 września 2010, 17:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 39 530D
Mam podobny problem w 530D z samego rana, pomimo ze wylaczam dmuchawe i odpalam na sprzegle to ledwo co odpala mimo ze cały czas kreci. Po dwoch dnia stania odpalilem dzisiaj auto ale zanim zaskoczyl to z 3 sek. krecil, tylko kontrolka akumulatora przez czas sie swiecila, sadze ze jeszcze z 1 dzien i wogole by nie odpalil a juz napewno nie za 1szym razem. Sprawdzalem akumulator ma dobry prad rozruchowy, jest ogolnie sprawny, alternator tez ma dobre ladowanie, ponad pol roku temu wymienilem pompe progowa wiec jaki moze byc tego przyczyna?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1