Witam kolego, tak się składa że studiuję na wydziale Transportu na Politechnice Warszawskiej ( szczęśliwie juz na 7 ostatnim semie:)
Nie wiem czego tak naprawdę chciałbyś się dowiedzieć o samym studiowaniu,ale spróbuję w skrócie opisać co i jak ;
Studia są podzielone na:
- inżynierskie stacjonarne( 7sem)/ niestacjonarne (8sem)
- magisterskie -3 sem / niestacjonarne bodajże (4sem) - nie jestem tego pewien
1 rok standardowo jak to na polibudzie:
matematyka I i II, mechanika techniczna, elektrotechnika, podstawy budowy maszyn,geometria wykreślna - popularna "kreska", fizyka, i przedmiotu typu : systemy transportowe, infrastuktura transportu itp...
2rok:
dalsza edycja przedmiotów elektrotechnika II, + laboartorium z tegoż przedmiotu,pbm II,III a nawet IV i V

( na mojej specjalnoście IEPS - o tym dalej...)
-badania operacyjne, informatyka - bardziej zabawa delphi, java, podstawy automatyki, i np na 4 semestrze miałem praktycznie same laborki - elektronika,systemy łączności,elektrotechnika, probabilistyka,automatyka,i mechanika - wytrzymałość
Po 4 semestrze, czyli wchodząć na V ( 3rok) kazdy wybiera sobie specjalność w jakiej chce się dokształcać sposród:)
- Sterowania ruchem: kolejowym,drogowym, lotniczym - SRK,SRD,SRL
- tzw logistyki - transportu kolejowego,wewnetrznego i samochodowego - LTK,LTW i LTS( lekki tok studiowania:)
-IBET - inżynieria bezpieczenstwa i ergonomii transportu - dosyc nowy twór
- TT- telematyka w transporcie
- oraz IEPS - inżynieria eksploatacji pojazdów samochodowych, czyli chyba najbardziej "mechaniczna" specjalność, jeśli tak można powiedzieć o wydziale eksploatacyjnym na ktorej zreszta jestem.
Jesli chodzi o moją specjalnośc jest dosyc ciekawa o ile interesują cie zaagadnienia związane z motoryzacją - diagnostyką, zapleczem, mechaniką..
Na V i VI sem większość zajęć mamy w gmachu SIMR-u - m.in laborka z pojazdów samochodowych czy silników, a także w gmachu NT( nowy technologiczny)
Jeśli radzisz sobie z przedmiotami typu matma,fizyka i masz trochę ołowiu w du.pie zeby przysiąść czasem i się pouczyć, to powinno być ok
Mam nadzieję ze rozwiałem trochę Twoich wątpliwości i pomogłem