BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Oświadczenie woli
PostNapisane: 1 października 2010, 23:03 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
ANDREW E36 napisał(a):
można by wypełnić

jest to jakiś "domument" jaki nosi się w portfelu rozumiem ?

można to druknąć z netu i podpisać ? czy w inny sposób to się odbywa ??

To jest taki maly kartonik ktory zmieści się w portfelu. Pewnie jak byś się udal do przychodzi to mają takie coś. Ja dostałem takie "oświadczenie woli" od koleżanki , której mama jest pielęgniarką. Żadnych papierków nie wypełniasz tylko na tym małym kartoniku się podpisujesz i wypełniasz dane ( imię , nazwisko, adres, pesel)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2010, 23:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
maaaad napisał(a):
Zgoda dawcy nie jest potrzebna. Wystarczy, że za życia nie wyrazi on sprzeciwu. Tyle że najbliżsi zmarłego mogą chyba zablokować pobranie organu :-k

ironman napisał(a):
co za bajki opowiadają niektórzy. Zgodnie z polskim prawem nie trzeba wypelniac nic. Zgoda na oddanie organow jest założona odgórnie. Jeżeli nie chcesz oddać swoich organów musisz to zgłosić do centralnego rejestru sprzeciwów ( http://www.poltransplant.org.pl/crs1.html ). Jeżeli nie złożyłeś takie sprzeciwu , lekarze mogą zgodnie z prawem pobrać organy tak naprawdę nie pytając już rodziny, choć ze względu na "grzeczność" pyta się .

"Zgodnie z ustawą z dnia 01 lipca 2005 pobrania komórek, tkanek i narządów ze zwłok ludzkich można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu."

Otóż to, ale zaraz 30 kolejnych osób zadeklaruje noszenie oświadczenia w portfelu i zapyta skąd to ściągnąć :rotfl:

Ustawa o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów :

Cytuj:
Art. 5. 1. Pobrania komórek, tkanek lub narządów ze zwłok ludzkich w celu ich przeszczepienia można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu.
2. W przypadku małoletniego lub innej osoby, która nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, sprzeciw może wyrazić za ich życia przedstawiciel ustawowy.
3. W przypadku małoletniego powyżej lat szesnastu sprzeciw może wyrazić również ten małoletni.
4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się w przypadku pobierania komórek, tkanek i narządów w celu rozpoznania przyczyny zgonu i oceny w czasie sekcji zwłok postępowania leczniczego.

Art. 6. 1. Sprzeciw wyraża się w formie:
1) wpisu w centralnym rejestrze sprzeciwów na pobranie komórek, tkanek i narządów ze zwłok ludzkich;
2) oświadczenia pisemnego zaopatrzonego we własnoręczny podpis;
3) oświadczenia ustnego złożonego w obecności co najmniej dwóch świadków, pisemnie przez nich potwierdzonego.
2. Przepisy ust. 1 stosuje się również do sprzeciwu wyrażanego przez przedstawiciela ustawowego.
3. Sprzeciw jednego przedstawiciela ustawowego lub osoby, o której mowa w art. 5 ust. 3, jest skuteczny w stosunku do pozostałych.
4. Sprzeciw może być cofnięty w każdym czasie w formach, o których mowa w ust. 1.

ironman napisał(a):
Przestańcie siać tutaj spiskowe teorie jak to lekarze mordują dla organów. Jest to obraźliwe dla całego środowiska lekarskiego oraz zniechęca ludzi do transplantologii , która naprawdę ratuje życie. Ciekawe czy gdyby ktoś z waszych bliskich czekał na przeszczep też byście zachęcali do wyrażenia sprzeciwu.

ps kolejna sprawa to organów nie pobiera się ze zwłok. Tylko od pacjentów będących w stanie śmierci mózgowej.

No i właśnie ta "śmierć mózgowa" rodzi pewne kontrowersje w temacie pobierania organów. Odnotowano trochę przypadków, kiedy już dobra godzinę po decyzji o pobraniu organów pacjent nagle "ożywał" już na stole operacyjnym.

PostNapisane: 2 października 2010, 00:40 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
qqiz napisał(a):
maaaad napisał(a):
Zgoda dawcy nie jest potrzebna. Wystarczy, że za życia nie wyrazi on sprzeciwu. Tyle że najbliżsi zmarłego mogą chyba zablokować pobranie organu :-k

ironman napisał(a):
co za bajki opowiadają niektórzy. Zgodnie z polskim prawem nie trzeba wypelniac nic. Zgoda na oddanie organow jest założona odgórnie. Jeżeli nie chcesz oddać swoich organów musisz to zgłosić do centralnego rejestru sprzeciwów ( http://www.poltransplant.org.pl/crs1.html ). Jeżeli nie złożyłeś takie sprzeciwu , lekarze mogą zgodnie z prawem pobrać organy tak naprawdę nie pytając już rodziny, choć ze względu na "grzeczność" pyta się .

"Zgodnie z ustawą z dnia 01 lipca 2005 pobrania komórek, tkanek i narządów ze zwłok ludzkich można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu."

Otóż to, ale zaraz 30 kolejnych osób zadeklaruje noszenie oświadczenia w portfelu i zapyta skąd to ściągnąć :rotfl:

Ustawa o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów :

Cytuj:
Art. 5. 1. Pobrania komórek, tkanek lub narządów ze zwłok ludzkich w celu ich przeszczepienia można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu.
2. W przypadku małoletniego lub innej osoby, która nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, sprzeciw może wyrazić za ich życia przedstawiciel ustawowy.
3. W przypadku małoletniego powyżej lat szesnastu sprzeciw może wyrazić również ten małoletni.
4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się w przypadku pobierania komórek, tkanek i narządów w celu rozpoznania przyczyny zgonu i oceny w czasie sekcji zwłok postępowania leczniczego.

Art. 6. 1. Sprzeciw wyraża się w formie:
1) wpisu w centralnym rejestrze sprzeciwów na pobranie komórek, tkanek i narządów ze zwłok ludzkich;
2) oświadczenia pisemnego zaopatrzonego we własnoręczny podpis;
3) oświadczenia ustnego złożonego w obecności co najmniej dwóch świadków, pisemnie przez nich potwierdzonego.
2. Przepisy ust. 1 stosuje się również do sprzeciwu wyrażanego przez przedstawiciela ustawowego.
3. Sprzeciw jednego przedstawiciela ustawowego lub osoby, o której mowa w art. 5 ust. 3, jest skuteczny w stosunku do pozostałych.
4. Sprzeciw może być cofnięty w każdym czasie w formach, o których mowa w ust. 1.

ironman napisał(a):
Przestańcie siać tutaj spiskowe teorie jak to lekarze mordują dla organów. Jest to obraźliwe dla całego środowiska lekarskiego oraz zniechęca ludzi do transplantologii , która naprawdę ratuje życie. Ciekawe czy gdyby ktoś z waszych bliskich czekał na przeszczep też byście zachęcali do wyrażenia sprzeciwu.

ps kolejna sprawa to organów nie pobiera się ze zwłok. Tylko od pacjentów będących w stanie śmierci mózgowej.

No i właśnie ta "śmierć mózgowa" rodzi pewne kontrowersje w temacie pobierania organów. Odnotowano trochę przypadków, kiedy już dobra godzinę po decyzji o pobraniu organów pacjent nagle "ożywał" już na stole operacyjnym.

Wszystko ok tylko myślę , że w przypadku gdy organ jest pilnie potrzebny i nadarza się ku temu okazja to główną rolę odgrywa czas. Nie wiem jak odbywa się sprawdzanie w takim rejestrze czy jest sprzeciw czy go nie ma oraz cała procedura z tym związana. Jeżeli takie oświadczenie , które jest w portfelu może znacznie skrócić te procedury to chyba warto jednak to mieć. Może i to działa sprawnie , ale wiadomo jacy są ludzie ( chodzi o sprzeciw rodziny itp) dlatego takie oświadczenie w sytuacji nagłej rozwiewa wątpliwości do minimum.

PostNapisane: 2 października 2010, 09:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
ale was naszlo ,jeden krew chce na forum rozdawac a drugi cialo...zima sie zbliza czy cóś??
a historia wronasa mnie urzekla,powinien sie zglosic do taxi tvn i opowiedziec swoje doswiadczenia na wizji
;)

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 2 października 2010, 10:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
qqiz napisał(a):

Fakty ;) a nie urban legends. Zgoda;)? Stwierdzenie śmierci mózgu to nie 5 minut i nie decyzja jednej osoby. Przeprowadza się badania które jednoznacznie wskazują na brak aktywnosci mozgu. To nie jest czyjeś widzimisię. Po za tym, organy pobrane nie trafiają do pacjenta/pacjentów ,tego którego sobie lekarz/rodzina zażyczy. Trafiają wg kolejki i zgodności tkankowej.

PostNapisane: 3 października 2010, 12:27 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Jak to kolega wcześniej napisał Urban Legends żyją i się mają dobrze :D

PostNapisane: 3 października 2010, 12:30 
Forumowicz

becek, Mam nadzieje ze urzeknie Cię równiez jak będziesz miał z tym styczność osobiście ... :]

PostNapisane: 3 października 2010, 12:31 

Wronas ale to byli łowcy skór a nie organów.

PostNapisane: 3 października 2010, 12:36 
Forumowicz

Już wyłączyłeś bajkę? Jeżeli chcecie mnie sprowokować to proszę bardzo krzykacze forum ale nic z tego z mojej strony temat zamknięty;) Szydźcie Sobie dalej z Ś.P mojego znajomego mam nadzieje ze los sie obróci w dobrą stronę :] :ok:

Edit:Polecam lekture troszke innaczej to się odbywało ale odpowiedź dla kolegi niżej, tak owszem tacy ludzie istnieja Ba są to nawet lekarze jak w portalu niżej :]

http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/nerkobi ... omosc.html

Ostatnio edytowano 3 października 2010, 12:40 przez Wronas, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 października 2010, 12:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
renoraines napisał(a):
Wronas napisał(a):
A ja wam odradzam niestety nie napisze dlaczego aczkolwiek szczerze odradzam jeżeli chcecie dobrze dla swojej rodziny i przyjaciół :ok: No chyba ze ktos mimo wszystko chce pomóc ''własnym kosztem ratowania swojego życia'' to proszę bardzo ;)

Zgadzam się. Mówiąc wprost znajdzie sie taki personel służby zdrowia, ktory będzie chciał zarobić. Podobnie jest z kontaktami słuzby zdrowia z zakładami pogrzebowymi.

Aż nie chce się wierzyć że ludzie są zdolni do takich czynów..

PostNapisane: 3 października 2010, 12:43 

Wronas napisał(a):
Już wyłączyłeś bajkę? Jeżeli chcecie mnie sprowokować to proszę bardzo krzykacze forum ale nic z tego z mojej strony temat zamknięty;) Szydźcie Sobie dalej z Ś.P mojego znajomego mam nadzieje ze los sie obróci w dobrą stronę :] :ok:

Wronas ale nikt sobie tutaj z tego nie szydzi. Chodziło mi o Uran Legend w odniesieniu do tych oświadczeń Woli... Nawet jak ci ludzie znaleźli u niego w portfelu taką kartkę przed reanimacją to i tak nie musieli mu pomagać schodzić z tego świata. Druga sprawa to jeżeli mieliby na tych organach zarobić to potrzeba by jakiejś naprawdę dużej organizacji, sieci która by musiałaby być mega profesjonalnie przygotowana i raczej mało możliwe żeby nie wyszło to szybko na jaw.

PostNapisane: 3 października 2010, 12:45 
Forumowicz

Bobby_Valentino napisał(a):
Wronas ale nikt sobie tutaj z tego nie szydzi. Chodziło mi o Uran Legend w odniesieniu do tych oświadczeń Woli... Nawet jak ci ludzie znaleźli u niego w portfelu taką kartkę przed reanimacją to i tak nie musieli mu pomagać schodzić z tego świata. Druga sprawa to jeżeli mieliby na tych organach zarobić to potrzeba by jakiejś naprawdę dużej organizacji, sieci która by musiałaby być mega profesjonalnie przygotowana i raczej mało możliwe żeby nie wyszło to szybko na jaw.

Jednak potrafisz mądrze gadać :ok: Przeczytaj sobie artykół wyżej wstawiony przez ze mnie i postaraj sie nie myśleć ze jest on na onecie :]

PostNapisane: 3 października 2010, 12:47 
Zacna persona forum

Wronas napisał(a):
Już wyłączyłeś bajkę? Jeżeli chcecie mnie sprowokować to proszę bardzo krzykacze forum ale nic z tego z mojej strony temat zamknięty;) Szydźcie Sobie dalej z Ś.P mojego znajomego mam nadzieje ze los sie obróci w dobrą stronę

kolego Wronas nie ma takiej instytucji, ktora nie zostalaby skompromitowana przez jej czlonka
na Twoim miejscu nie opuszczalbym mieszkania bo wsrod ludzi...roznie bywa..czlowiek czlowiekowi wilkiem
a co do urban legends to kazdy uzytkownik BMW zna taka doskonale o mechaniku co gwalci , oszuka/okradnie...stad tyle postow jak naprawic/wymienic autko samemu ;)
p.s.
ten art. to bzdura ;)

Ostatnio edytowano 3 października 2010, 12:55 przez becek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 października 2010, 12:49 

Wronas napisał(a):

Jednak potrafisz mądrze gadać :ok: Przeczytaj sobie artykół wyżej wstawiony przez ze mnie i postaraj sie nie myśleć ze jest on na onecie :]

Po przeczytaniu
Cytuj:
Aby dostarczyć nerkę do klienta, wyjęli koło zapasowe, wnękę obsypali lodem i umieścili tam makrabyczny "towar".
Zrobiłem tak - :rotfl: I dalej już mi się nie chce czytać :) Sensacja jak rodem z faktu tak jak ta historia w której koleś poszedł na imprezę, poznał laskę a rano się obudził z blizną na plecach i potem się okazało że niema nerki :rotfl:

PostNapisane: 3 października 2010, 12:51 
Forumowicz

Bobby_Valentino, Ok zareagowałeś tak a nie innaczej ok masz do tego prawo :ok: w gazetach różne głupoty piszą tylko że my nie raz nie jesteśmy w stanie wyczaić co jest kłamstwem co prawdą :zdegustowany:

PostNapisane: 3 października 2010, 12:53 
Zacna persona forum

Wronas napisał(a):
Bobby_Valentino, Ok zareagowałeś tak a nie innaczej ok masz do tego prawo :ok: w gazetach różne głupoty piszą tylko że my nie raz nie jesteśmy w stanie wyczaić co jest kłamstwem co prawdą :zdegustowany:

zgadzam sie kolego, na 100 % nie umiesz wyczaic co jest klamstwem ;)

PostNapisane: 3 października 2010, 13:29 
Forumowicz

becek, Bardzo mnie cieszy ze takową umiejętność posiadasz :ok:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: nie zwracaj uwagi na rotfl's :D

PostNapisane: 3 października 2010, 13:42 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
To jest najlepsze na tym forum.
Jest gość, któremu się coś przytrafiło i to potwierdza, ale wszyscy mówią inaczej bo wiedzą lepiej bo im się coś wydaje.

Dowodów zgodnych z teorią może być milion i nie ma pewności co do jej prawdziwości, natomiast wystarczy jeden by ją obalić.

Najrozsądniejsza opcja, to zgłoszenie sprzeciwu (skoro wyrażenie zgody w/g prawa to default) a najbliższym przekazanie informacji o zgodzie.
W tym momencie mamy pewność że nikt nas poduszką nie nakryje po to by nerę wyrwać, jednocześnie jak będzie 100% pewność co do naszej śmierci, rodzina pokaże zgodę na pobranie organów.

Druga sprawa to jeżeli mieliby na tych organach zarobić to potrzeba by jakiejś naprawdę dużej organizacji, sieci która by musiałaby być mega profesjonalnie przygotowana i raczej mało możliwe żeby nie wyszło to szybko na jaw.

To akurat są fakty, nie z faktu ani z superaka. Co raz wychodzi na jaw taki wał.
To tak samo jak z narkotykami, każdy wie kto się tym zajmuje, każdy wie gdzie, wszędzie się o tym mówi, każdy jest przeciw a jak widać biznes ma się dobrze.

PostNapisane: 3 października 2010, 14:39 

Kyokushin napisał(a):
To akurat są fakty, nie z faktu ani z superaka. Co raz wychodzi na jaw taki wał.
To tak samo jak z narkotykami, każdy wie kto się tym zajmuje, każdy wie gdzie, wszędzie się o tym mówi, każdy jest przeciw a jak widać biznes ma się dobrze.

Okej... W takim razie pytanie do Wronasa czy udowodniono tym ludziom że działali z chęcią pozbawienia organów zmarłego na sprzedaż czy po prostu go zabili tak jak łowcy skór.

PostNapisane: 3 października 2010, 15:28 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):
To jest najlepsze na tym forum.
Jest gość, któremu się coś przytrafiło i to potwierdza, ale wszyscy mówią inaczej bo wiedzą lepiej bo im się coś wydaje.

ja niczego nie neguje ani nie mowie ze jest inaczej
skoro trafiaja sie matkobojcy to czy dzieci powinno sie po porodzie zabierac??
skoro rodzice zabijaja wlasne dzieci to czy .....................jak wyzej??
skoro wsrod lekarzy ,policjantow ,prawnikow ,itp czasem zdarzaja sie psychopaci to czy powinnismy zlikwidowac zawod lekarza,policjanta,prawnka ,itp???
mozna tak dlugo...i czego to dowodzi??? NICZEGO
dlatego napisalem zeby wronas sie w domu zamknal, chociaz jak ma pecha to go spadajaca ksiazka z regalu skrzywdzi
slyszal o jednym przypadku negatywnym (bo ten art. z onetu to smiec) i neguje pomysl zostania dawca narzadow!!!!
dla mnie taka opinia nadaje sie tylko do dzialu humor

:wstyd: ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1