BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Compact vs sedan?
PostNapisane: 7 października 2010, 15:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: nieposiadam
Kod silnika: jw
Witam mam pytanie, czy jest ajkas roznica miedzy spalaniem compacta 1.6 a sedana 1.6? I nastepne pytanie... czy jesli do skzoly mam doslownie z 3km to czy to jest jednoznaczne ze przy instalacji gazowej w zime jejzdzilbym tylko na benzynie? (tzn ze nie zdazy mi sie przelaczyc na gaz?)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Compact vs sedan?
PostNapisane: 7 października 2010, 16:48 
Forumowicz

Moje BMW: 540i SMOK
Kod silnika: M62TUB44
Różnica w spalaniu? A ile może być 0,2l? Podobna waga, ten sam silnik. A z gazem rzeczywiście może być słabo. Może nie zdążyć się przełączyć np przy -10 na zewnątrz

PostNapisane: 7 października 2010, 17:05 
AdamWZ napisał(a):
Witam mam pytanie, czy jest ajkas roznica miedzy spalaniem compacta 1.6 a sedana 1.6?

Różnicy raczej nie będzie, a jak już to nieodczuwalna.

umciak napisał(a):
czy jesli do skzoly mam doslownie z 3km to czy to jest jednoznaczne ze przy instalacji gazowej w zime jejzdzilbym tylko na benzynie? (tzn ze nie zdazy mi sie przelaczyc na gaz?)

Na takie dystanse LPG nie ma żadnego sensu, bo tak jak wspomniałeś raczej nie zdąży nawet przełączyć na gaz albo przełączy pod samym parkingiem szkoły. Ja mam do roboty 10 km i nie zakładam gazu bo też połowę dystansu bym przejechał na PB, więc bezsens jak dla mnie. A poza tym jakoś nie jestem przekonany do Bawarek na podtlenku LPG. :kwasny:

PostNapisane: 7 października 2010, 18:00 
Pierwsze kroki

Nie wiem ja bym chcial bmke ale nie zarabiamn na siebie ucze się wiec troszke nie fajnie bylo by zeby mi to autko spalalo tak 12literkow benzynki, czy tam nawet te 10. A tak dla łebka na pierwsze auto.. no podoba mi sie to auto na prawde sordek i wogole a tak na dojazdy do skzoly to chyba spoko miec jakiegos golfa 1.9tdi chociaz to jest dla mnie jakos za bardzo przejedzone i nie ma tego respektu co e36

PostNapisane: 7 października 2010, 18:07 
Forumowicz

Moje BMW: 540i SMOK
Kod silnika: M62TUB44
Kolego 3km to z buta zasuwaj albo kup sobie corsę B za śmieszne pieniądze. Utrzymanie BMW kosztuje mimo wszystko. Lepiej jeździć zadbanym czymś innym niż gruchotem ale BMW. Nie pracujesz jeszcze, ochłoń jeszcze będzie czas na bawarkę

PostNapisane: 7 października 2010, 18:18 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
na 3 km rzeczywiście gaz się nie opłaca, bo zanim się zwróci to trochę minie, ale ja mam gaz w m43 i zwykle jest tak, że odpalam, jadę ok. 200m do świateł, odczekuję swoje (czyt. ok 1min), jadę kolejne 200 m w korku przez wiadukt do następnych świateł, przez następne 3 min, i mniej więcej w tym momencie przełącza się na gaz, temperatura w której ma się przełączać to 45 C, tak dział się przy temp ok. 10 C na zewnątrz, a tak jak od 2 dni, jak wsiadam ok. 1-2 C to odpalam samochód, skrobię przednią szybę, bo jest zamarznięta, dojeżdżam do pierwszych świateł i jak ruszam(dodaję gazu to już przełącza się na gaz,
co do różnicy w spalaniu to raczej tego nie odczujesz, ale compi lepiej się zwija od sedana przy silniku 1.6 różnica niecałej sekundy

PostNapisane: 7 października 2010, 18:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Spalanie będzie praktycznie takie same. Compact troszkę lżejszy ale sedan jest wygodniejszy i przyjemniejszy w środku. Odnośnie instalacji to przy częstej jeździe po 3 km. mija się ona z celem

Odnośnie samego samochodu to jestem tego samego zdania co AdamWZ

PostNapisane: 7 października 2010, 19:10 
Pierwsze kroki

No nie powiem jara mnie to auto srodek jednak jak za te pieniadze jest wygodny i wogole a jakos corsa b ;p do mnie nie przemawia. Albo inna kocepcja ;D w zimie jezdzilbym autobusem hehe ;D Nie no jak juz mam dac z 8k za bryczke to nie wiem chcialbym cos ekonomicznego na poczatek a kiedys jak przyjda jakies studia czy cos to juz dluzsza trasa wiec mozna by sie pokusic o e36 w gazie chociaz i tak jakos bym chcial e36

PostNapisane: 7 października 2010, 19:22 
Compact z wyboru

binta napisał(a):
Spalanie będzie praktycznie takie same. Compact troszkę lżejszy ale sedan jest wygodniejszy i przyjemniejszy w środku. Odnośnie instalacji to przy częstej jeździe po 3 km. mija się ona z celem

czy sedan jest wygodniejszy?? jeśli chodzi o miejsce z przodu to compi jest bardziej przestronny, ale z tyłu sedan ma przewagę szczególnie dzięki dodatkowej parze drzwi, a co do wnętrza to compact jest takim rodzynkiem wśród e36 bo jako jedyny ma wnętrze zbliżone bardziej do e30 co jest dla mnie największą zaletą, i dzięki temu szukałem właśnie compacta,
ale co kto lubi

PostNapisane: 7 października 2010, 20:28 
Pierwsze kroki

teraz to sobie mysle tak... czy nie było by dobrym rozwiazaniem zakupienie golfa 1.9tdi a powiedzcie mi na takie krotkie odcinki 3-5 km to ile bym mogl miec nim spalanie? 7l przekroczy?

PostNapisane: 7 października 2010, 21:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Myśle, ze najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno roweru. A co do golfa w dieslu, to szkoda męczyć silnik na 3 kilometrowe odcinki.

PostNapisane: 7 października 2010, 21:26 
Przyjaciel forum

rafal_13 napisał(a):
binta napisał(a):

czy sedan jest wygodniejszy?? jeśli chodzi o miejsce z przodu to compi jest bardziej przestronny, ale z tyłu sedan ma przewagę szczególnie dzięki dodatkowej parze drzwi, a co do wnętrza to compact jest takim rodzynkiem wśród e36 bo jako jedyny ma wnętrze zbliżone bardziej do e30 co jest dla mnie największą zaletą, i dzięki temu szukałem właśnie compacta,
ale co kto lubi

Dokładnie kolego, kto co lubi, kto co ma i chwali swoje ;) Miałem E36, zarówno w compakcie jak i sedanie. Nie piszę, że odradzam compacta ale do mnie jego wnętrze nie przemawia. Moim zdaniem postarza samochód i w sumie tak jak napisałeś, wyglądem deski wraca do poprzednika, a więc E30. Dla jednych może to być plus, a dla innych minus. Dla mnie to drugie ale o gustach się nie rozmawia :ok:

Ogólnie rzecz biorąc, mam wrażenie, że założyciel tematu bardzo chciałby kupić E36 ale w żadnych stopniu nie jest do tego przygotowany. Śmiem nawet twierdzić, że jak na razie nie ma na nie pieniędzy. Kolego umciak, skoro pytasz się nasz ile samochód będzie palił jak będziesz nim jeździł 3 km. odcinki i takie odcinki masz zamiar pokonywać to ja naprawdę polecam przemyśleć temat i na cieplejsze dni kupić rower, a w zimę jeździć autobusem

PostNapisane: 8 października 2010, 06:30 
Pierwsze kroki

tzn ja mowie o skzole ale tak pozatym to tez bym czesto gdzis jechal autko sie przydaje ale akurat temat chcialem zalozyc bo mysle jak to by wszystko dzialalo z gazem a ogolnie to 1.6 daje rade?

PostNapisane: 8 października 2010, 07:25 
Compact z wyboru

demonem prędkości i mocy nie jest, ale wystarcza do sprawnego poruszania się po mieści, przy spalaniu ok.9 l miasto, 7-7,5 trasa (+ litr więcej na gazie + litr więcej z klimą),
a co do gazu to dziś np -1 C, zanim obskrobałem szyby to auto już się nagrzało powyżej 45 C, i jak próbowałem ruszyć to już się przełączył, ale jeśłi będziesz robił małe przebiegi to montaż gazu się nie opłaca, bo jego eksploatacja kosztuje

PostNapisane: 8 października 2010, 07:53 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
umciak napisał(a):
czy jest ajkas roznica miedzy spalaniem compacta 1.6 a sedana 1.6?

W praktyce nie ma.

umciak napisał(a):
czy jesli do skzoly mam doslownie z 3km to czy to jest jednoznaczne ze przy instalacji gazowej w zime jejzdzilbym tylko na benzynie? (tzn ze nie zdazy mi sie przelaczyc na gaz?)

60% drogi zrobisz na benzynie. Gaz w takim przypadku przy takich przebiegach nigdy się nie zwróci i nie ma najmniejszego sensu.

PostNapisane: 8 października 2010, 14:26 
Pierwsze kroki

no i nie wiem teraz... kolega wczesniej dobrze zauwazyl ;p nie chce kupic w tym momencie bety ale w sumie za niedlugo. Chcialbym miec fure ale nie chce obciazac rodzicow portfela dlatego chcialem wlozyc gaz... a tak jak tu kolega mowil ze skrobal szyby i zdazyl mu sie silnik nagrzac to w sumie by mi to odpowiadalo bo i tak pewnie rano bym wolal zeby sobie troszke beta pochodziła na wolnych. A pytanie mam ile mniej wiecej tak te szyby skrobales

PostNapisane: 8 października 2010, 14:46 
Compact z wyboru

stopera nie używałem, kilka minut, zeszło zanim obskrobałem wszystkie szyby, ale mam założony nowy termostat i wlany nowy płyn chłodniczy, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jak szybko compi się nagrzewa, ale jeśli będziesz robił tak małe przebiegi to w gaz bym się nie pchał, chyba że kupisz z gazem to wtedy :ok: , ale eksploatacja i tak troche k
osztuje

Ostatnio edytowano 8 października 2010, 14:54 przez rafal_13, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 października 2010, 14:48 
Przyjaciel forum

umciak napisał(a):
no i nie wiem teraz... kolega wczesniej dobrze zauwazyl ;p nie chce kupic w tym momencie bety............. A pytanie mam ile mniej wiecej tak te szyby skrobales

Moja kwestia opisana wyżej jest prawidłowo oceniona :znudzony:

PostNapisane: 8 października 2010, 16:18 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Moja żona ma compacta 1.6 z nowym termostatem.
Kilka minut, to ona te swoje 3,5km jedzie do pracy.

A w zimę, to włączała, skrobała szyby a temperatura silnika i tak dopiero po 2km jazdy by pozwoliła przejść na lpg.
Tak więc, przy odcinkach 3,5km szkoła-dom - LPG nie ma najmniejszej szansy na obronienie się.

Jeżeli to wychodzi za dużo/drogo - to w ogóle odpuść auto, bo każde auto będzie kosztować tyle w utrzymaniu co compact 1.6, bo w każdym sytuacja wygląda podobnie.
R6 się nagrzewa dużo szybciej, ale przy odcinkach 3,5km, mimo tego, też by instalacja się nigdy nie zwróciła.

To Ci wychodzi ok 1700km rocznie, ale liczmy 2000.
Tu masz kalkulator:
http://www.autocentrum.pl/?FF=147

Zwrot instalacji wychodzi na ponad 10 lat ;D W tym kalkulatorze skala się skończyła - i założenie było takie że przełącza Ci się od razu.

PostNapisane: 10 października 2010, 10:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
no chyba że zamontujesz taki gaz że będzie się przełączał po przekroczeniu 2tys/obr (czy coś takiego) :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1