BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przyciemnione szyby, a przegląd
PostNapisane: 12 października 2010, 21:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
ja tam zawsze opuszczam szybę a jak masz szyber to otwórz wtedy wpada światło z góry i środek jest bardziej oświetlony co sprawia że nie widać ta bardzo że szyba jest ciemna. ja już 4latka śmigam i jak na razie bez problemów(odpukać) przyciemnione mam o 20%

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 października 2010, 21:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Ja też nie mam problemów z przeglądami.A robiłem nie w jednym miejscu.W sumie już 5 latek i policja do tego czasu nigdy się nie przyczepiła....A jest naklejona na wszystkich szybach 25%przyciemnienia.

PostNapisane: 12 października 2010, 22:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Na śląsku tępią niestety za ciemne przednie szyby.
Ja miałem przyciemnione lekko wszystkie w poprzednim samochodzie (w skali 4 stopniowej miałem 2). Jak stanąłem koło drogówki na światłach to mnie od razu zgarnęli pomimo tego, że nie rzucało się to zbytnio w oczy.
Z racji tego, że jest to nielegalne, to obecny samochód zrobię albo najjaśniejszą folią cały, albo przód najjaśniejszą, a tył się zobaczy (zależy mi na tym, żebym mógł tam coś zostawić w nocy i nie bać się, że mi to ukradną).
Co do widoczności w nocy to zależy jaką ma się folię. Ja strasznie nie lubię foli w odcieniu niebieskim/granatowym (strasznie źle przez nią widzę, mój tata ma taką w aucie), a jak samochód ma folię wpadającą w brąz/zieleń (ja taką miałem) to mi to w ogóle nie przeszkadza, choćby były bardzo mocno przyciemnione. Nie wiem dlaczego tak mam.
Co do bezpieczeństwa Policji, to mają zawsze prawo zażądać opuszczenia szyb i mogą kazać wysiąść z samochodu. Szybciej ktoś ich rozwali z tyłu jak będą trzepali kierowcę, niż z przodu.
Czesi mają jakieś przepisy, które dopuszczają montaż folii na szybach i widziałem, że mają jakieś atesty wklejone pod folią.

PostNapisane: 12 października 2010, 22:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
kamil_85 napisał(a):
Czesi mają jakieś przepisy, które dopuszczają montaż folii na szybach i widziałem, że mają jakieś atesty wklejone pod folią.

Też mam pod folią atest - to numer licencji z instytutu szkła i ceramiki gościa, który przyciemnia.
Jednak to nic nie daje bo szyb najzwyczajniej w świecie przyciemniać nie wolno (czy to najjaśniejszą czy nawet przeźroczystą w większości wypadków).

Temat odnosi się sposobów na bezproblemowe przejście przeglądu więc może tego się trzymajmy :)

PostNapisane: 12 października 2010, 22:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
certyfikat to i ja mam ale co z tego, jak mam kontrolę to tą wkładkę chowam żeby im tropu nie podrzucać.

PostNapisane: 21 października 2010, 22:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
PinBack napisał(a):
Jednak to nic nie daje bo szyb najzwyczajniej w świecie przyciemniać nie wolno

smutne ale prawda :zalamany: nie wolno nie wolno ;) to i ja wtrace swoja przygode z szybami , poprzednio mialem 50% przod tyl i ladnie to wygladalo ale w pl zabrali mi az 2 razy dowod za to ( zaden problem jazda do ''znajomego'' i przeglad jest .. wybralem sie do nl i w niemczech juz kontrola i szyby w dol ? pomoglo nie! mandat + zdzieranie na miejscu .. po kolejnym powrocie do pl i przyciemnieniu 50% dlugo sie niepocieszylem 3 tyg pozniej udalo sie przez niemcy smignac ale w nl kontrola .. widze z daleka ze juz biegnie z przyzadem pomiarowym i zanim zdazylem sie odezwac to juz drugi pomiar robi wynik? 38% przepuszczalnosci swiatla (wiadomo ori szyby niby tez maja jakas powloke czy cus ciemnego + folia = mniej niz sugerowana przeppuszczalnosc) zadne tlumaczenia nie pomogly .. nawet w akcie desperacji powiedzialem ze nie mam jak ich zedrzec to mundurowy wyjal maly scyzoryk z kieszeni i mi dal :zdziwko: ..
obecnie mam przod 30% tyl 50% i bylo kilka sytuacji z miskami i odziwo nic
faktycznie na slasku i na dolnym tez sa masowe akcje na czarne szyby .. spedzilem niedawno parenascie dni nad morzem i mialem kilka kontroli i nic o szybach :zdziwko:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 21 października 2010, 22:30 
Zacna persona forum

Jak masz aktualny przegląd to w obcym kraju mogą Ci skoczyć, bo jest coś takiego jak konwencja wiedeńska (czy jakoś tak) z racji czego nie mogą od Ciebie wymagać niektórych rzeczy np. targania folii i nałożenia mandatu za to (jest przegląd - jest).

PostNapisane: 22 października 2010, 08:27 
Zacna persona forum

kamil_85 napisał(a):
konwencja wiedeńska (czy jakoś tak) z racji czego nie mogą od Ciebie wymagać niektórych rzeczy np. targania folii i nałożenia mandatu za to (jest przegląd - jest).

:zdziwko: :zdziwko:
i za jazdę z urwanym kołem też mi nie dadzą bo mam przegląd?

PostNapisane: 22 października 2010, 09:03 
Uzależniony od forum :)

kamil_85 napisał(a):

My tez mamy takie przepisy i atesty
DaRo25 napisał(a):
wybralem sie do nl i w niemczech juz kontrola i szyby w dol ? pomoglo nie! mandat + zdzieranie na miejscu ..

Bo to nie dziki zachod jak u nas i skoro tam jest zakaz to ich nie obchodzi skad ty jestes.Zreszta ta norma przepuszczalnosci swiatla dla szyb przednich bocznych obowiazuje w calej europie.

PostNapisane: 22 października 2010, 09:09 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
PinBack napisał(a):
i za jazdę z urwanym kołem też mi nie dadzą bo mam przegląd?

Konwencja dotyczy warunków technicznych pojazdu, nie ich stanu technicznego :-D

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 22 października 2010, 15:24 
Zacna persona forum

okej, ale warunki dot. przyciemniania szyb mamy widać jednakowe, i tam i tutaj nie wolno więc.. ?

PostNapisane: 22 października 2010, 19:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
tyle ze poinformowano mnie ze ze przepuszczalnosc przednich bocznych ma byc 60% nie 70% wiec tylko tym sie rozni i nie ma takiego tlumaczenia jak ''panie jestem z innego kraju to nie musze sciagac foli'' .. duzo zalezy od szczescia lub policjanta w pl przy kontroli .. gdy mialem nissana T11 to przod i tyl byl na maxa ciemny i mialem lacznie nim 7 kontroli i nawet nigdy zaden nie zapytal o szyby czarne tylko byli zaciekawieni samochodem -bo takiego jeszcze nie widzieli

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 22 października 2010, 22:11 
Zacna persona forum

Tak pogrzebałem trochę i jeżeli wiedzieli, że w Polsce nie można przyciemniać to być może mogli dać mandat. Jedyne czego nie mogą to wymagać od Ciebie dostosowania samochodu do ich prawa (jeżeli u nas np. nie musisz mieć świateł cofania nie mogą dać Ci u nic za to mandatu).
Zostaje jedynie przyciemnienie szyb najjaśniejszą folią i wklejenie pod nią atestu, że to folia antywłamaniowa :luka:.

Ps. Przeczytałem również, że amerykańskie samochody często nie mieszczą się w normach przepuszczalności szyb dla europy.

PostNapisane: 22 października 2010, 22:26 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Już tyle razy było napisane, że można przyciemniać, ale w odpowiednich granicach... Ehhh... Po prostu przepuszczalność szyby musi zachowywać odpowiednie parametry i tyle.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 22 października 2010, 22:35 
Zacna persona forum

maaaad napisał(a):
Już tyle razy było napisane, że można przyciemniać, ale w odpowiednich granicach... Ehhh... Po prostu przepuszczalność szyby musi zachowywać odpowiednie parametry i tyle.

Nawet przy białej folii podobno nie spełnia normy. Maszynka mierzy w ten sposób, że na granicy styku dwóch różnych powierzchni powstaje załamanie światła i już urządzenie pokazuje mniejszą wartość.
Dlatego po przyciemnieniu piecowym często szyba mieści się w normie - nie ma załamania światła (chociaż z tego co ludzie piszą nie koniecznie po przyciemnieniu piecowym wartość 70% zostaje zachowana).

PostNapisane: 24 października 2010, 10:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
No dobra? Folia folią.
A szyby przyciemniane piecowo? Ostatnio widziałem akcję:
Jedzie Polak, nowe Audi A6 (anglik), czarna szyba. Zwykła kontrola policyjna i tutaj się uśmiałem. Chodzili, macali, mierzyli, coś tam przystawiali do szyby i coś im nie wyszło. Kierowca Audi pokazał jakieś papiery i finito. Gdy odjeżdżał to myślałem,że policjantów szlag trafi ze złości. Przetrzepali mu cały samochód,nawet gaśnice sprawdzał. Dodam,że samochód był prywatny bo znam gościa z widzenia i nie jest żadnym pracownikiem rządowym.
A co do pracowników policji/CBŚ/ABW.
Mam sąsiada który odpowiada za współpracę CBŚ-Interpol. W swoim prywatnym ma takie szyby,że nic nie widać z zewnątrz, totalna smoła, i co? I śmiga obie po mieście? A na Ukrainie? Możesz zamalować,zaspawać, tapetą obkleić, albo wykładziną PCV. Skoro Niemcy i Holendrzy nas kontrolują, to dlaczego my ich nie kontrolujemy?
Na wakacjach widziałem jak jakiś poseł/minister jechał rządowym autkiem z obstawą (2xE39) i wszystkie szybki były zrobione więcej niż 35-40%.

PostNapisane: 24 października 2010, 12:03 
Zacna persona forum

Jeśli chodzi o służby i polityków, to też nie mogą, ale kto ich skontroluje? A nawet jak ich gdzieś łapną w Polsce to legitymacje pokaże.
U mnie też Policja w prywatnych brykach ma ciemne szyby i o ile w mojej miejscowości mnie ani razu za to nie zatrzymali, to już w Bielsku wpadłem. No i gadam z gościem, że mam przecież bardzo niewielkie przyciemnienie i że jego koledzy latają z całkiem zaciemnionymi szybami prywatnie, to powiedział że nie wnika w takie sprawy. Ja mam targać, albo dowód zabrany :dobani:.
Piecówka też nie zawsze spełnia normy. Nie znam nikogo kto ma tą metodą zrobione szyby, żeby sprawdzić jak jest z normami przepuszczalności. Sam miałem kupić drugie szyby do mojego BMW i zrobić tą metodą (szyby przed sprzedażą zawsze można wyjąć ;)), ale jak podali mi cenę to zrezygnowałem.

PostNapisane: 24 października 2010, 12:15 
Uzależniony od forum :)

Niektorym to trzeba tlumaczyc jak dziecku.Ludzie nie wazne folia czy piecowo czy cholera wie jeszcze jak.Szyby przednie boczne musza miec przepuszczalnosc swiatla na poziomie 70% i koniec.W wiekszosci aut szyby fabrycznie sa przyciemnione do tego stopnia i kazda inna ingerencja skutkuje odebraniem dowodu.A wy na sile kombinujecie jak to zrobic i zeby bylo legalnie.No wiec nie da sie

PostNapisane: 24 października 2010, 13:08 
Forumowy terrorysta

kamil_85 napisał(a):
Jak masz aktualny przegląd to w obcym kraju mogą Ci skoczyć, bo jest coś takiego jak konwencja wiedeńska (czy jakoś tak) z racji czego nie mogą od Ciebie wymagać niektórych rzeczy np. targania folii i nałożenia mandatu za to (jest przegląd - jest).

Dokładnie tak, konwencja wiedeńska.

Cytuj:
Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.

PostNapisane: 24 października 2010, 14:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
Czyli przyciemnione szyby, Ukraina itd nie maja nic do tego ;-)
Równie dobrze mozna by napisać ze w Kazachstanie auta jeżdżą bez silników ciagniete przez konie- widziałem w "Borat" - ale nijak sie to ma do PL i EU.
Ja tez jeździłem 10 lat na przyciemnionych ale robiłem to na własne ryzyko i
jak placilem mandaty to nie plakalem.
Auta rządowe, służb wewnętrznych i konsularnych podlegają pod inny kodeks.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1