BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] V8 + LPG?
PostNapisane: 24 października 2010, 17:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: brak
Kod silnika: brak
Witam,
szukam auta dla siebie, fundusz ok 20tys zł. Bardzo podoba mi się E38 lecz raczej nie ten czas na takie auto (nie stać mnie na utrzymanie), E46 raczej trochę małe, a E39 wydaje się być dla mnie w sam raz. Jeżdżę głównie po mieście, szczególnie krótsze odcinki do szkoły, po południu i wieczorami już trochę dłuższe i trasy. Ostatnio myślałem o 3.5 V8 manual w LPG, ja raczej nie jestem przeciwnikiem dobrej sekwencji ale chętnie usłyszę wasze opinie. Jak wygladają koszta eksploatacji takiego silnika, ewentualnie rozmyślam nad R6. Jak wygląda V8 3.5 przy dość delikatnym traktowaniu?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW E39 V8 + LPG?
PostNapisane: 24 października 2010, 19:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TU
Garaż: http://www.car-connect.pl/index.php?opt ... cle&id=138
Szkoda się bawić w 3.5. Szukaj 4.4 - koszty użytkowania i spalanie prawie to samo, a frajdy z jazdy więcej. Mi 4.4 bierze w mieście średnio 22 , w trasie 11. Z tym ze mam automat i klima chodzi non stop. Z manualem spalanie gdzieś koło 1-2 litrów mniejsze. Jeszcze mniejsze spalanie w przypadku motorków z Vanosem (coś powyżej sierpnia 1998r). Chociaż z budżetem 20 tyś. to wg mnie to V8 nie masz zbytnio co podchodzić. Raczej rozglądnij się za 2.0 lub trochę podzbieraj i 2.8

PostNapisane: 25 października 2010, 16:47 
Pierwsze kroki

2.0 to odpada :)
20tys wystarczy wogóle na dobre E39? Diesle mnie nie interesują, minimum 2.5 R6 no i myślałem nad tym V8 ale jeśli nie starczy na V8 to kupię R6. Na utrzymanie będzie troszkę już, po prostu na zakup nie chce wydać więcej jak 20-22tys max ponieważ w sierpniu przesiadam się na E60 3.0D

PostNapisane: 25 października 2010, 18:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TU
Garaż: http://www.car-connect.pl/index.php?opt ... cle&id=138
mrówa napisał(a):
2.0 to odpada :)
20tys wystarczy wogóle na dobre E39? Diesle mnie nie interesują, minimum 2.5 R6 no i myślałem nad tym V8 ale jeśli nie starczy na V8 to kupię R6. Na utrzymanie będzie troszkę już, po prostu na zakup nie chce wydać więcej jak 20-22tys max ponieważ w sierpniu przesiadam się na E60 3.0D

Poszperaj bo temat kupna V8 i kosztów już gdzieś na forum był. Osobiście uważam, żeby kupić V8 i się potem z nim nie męczyć to minimum 25tys. ale oczywiście to żadna reguła i tylko moje subiektywne zdanie.

PostNapisane: 25 października 2010, 19:55 
Pierwsze kroki

Skoro tak mówisz to może lepiej popatrzę R6. Fakt, że nie chcę wkładać nie wiadomo ile w to auto. Wolę kupić mniejszy motor ale w pełni sprawne. Myślę, że 2.5 lub 2.8 dostanę za ok 20 tys.
Tu coś znalazłem:
http://otomoto.pl/bmw-528-bmw-e39-manua ... 07388.html

PostNapisane: 27 października 2010, 11:35 
Forumowicz

Moje BMW: e38 740iL
Kod silnika: m62b44
Garaż: https://www.facebook.com/e38blackbandit
miałem e39 2.8 i 4.4 (obie w manualu) . Co do spalania benzyny w 2.8 po miescie zaczynalo sie od 13litrow, w 4,4 natomiast od 16-17l. Gazu nie mialem ale spalanie bedzie podobne na LPG.
Co do kosztow utrzymania to napewno 4,4 bedzie drozsze, ale przyjemnosc z jazdy jest konkretna.
2,8 tez fajnie jezdzi - nogami od ziemi odpychac sie nie trzeba...

Rada ode mnie jest taka - nie szukaj auta jak najmlodszego za najnizsza kase. Lepiej zaplacic normalne pieniadze i kupic auto zadbane, zeby pozniej nie bujac sie od mechanika do mechanika. Za 20 tys spokojnie sie cos znajdzie.

PostNapisane: 27 października 2010, 15:31 
Pierwsze kroki

Dzięki, właśnie o tego typu porównanie mi chodzi. Raczej wybór padł na R6, model minimum 523i lub 528i, będę szukał w manualu, czegoś dobrze zadbanego i z ładnym wyposażeniem wnętrza. I tak w sierpniu przeskoczę na E60 więc będzie ok, a teraz kiedy jeszcze mam trochę szkoły V8 może być kłopotliwe. Jeśli znajdę w LPG to kupię, jeśli nie to wezmę samo PB i nie będę przerabiał bo to mi się nie opłaci.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1