BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 15:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 09:57 
Forumowicz

Moje BMW: E36 cabrio
Kod silnika: M52 B28
Ja poduszki skrzyni też wymieniałem a od silnika sprawdzal mi gość na diagnostyce. Z tym przypaleniem sprzęgł też robiłem ale to faktycznie na tydzień dwa a na dłużaszą metę to trzeba by raz w roku sprzęgło wymieniać.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 10:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54b30+
Garaż: 330 ci http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1226185
panowie miałem podobny objaw u rodziców w e46 najwieksze drgania powstawały przy zapalaniu silnika zwłaszcza kiedy był zimny lub przy ruszaniu z mniejsca na wolnych obrotach. Byłem w tej sprawie u mechanika póżniej w ASO BMW nic nie wykryli. Według nich poduszki pod silnikiem były ok ponieważ nie wyciekał olej i twardość była odpowiednia.
Po wymontowaniu poduszek okazało się ze są zerwane.
Po włożeniu nowych drgania ustały. Moim zdaniem aby dokładnie oszacować czy poduszki są ok należy wcześniej je wymontować, dopiero mowić czy są sprawne czy też nie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 14:48 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Kod silnika: M57
Może to być dwumas. Tym bardziej że to klekot, bardziej bym mu się przyjrzał. W silnikach wysokoprężnych lubi się wysrywać z powodu wysokiego momentu przy niskich obrotach. Jeśli jeszcze mamy boxa lub super program - czip madafaka by allegro mozne być pewnym, że dwumas powie papa.

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2009, 09:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Witam mam podobny problem. Bmw mam od tygodnia. Szarpanie przy ruszaniu ( tylko przy ruszaniu) ustepuje po około 10 min jak silnik sie rozgrzeje. Szarpania brak na wstecznym. Sprzegło sie nie slizga. Podpowiedzcie czy jeśli rozgrzeje sielnik przez webasto i szarpania nie bedzie to wina poduszek pod silnikiem ??

Tytuł: Re: [E46] Drgania auta przy samym ruszeniu bmw e46
PostNapisane: 29 listopada 2009, 00:20 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m54
dokładnie miałem taki sam problem , wymieniłm na nowe sprzegło i wszystko OK koszt z wymiana około 1000zl. pozdrawiam

PostNapisane: 29 listopada 2009, 00:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: z3 i E46 Compact
Kod silnika: M43
Miałem to samo szarpanie przy ruszaniu, i na wstecznym nic sie nie slizgało wymieniłem komplet sprzegła, ale rozleciała sie sama tarcza.Teraz jest ok.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 10:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Miałem podobny problem.Auto szarpało mi przy ruszaniu.Okazało się,że jeden amortyzator tylni jest niesprawny.Wymieniłem oba i problem zniknął.Ale po pewnym czasie znowu zaczęło się szarpanie.Tym razem przyczyną była poduszka amortyzatora tylnego ( nie wymieniłem przy zmianie amorków :kwasny: ) Wymieniłem obie poduszki i jest ok.

PostNapisane: 29 listopada 2009, 10:39 
Częsty bywalec

dobra powiedzcie koledze czy czasem nie dwumas ma teaki objawy??
bo jeśli tak to niekoniecznie wymiana sprzęgła kosztuje.
Ja mam taki objaw w e36 325 i nie wiem od czego zacząć
jak rozbierać to wszystko zrobić od razu
ale czy warto dwumas wymieniać

PostNapisane: 29 listopada 2009, 10:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
Jak kupiłem E46 to też po nagrzaniu w korku potrafiła wpadać w wibracje podczas ruszania. Wystraczyło jednak dać więcej gazu i można było ruszyć spokojnie.
No ale,że moja kobitka nie bardzo potrafiła sobie z tym radzić to wymieniłem sprzęgło. Dwumasa została oryginalna . Po wymianie sprzęgiełka rusza płynnie nawet jak silnik jest bardzo gorący.

W E30 jest dokładnie to samo ale na razie nie ruszam sprzęgła. Dzieje się to sporadycznie i też wystarczy umiejętnie dodać gazu żeby ruszyć płynnie. Sprzęgło nie ślizga i ogólnie działa precyzyjnie.

PostNapisane: 4 lutego 2010, 21:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
Podłącze się pod temat przy ruszaniu wyczuwam szarpanie,na wstecznym jest tak samo,nie wiem może to sprzęgło bo jest dosyc sztywne nie raz aż mnie noga boli i bierze mniej więcej od ponad połowy co to może byc ? ? ? dodam że to szarpanie mogę wyregulowac gazem i wtedy jest ok,jest to dosyc denerwująca sprawa :kwasny:

PostNapisane: 5 lutego 2010, 09:10 
Częsty bywalec

zwykle dwumas - ale niekoniegcznie
sprzęgło a dokładniej tarcza może nadawać się do wymiany.
komplet - łożysko, tarcza docisk.
sachs do e36 około 500 zł robota w zakładzie NORMALNYM około 200 zł
roboty jest na dzień - MAX
proponuję zaciągnij rękaw, wduś 5 albo 4 bieg,
gazu i delikatnie przepal sprzęgło
powinno na jakis czas pomóc
jeśli pomogło
wiesz że to tarcz

PostNapisane: 24 września 2010, 21:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: M47 D20TU
witam!

w moim E46 318td Compact z 2003r. (po lifcie, model na 2004r.) o przebiegu 175000km też jest problem przy ruszaniu. przebieg oczywiście niekoniecznie jest prawdziwy. gdy ruszam bez gazu, samochód strasznie szarpie i również najgorzej jest w korku. całe to szarpanie da się gładko wyregulować wciskaniem gazu, tzn. ruszaniem jak autem benzynowym. generalnie objaw denerwujący. czy jeśli to wina sprzęgła, to pod moje auto podejdzie sprzęgło z 320td? ma sens włożenie takiego modelu? zastanawiam się na wzmocnieniem auta, dlatego może warto mieć większy zapas? oczywiście najpierw sprzęgło żeby wszystko grało jak należy. no i jakiej firmy sprzęgło polecacie i jakie są orientacyjne koszta? proszę o kilka podpowiedzi. pozdrawiam, tomasz.

p.s. przepraszam za OT, ale jeśli chodzi o hamulce to brać tarcze i klocki jednego producenta czy niekoniecznie? myślałem o zestawie zimmerann, Textar czy brembo. jeździł ktoś z Was na takich zestawach, może w wersjach nawiercanych itp? jak to działa i co wybrać? może być na pw żeby tu kolegom nie zaśmiecać wątku.

PostNapisane: 24 września 2010, 21:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
sprzeglo LUK lub zobacz ten lacznik na wale.
zalozylem tarcze zimmerman +klocki ferodo od stonesa i po ok 1 roku uzytkowania(30tys km)zaczely piszczec,wiec jak trafisz.

PostNapisane: 26 września 2010, 18:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: M47 D20TU
z tego co się zorientowałem, sprzęgło z 320D chyba nie podejdzie;/ czy poza LUK, brać coś jeszcze pod uwagę? sachs, exedy? w jakich sklepach szukać sprzęgieł? ktoś zna fajny sklepik?

PostNapisane: 24 października 2010, 14:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
U mnie lekkie szarpanie pojawia się po rozruchu rano. Trzy ruszenia i jest spokój. Później problem pojawia się tylko gdy auto jest długi czas na chodzie (np. kilka godzin jazdy). Sprzęgło to raczej nie jest bo wymieniałem cały komplet 1.5 roku temu.

PostNapisane: 25 października 2010, 11:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Kolego może napisz najpierw jaki masz silnik zanim będziesz wymieniać wszystko! Ja w M47 - 2.0d 136KM miałem podobny objaw - odpalam rano silnik albo po dłuższym postoju i chce delikatnie ruszyc, a mi tu silnik zaczyna drżeć jakby miał wylecieć przez maskę. Wiec mówie, sprzęgło. Ale z drugiej strony mówię sobie, przecież ślizgałoby się na każdym biegu:]. Wiec po miłej lekturze na forach przeczyściłem zawór egr wszystko ładnie dokładnie i dziwnym sposobem wszystko zniknęło. Teraz ruszam sobie spokojnie za każdym razem. Mogę startować na najwolniejszą jazdę w świecie;).
Przeczytaj ten tekst zrób co napisali, a później wymieniaj co tam koledzy podpowiadają.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=58715

PostNapisane: 25 października 2010, 13:08 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Też odczuwam drgania podczas ruszania tylko u mnie sytuacja wygląda jak niżej.

Odpowiednio operując sprzęgłem (czyt. puszczając delikatnie ) mogę ruszyć bez gazu bez żadnych szarpnięć. Utrzymując obroty powyżej 1000 obr/min w zasadzie można również ruszyć bez większych szarpnięć. Najgorzej trzęsie jak auto zaczyna się poruszać i pozwolę ,żeby obroty spadły do poziomu wolnych obrotów i dalej odpuszczam sprzęgło. Sprzęgło się nie ślizga na żadnym biegu w żadnych warunkach.

EGR wyczyszczony, odma wymieniona, wszystkie filtry, nowy olej motul 8100 C3 X-clean,nowe poduszki silnika Lemforder, łącznik elastyczny wału sprawdzony - nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych.

Koło dwumasowe się kończy ?

PostNapisane: 25 października 2010, 13:14 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
u mnie też drgała cała buda przy ruszaniu, na necie znalazłem opis żeby, strzelić ze sprzęgła, pomyślałem pewnie i tak sprzęgło do wymiany, a raz nic się nie stanie i .... jeden strzał ze sprzęgła pomógł

PostNapisane: 25 października 2010, 13:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Ja mam benzynę, także czyszczenie EGR za bardzo mnie nie dotyczy. Najdziwniejsze, że to nie zawsze występuje. Czasem lekko czuć zaraz po porannym odpaleniu albo po wielogodzinnej jeździe.

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 15:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46
U mnie przyczyną było rozerwane koło pasowe. Wymienione na Corteco, dodatkowo doszły nowe poduszki Lemforder. Silnik gaśnie wyraźnie ciszej i ciszej zapala, pracuje ciszej, nie szarpie przy ruszaniu, zero drgań na wolnych obrotach.

Uszkodzone koło pasowe widać gołym okiem, więc polecam sprawdzić na początek.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1