BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 09:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polacy boją się BMW i taksówek
PostNapisane: 27 października 2010, 08:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Polacy jak Brytyjczycy nie ufają kierowcom BMW. Zarówno u nas, jak i na Wyspach uważa się, że mają oni najgorsze drogowe nawyki.

Wyniki sondy opublikowanej na stronach moto.pb.pl są jednoznaczne. Na pytanie: Kierowca jakiego samochodu ma najgorsze nawyki za kierownicą? odpowiedziało 2124 osób. Aż 36 proc. (około 760 osób) wskazało BMW. Natomiast według 19 proc. (około 400 osób) najgorsze nawyki mają kierowcy… taksówek. Kolejne miejsce w tym niechlubnym rankingu z wynikiem 15 proc. wskazań (około 315 osób) zajęli kierujący „białymi dostawczakami”.

Co ciekawe, bardzo podobne wyniki odnotował brytyjski portal Telegraph.co.uk, który kilka dni temu opublikował wyniki badania przeprowadzonego na Wyspach. Okazuje się, że Brytyjczycy za najbardziej aroganckich użytkowników dróg uważają… kierowców BMW. Wskazała ich blisko połowa z 3 tys. badanych. Drugie miejsce pod względem drogowej arogancji na Wyspach zajęli kierowcy białych aut dostawczych.

Nasza „Pulsowa” edycja sondy była uproszczona. Ale nie sposób nie dostrzec, że większość wskazań dotyczy kierowców, którzy uczestniczą w ruchu drogowym zawodowo. Taksówkarze, kierujący autami dostawczymi czy ciężarówkami zebrali w naszej sondzie najwięcej wskazań.

Brytyjskie badanie obejmowało również osobne pytania dotyczące łamania przepisów. W Wielkiej Brytanii aż 58 proc. kierowców jeździ „na zderzaku”, 40 proc. wymusza pierwszeństwo podczas zmiany pasa ruchu, a 38 proc. przekracza prędkość.

Pełne wyniki sondy

Skopiowane z: pb.pl

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Tytuł: Re: Polacy boją się BMW i taksówek
PostNapisane: 27 października 2010, 08:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: było E36 320i coupe
Garaż: moja była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=63374
wg mnie do kierowcow ktorzy maja najgorsze nawyki mozna smialo dopisac kierowcow autobusów miejskich

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 października 2010, 08:55 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
:cenzura: , co się tak teraz uwzięli na te statystyki, chyba na większości portali, i we wszystkich radiach słyszałem już że kierowcy bmw są najgorsi :mur:

PostNapisane: 27 października 2010, 09:12 
Forumowicz

Moje BMW: e30
Kod silnika: cośtamB20
A ja to się normalnie tak boję BMW, że dla kurażu wypijam setkę i dopiero siadam i jadę :rotfl:

PostNapisane: 27 października 2010, 09:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52b28
smieszy mnie taka sonda.
sam jestem kierowca zawodowym i wiem jak jezdza inni.
ludzie mowia ze taksowkarze zle jezdza, to po co jezdza taksowkami. jak bym wiedzial , ze ktos zle jezdzi to bym do takiego auta nie wsiadl..
po prostu latwiej jest zapamietac auto oznakowane.
kierowcy vanow takze maja wiecej pojecia o jezdzi niz mlody kierowca co zdal dopiero prawojazdy.
mysle ze jezeli bylby nakaz jazdy np. samochodami pomalowanymi jak zebra dla kierowcow, ktorzy dopiero zdali prawo jazdy, albo odblaskowy lakier dla staruszkow z pierwsza grupa inwaidzka, to ludzie zapomnieliby o taksowkach czy kierowcach vanow . jakos w ciagu dnia czesciej mi sie zdarza , ze wymusza mi zwykly samochod niz van , czy taksowka.

dulu710 napisał(a):
wg mnie do kierowcow ktorzy maja najgorsze nawyki mozna smialo dopisac kierowcow autobusów miejskich

uzasadnij swoja wypowiedz??

PostNapisane: 27 października 2010, 09:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40B16
Garaż: Czerwony blaszak...
dulu710 napisał(a):

Dokładnie, uzasadnij swoją wypowiedź.

Mój wujaszek jest kierowcą autobusu miejskiego i mówił mi jak to wygląda.
Musisz pilnować czasu. Na przystankach być na czas. Nikt nie chce Cie wpuści do ruch i trzeba się wpychać. A do wszystkiego marudzące emerytki bo im wszystko nie pasuje. Dziwne jak tu się nie wkur.. Trochę wyrozumiałości. :)
Zawsze jak widzę włancząjący się o ruch autobus to wpuszczam i ułatwiam mu jazdę.

P.S. Swego czasu też jeździłem białym Van-em ;)

Obrazek

PostNapisane: 27 października 2010, 10:04 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja widzialm statystykw ze 100% ludzi ktorzy powoduja wypadki pija herbate. Uwazam ze trzeba z tym skonczy!

A powaznie to zauwazylem ze ludzie ktorzy jezdza zawodowo po pewnym czasie popadaja w taka rutyne ze zaczynaja sobie "ulatwiac". Dla taksiarzy charakterystyczne jest wlaczanie kierunku podczas skretu. Co do autobusow to nie mam zlych doswiadczen ale pewnie malo jeszcze przejechalem.

Uwazam ze zawodowy kierowca powinien swiecic przykladem. Wie ze on umie tylko mu sie nie chce :) Naturalne jest ze przypisujemy niektorym grupom lub markom aut pewne zachowania. Beemki sa szybkie, pandom i yariskom nie wierze szczegolnie jak jedzie kobieta (panie policjancie, zmylila mnie. dala kierunek w prawo i skrecila w prawo), zdezelowane polonezy i ople to typwe samochody wiesniaka oderwanego od pluga- zawsze bardzo uwazam- potrafia nie miec swiatel, kierunkow a raz widzialem takiego ktoremu po przejechaniu 10km urozmaiconej trasy nie zapailo sie zadne swiatlo z tylu.

A ze latwo jest narzekac na bmw, jasna sprawa. Ich i tak nikt nie lubi :)

PostNapisane: 27 października 2010, 10:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: było E36 320i coupe
Garaż: moja była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=63374
Konmm, tak mozna wytlumaczyc wszystkich w/w kierowcow. taksowkarz spieszy sie bo z tylu siedzi mu gosciu ktory marudzi ze sie spieszy, dostawca tez sie spieszy bo w tych wszystkich korkach musi dostarczyc towar na okreslony czas w okreslone miejsce. kierowcy autobusow wlaczaja sie do ruchu w najmniej spodziewanym momencie, a dopiero potem puszczaja kierunkowskaz,czasami odnosze wrazenie jakby w ogole nie patrzyli w lusterka. kiedys mialem taka sytuacje ze stoje na swiatlach na lewym pasie , ruszam na zielonym a z prawego pasa skreca w lewo przede mna rozpedzony autobus.....sam sobie pomysl jak mogloby sie to skonczyc jakbym nie wychamowal albo ruszyl z wiekszym impetem(dodam ze to bylo na bardzo zatloczonym skrzyzowaniu- plac konstytuacji jesli kojarzysz). nie mowie ze Twoj wujaszek tak jezdzi ale z mojego doswiadczenia wynika ze wiekszosc tych kierowcow uwaza sie za swiete krowy

PostNapisane: 27 października 2010, 10:16 

A ja powiem tak: w życiu nie widziałem kierowcy Audi, Skody, VW, MB, czy kurde Maybacha, który latałby bokami w dzień na parkingu pod CH, gdzie chodzili ludzie i stało milion zaparkowanych aut. Takiego kierowce BMW widziałem. I to nie raz.

PostNapisane: 27 października 2010, 10:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
ja szczerze się boję i zwiększam swoją koncentrację i odległość o 100% w przypadku kierowcy z nakryciem głowy w skodzie felicji oraz starszym panu w fiacie 125p.

PostNapisane: 27 października 2010, 10:28 

valdorane napisał(a):
A ja powiem tak: w życiu nie widziałem kierowcy Audi, Skody, VW, MB, czy kurde Maybacha, który latałby bokami w dzień na parkingu pod CH, gdzie chodzili ludzie i stało milion zaparkowanych aut. Takiego kierowce BMW widziałem. I to nie raz.

jakby maybacha można bylo kupić za dobrą wypłatę to pewnie byś je też widział, i to częsicej niż BMW :D a skodą audi i VW nie da się latać bokami, bo to na przód ciągnie. Chociaż często widziałem w godzinach popoludniowych jak jeździli na ręcznym takimi potworami

PostNapisane: 27 października 2010, 10:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
A ja sie boje na drogach kierowcow z rejestracja SWD xxxx. W 95% przypadkow taki kierowca zawsze cos dziwnego na drodze zrobi :zdegustowany: :rotfl:

PostNapisane: 27 października 2010, 11:06 
rafiksx napisał(a):
A ja sie boje na drogach kierowcow z rejestracja SWD xxxx. W 95% przypadkow taki kierowca zawsze cos dziwnego na drodze zrobi :zdegustowany: :rotfl:

to tak jak u mnie w mieście kierowcy z tablicami SCI i SZY oni to potrafią namieszać na mieście

PostNapisane: 27 października 2010, 11:11 
Częsty bywalec

dulu710, ja nie usprawiedliwiam nikogo, tylko przedstawiłem tak jak mi to opowiadał. Nie wolno uogólniać bo zawsze są odstępstwa od reguły. A niestety to prawda, rutyna robi swoje... akurat w swoim mieście nie narzekam a kierowców autobusów bo nie miałem z nimi żadnych starć :P

Co do kierowców taksówek nie mam dobrego zdania. Oto sytuacja która przytrafiła mi się wczoraj:
Obrazek
Wyjazd z tej ulicy jest prawie niemożliwy i nie raz trzeba nawracać i jechać na okuło. Światła są na wezwanie wiec też próżno czekać czerwonego. Kiedy w końcu natrafiłem na czerwone, oto taki rodzynek(kierowca zacnej taksówki) zastawił mnie... komentarze chyba zbędne i mojej wypowiedzi też wolę tu nie przytaczać... wszyscy potrafią się zatrzymać, ale nie taxi. On musi podjechać pod samą dupę poprzedzającego samochodu bo nie daj boże mu ucieknie jeszcze. Ale rzeczą która mnie naprawdę wnerwia w nich to nagminne nieużywanie kierunkowskazów lub wyłączenie w czasie skrętu co raczej chyba doświetla mu zakręt niż informuje o chęci wykonania manewru...

Obrazek

PostNapisane: 27 października 2010, 11:17 

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Co do kierowcow autobusow to sa oni na lepszej pozycji bo prawo karze ustepowac im miejsca. Slyszalem o sytuacjach gdy kierowca autobusu wlaczyl sie do ruchu bez kierunku powodujac kolizje z osobowka. Drogowka przyjela ze winien jest kierowca osobowki choc udowodnic tego w zaden sposob sie nie da.

Osobiscie tez ich nie przepuszczam bo strsznie sie wloka- pewnie mocher narzeka jak pojada troche szybciej :P
Panie, świnie pan wieziesz, czy co?!
Na to kierowca: - A co? Ktoś się w ryj uderzył?

PostNapisane: 27 października 2010, 11:21 
Częsty bywalec

ded napisał(a):
Co do kierowcow autobusow to sa oni na lepszej pozycji bo prawo karze ustepowac im miejsca. Slyszalem o sytuacjach gdy kierowca autobusu wlaczyl sie do ruchu bez kierunku powodujac kolizje z osobowka. Drogowka przyjela ze winien jest kierowca osobowki choc udowodnic tego w zaden sposob sie nie da.

Kiedyś słyszałem, ale nie wiem czy to prawda że włanczający się do ruch autobus w mieście ma pierwszeństwo. Potem że niby to znieśli. Ale ile w tym prawdey nie wiem.
ded napisał(a):
Osobiscie tez ich nie przepuszczam bo strsznie sie wloka

Czy to dobry argument? To nie wyścigówka;) On wozi ludzi ;)

ded napisał(a):
Osobiscie tez ich nie przepuszczam bo strsznie sie wloka- pewnie mocher narzeka jak pojada troche szybciej :P
Panie, świnie pan wieziesz, czy co?!
Na to kierowca: - A co? Ktoś się w ryj uderzył?

Dokładnie tak jest ;)

Pozdro

Obrazek

PostNapisane: 27 października 2010, 11:54 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
najgorsze nawyki mają posiadacze kombi w dieslu, oczywiscie nie generalizując

W tej kolejności:
passat
skoda, najczęściej octavia
ford, najczęściej focus
audi

PostNapisane: 27 października 2010, 11:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: M57D30
ded napisał(a):

Prawo nakłada obowiązek, ale pod pewnymi warunkami, które muszą być spełnione - wszystko zależy od sytuacji... i świadków.

Dobrym zwyczajem jest wpuszczanie autobusów do ruchu - bo mają przechlapane. Przeważnie staram się umożliwić włączenie się do ruchu kierowcy autobusu.

Co do statystyk to chyba passaty i oktawie z kratkami :)

Obrazek

PostNapisane: 27 października 2010, 12:13 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
rafiksx napisał(a):

Dokładnie jak piszesz. My, kierowcy z SWD na blachach mamy w zwyczaju zatrzymywać się na drodze i robić szpagat. Czasem też na drodze robimy budę dla psa z parówką na nosie oto i on:
Obrazek

PostNapisane: 27 października 2010, 12:18 

IMHO Polacy najbardziej boją się Laguny, Mondeo, i Vectry. :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1