BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 16:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] 325 2500 TDS stukot, falowanie obrotów, gaśnięcie...
PostNapisane: 5 listopada 2010, 20:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i
Witam mam problem z moim silnikiem, mam bmw e36 325 o pojemnosci 2500 TDS. Problem tkwi w tym, że obroty strasznie falują, kiedyś miałem problem z tym i wstawiałem filmik oto on- http://www.youtube.com/watch?v=EvLu07fSLM0 . Czyli obroty nadal falują, nie tak dawno doszło mi coraz częstsze gaśnięcie silnika jak jest na biegu jałowym np. dojeżdżam do skrzyżowania wrzucam na luz i auto gaśnie nie zawsze ale coraz częściej. ok. tydzień temu doszedł dziwny stukot z silnika... taki metaliczny tylko zanika on jak dodam gazu na wolnych obrotach go tylko słychać. Co dalej hmm auto pali według mnie ok na zimnym troszke dłużej musze pokręcić na ciepłym lepiej odpala. We wtorek odstawiłem auto do mechanika w woznikach do mazanka dziś pojechałem po auto bo zdiagnozował że to jest wina rozrządu... bo podobno łańcuch jest luźny że strach tym jeździć... czy jest to możliwe, że te objawy co mam w aucie są przez rozrząd ? przemyślałem odebrałem auto i powiedziałem, że się zastanowie co dalej robić... zawiozłem auto do drugiego mechanika w siewierzu powiedział że jutro będzie rozbierać i patrzec co się z tym dzieje... i teraz pytanie do was czy wiecie moze co to moze byc ? i jak się zachować aby mechanicy nie zrobili mnie na kase... ?

pozdrawiam jestem bezradny... nie chcę wsadzić 2 tysi w naprawe ;/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] 325 2500 TDS stukot, falowanie obrotów, gaśnięcie...
PostNapisane: 6 listopada 2010, 08:26 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B20
Sprawdzałeś świece i kable WN? Ja bym od tego zaczął - o ile dzieje się to na zimnym silniku bo to nie do końca objaśniłeś.

PostNapisane: 6 listopada 2010, 10:56 
Pierwsze kroki

falowanie dzieje się na zimnym i na ciepłym tylko na zimnym jak go odpale to słysze że ma wyższe obroty i to falowanie jest takie szybsze... co do gaśnięcia tak jak by rzadziej na zimnym ale pewien w 100 % nie jestem szarpanie jest na ciepłym i na zimnym. a co do kabli aktualnie auta nie mam musze czekac az wroci dzisiaj o 14 mialem dzwonic do mechanika zobaczymy co powie.

PostNapisane: 6 listopada 2010, 11:01 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B20
Jeżeli nie świece lub coś z zapłonem to pod komputer i będzie wiadomo co jest, niemniej jednak miałem dość podobnie w E39 ale na zimnym tylko - diagnoza świece - zamontowałem 6 sztuk nowych NGK i auto nawet nie drgnie;)

Mam nadzieję że to u Ciebie rozwiąże sprawę;)

PostNapisane: 6 listopada 2010, 11:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325TD
Sevi19, no czesc kolego. ja ostatnio tez walcze z silnikem. u mnie byly takie same objawy i okazalo sie ze to pompa wtryskowa.

PostNapisane: 6 listopada 2010, 12:31 
Pierwsze kroki

No spróbuje z tymi świecami ale kurcze takie rzeczy by były możliwe przez to ? ;/

a co do pompy to też się tego obawiam... czekam na diagnoze mechanika. Napiszę później co powiedział.
a jeszcze pytanko co do tej pompy wtryskowej. W niej już jest ten cały nastawnik itd ?

PostNapisane: 11 listopada 2010, 12:44 
Pierwsze kroki

Stukot zlikwidowany mechanik powiedział że to jakieś koło pasowe koszt cześci + wymiana 480 zł O_o i teraz pytanie do was czy stuki w silniku mogły być przez to ? oraz cena jest normalna za taką naprawe ?

Co do falowania i gasniecia szarpania powiedzial ze to nastawnik i ja powiedzialem zeby zaczal to robic wymieni na swoj uzywany koszt 600 zł

Co wy o tym myślicie ? nie próbuje mnie wykiwać ?

Pozdrawiam :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1