BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rondo kto ma pierwszenstwo
PostNapisane: 6 listopada 2010, 22:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
dawidzio2233 napisał(a):
BARNABA, Kumasz cos z tego bo ja to mysle ze zaraz tu przepisy zmienimy :hyhy: :hyhy: :hyhy: w poniedzialek jak bede jechal do pracy omijam wszystkie ronda po dzisiejszym temacie , jeszcze troche i prawda sie stanie klamstwo :hyhy:

pojadę chyba za Toba :D

a tak na poważnie to trzeba mieć poprostu oczy w koło głowy i tyle. Nie ufać na drodze nikomu. :|

kropka.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 listopada 2010, 22:31 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
BARNABA napisał(a):
MOim zdaniem ronda to świetny pomysł na bezkolizyjną jazdę. Problemem są większe ,kilku-pasmowe ronda.No ale ludzie ich nie ogarniają.NIestety. Tiry też mają kłopoty z objechaniem małych rond. NIemniej uważam je za jedne z najlepiej wymyślonych rozwiązań.

Amen.

PostNapisane: 6 listopada 2010, 22:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Idę spać ! O !

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 6 listopada 2010, 22:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
Oj dzialo by sie to by sie dzialo :hyhy: :hyhy: Odrazu bym sie zajol lakiernictwem

PostNapisane: 6 listopada 2010, 22:56 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Dobra przyznaję się bez bicia mój błąd... Co innego napisałem a co innego chciałem napisać :) BARNABA nie złość się tak :piwo:

Tutaj jest przyjazna lekturka ;)

http://moto.pl/MotoPL/1,90109,7104508,R ... rosta.html

PS. BARNABA może to i lepiej że mi uwagę zwróciłeś po przeczytałem jeszcze raz to co napisałem :) Dzięki :piwo: :piwo: Kolejka dla Ciebie :P

PostNapisane: 6 listopada 2010, 23:18 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_ogr ... o_zaufania

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 7 listopada 2010, 01:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
Na rysunku sa zle rozrysowane pasy IMHO auto mial na mysli tak samo porypane rondo jak babka w wawie. (przejechanie go zdecydowanie przerasta moje nerwy)

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 7 listopada 2010, 05:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
JarekTrucker napisał(a):
Kierowca B.
W Bydgoszczy jest takie rondo i jest tam kilka kolizji dziennie,a to że nie ma tam żadnych linii to szczegół.
Zawsze ten co jest na prawym pasie ma pierwszeństwo.

Jak byłem kierowcą w wojsku w Bydgoszczy to cały czas przestrzegali wszystkich żeby omijać to rondo szerokim łukiem bo tam same kolizje. Pojechałem na to rondo zobaczyć o co chodzi i okazało się że nic szczególnego tam niema ale to jest chyba jedyne rondo w Bydgoszczy (przynajmniej z dwoma pasami) i ludzie nie umieją po nim jeździć. Ja z nim nie miałem problemu. Znajomy z Bydgoszczy opowiadał, że często tam właśnie kasuje samochody jak chce wyciągnąć kasę od ubezpieczyciela. Jak się ma w swoim mieście ronda to i się po nich umie jeździć.

PostNapisane: 7 listopada 2010, 09:44 
Częsty bywalec

Oczywiscie kazdemu by bylo lepiej jezdzic jak to by prawy skrajny pas byl tylko do pierwszego zjazdu z ronda po prawej , a lewy bylby na wprost badz tez do skretu w prawo z drugiego pasa, mieli by wybor nie martwiac sie ze jadacy po prawej maja pierwszenstwo , bo nikt tego nie przestrzega , gdybym z prawego pasa chcial jechac dalej niz do pierwszego zjazdu to codziennie by we mnie walili z drugiego pasa , nieraz mialem taka sytuacje ze chcac pojechac na wprost z prawego a nie skrecac w pierwszy zjazd to i tak musialem ostatecznie skrecic bo z drugiego pasa nikt nie wie ze ja mam pierwszenstwo .Chyba kupie jakiegos polonezine i pojezdze po rondach, moze sie uzbiera na nowe alufelgi :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:

PostNapisane: 7 listopada 2010, 09:47 
Temat się rozkręca, wiadomo, że kierowcy bmw nie znają się na przepisach :D

PostNapisane: 7 listopada 2010, 09:58 
Częsty bywalec

Schmeichel-lord, My sie znamy kazdy wie kto ma bmw ze kiedy jest czerwone to sie jedzie :hyhy:

PostNapisane: 7 listopada 2010, 09:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
podobne rondo jest rowniez w radomi i jasne jest ze pierszenstwo ma samochod B, bo czasami i ja musze stanac na lewym pasie by z rodna zjechac i przepuszczam takich jak kierowca samochodu B. A odnosnie rond chcialem poruszyc jeszcze jeden temat, odnosnie wlaczania migacza, wiadomo jak sie skreca w prawo na rondzie to od razu migacz przy dojezdzaniu, ale nie dla wsszystkich jest jasne ze gdy jedzie sie prosto to nie wlacza sie migacza dopiero przy zjezdzie i gdy na rondzie jedzie sie w lewo to wlacza sie migacz w lewo, informujac innych uzytkownikow drogi ze na rondzie jedziemy w lewo, przynajmniej ja sie do tych zasad stosuje, ale np, zauwazylem ze wiekszosc naszych kolegow tirowcow zza wschodniej granicy migacz wlacza w lewo wjezdzajac na rodno i niewazne czy jedzie on prosto czy skreca w lewo, jak wy sie do tego odnosicie ??

PostNapisane: 7 listopada 2010, 10:07 
Częsty bywalec

DoReK, sygnalizacja kierunkowskazu na radzie powinna miec zastosowanie dopiero kiedy wlaczamy sie do ruchu badz opuszczamy skrzyzowanie o ruchu okreznym nigdy wiecej nie uzywamy kierunkowskaza :cisza: rondo to nic innego jak zakret a mozna sobie wyobrazic ze kiedy jedziemy po zakrecie to nie uzywamy kierunku jak sie myle niech ktos poprawi

PostNapisane: 7 listopada 2010, 10:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
no wlasnie a ja znowu slyszalem cos innego, na codzien jezdze zawodowo wiec sie naslucham na CB i czasami kierowcy mowia, ze ktos tam mandat dostal wlasnie za niepuszczenie kierunkowskazu ale to moze byc cos typu, ktos tam cos slyszal a g**no widzial, poczekajmy az sie ktos jeszcze wypowie, bo ja tak naprawde rondo traktuje jak normalne skrzyzowanie o lepszej przepustowosci :)

PostNapisane: 7 listopada 2010, 10:18 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI Mpakiet
Kod silnika: N47
W TVN Turbo w jakimś programie o wypadkach pokazywali właśnie taka sytuację i pojazd B miał pierwszeństwo, mimo tego, że prawym pasem mógł jechać w prawo lub prosto pojechał w lewo, a gość zjeżdżający z ronda (A) zmieniał pas i wydzwonił w B. Wina gościa zmieniającego pas, mimo tego, że pojazd B nie mógł skręcać w lewo ze swojego pasa.

PostNapisane: 7 listopada 2010, 10:47 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
dawidzio2233 napisał(a):
sygnalizacja kierunkowskazu na radzie powinna miec zastosowanie dopiero kiedy wlaczamy sie do ruchu badz opuszczamy skrzyzowanie o ruchu okreznym nigdy wiecej nie uzywamy kierunkowskaza

A zmiana pasa ruchu to co? :looka:

To, że pojazd B jedzie nieprawidłowo, nie ma tu żadnego znaczenia, jeśli A nie ustąpi pierwszeństwa i będzie miała miejsce kolizja - ukarani zostana obaj kierujący, a zastosowanie znajdzie zasada ograniczonego zaufania (wkleiłem wyżej).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 7 listopada 2010, 11:01 
Częsty bywalec

maaaad, oczywiscie zmiana pasa tez z kierunkiem,. Dlaczego mowisz ze pojazd ...B... jedzie nie prawidlowo ???? skoro ma wybor prosto badz w prawo to pojazd A ma ustapic piuerwszenstwa skoro chce lewym pasem opuscic skrzyzowanie :luka: :luka:

PostNapisane: 7 listopada 2010, 11:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
Jeżeli znaki przed rondem nie określają, gdzie można jechać z danego pasa, na rondzie panuje zasada ogólna. A zasada ta mówi, że z prawego pasa przed wjazdem na rondo można jechać w prawo lub prosto, z lewego prosto, w lewo lub zawrócić. Rysunek przedstawiony innym forum (pierwszy post) jest nieprawidłowy. Autora poniosła fantazja i za dużo linii narysował albo za mało: albo występują linie wyznaczające pasy dokoła wysepki, albo KOMPLETNE (tutaj brakuje lewej krawędzi wewnętrznego pasa) pasy wyznaczające zjazd z ronda. Na rysunku jest przedstawiona sytuacja na wzór: mam czerwone i zielone światło, kto ma pierwszeństwo?

Zasada pierwszeństwa jest taka:
1. Jeżeli byłyby wyznaczone pasy na rondzie (dookoła wysepki), pierwszeństwo ma ten, który jedzie cały czas swoim pasem, a pierwszeństwa ustępuje ten, kto musi przeciąć inny pas przy zjeździe z ronda.
2. Jeżeli byłby wyznaczone pasy "zjazdowe", wówczas pierwszeństwa ustępuje ten, kto aby jechać dalej po rondzie musi przeciąż pas zjazdowy (przykład - Rondo Radosława w Warszawie).

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

Ostatnio edytowano 7 listopada 2010, 11:51 przez MarcinM, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 listopada 2010, 11:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Kyokushin napisał(a):
To jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym ale nie jedziesz na nim w lewo, na prost czy w prawo, ale zjeżdżasz zjazdami.

Na skrzyzowaniu mozesz jechac w lewo, prawo na wprost lub zawrocic. Rondo jest skrzyzowaniem wiec rowniez stosujesz sie do kierunkow.

Kyokushin napisał(a):
Jazda po nim to tak jak jazda na wprost a opuszczanie to skręcanie w prawo w zjazd.
Wewnątrz ronda obowiązują Cię zasady pierwszeństwa ogólne, bo ktoś kto na nim nie wie i nie ma szans wjedzieć i nawet nie obchodzi go to, bo nie powinno, czy ty chciałeś skręcić w lewo, prawo czy w górę albo w bok.

Tutaj niestety sie mylisz:
Cytuj:
Przepisy definiujące pojęcie skrzyżowania jednocześnie określają, że rondo jest skrzyżowaniem i tylko z punktu widzenia geometrycznego różni się od innych skrzyżowań swoim kształtem.

Na skrzyzowaniu nie mozna zawracac z prawego (zewnetrznego) pasa oraz nie mozna skrecac w lewo z tego pasa.
Przekladajac to na rondo jadac wewnetrznym pasem skrecajac w lewo masz pierwszenstwo nad pojazdem jadacym zewnetrznym pasem, rowniez skrecajacym w lewo.
Wenwnatrz ronda masz pierwszenstwo przed samochodami wjezdzajacymi na rondo z innych wjazdow. Mimo, ze jedziesz wewnetrznym pasem to na zewnetrzny pas nie moze sie nikt wlaczyc, bo wymusi pierwszenstwo (mozesz w kazdej chwili zmienic pas).
Tyle w temacie.

PostNapisane: 7 listopada 2010, 11:53 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Nie.

Skręć w lewo na skrzyżowaniu mającym 6 zjazdów...
Umownie można sobie mówić dla uproszczenia, na takim co mają 4, ale to jest uproszczenie językowe.
Rondo jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym a to coś innego niż skrzyżowanie, to osobny byt.
Krzyżować, nie muszą się dwie drogi, ale może być ich więcej i nazewnictwo kierunków nic do tego nie ma.

Piotrek napisał(a):
Przekladajac to na rondo jadac wewnetrznym pasem skrecajac w lewo masz pierwszenstwo nad pojazdem jadacym zewnetrznym pasem, rowniez skrecajacym w lewo.

Absolutnie nie i broń panie Boże.

Dla Ciebie, w lewo to nie musi być w lewo dla niego. Wystarczy że on był na rondzie lub wjechał nastepnym wjazdem i Twoja koncepcja 'w lewo' się wali.
Pojazd na pasie zewnętrzym ma pierwszeństwo lub nie, w zalezności od tego jak są na rondzie pasy oznakowane.
Kleiłem Ci przykład ronda, na którym pierwszeństwo ma pojazd na zewnętrznym ZAWSZE.

http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s ... 49,4.085,0

Masz 3 pasy, to jak jazda na wprost po 3 pasach i nie ma że ktoś jest na rondzie a ktoś nie - to kto a pierwszństwo przy wjeździe - o tym decydują znaki.
jak wjeżdżający mają znak ustąp to ustępują, tym na pasie skrajnym zewnętrznym, jak go nie mają, to ci na pasie skrajnym muszą ustąpić, bo z zasady wjeżdżający na rondo ma pierwszeństwo i wjeżdża na nie z pierwszeństwem ale tylko na pas skrajny, bo wjazd na pas wewnętrzny, w tym przypadku już będzie zmianą pasa a nie wjazdem na rondo...
Na powyższym, tak jak na większości, jest znak ustąp przy każdym wjeździe.
Zewnętrznym skrajnym pasem możesz jeździć w kółko ile chcesz, z pierwszeństwiem.

http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s ... 33,4.089,0
A tu jest diametralnie inaczej, tu pasy po prostu wyprowadzają z ronda i jak ktoś chce jeździć w kółko to pierwszeństwo wygląda skrajnie inaczej niż powyżej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1