BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Silnik wolno się zagrzewa + zwiekszone spalanie
PostNapisane: 7 października 2010, 19:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 m3
Kod silnika: S65
Garaż: było e92 M3 https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=171247
Od jakiegoś miesiąca zauważyłem że mam zwiększone spalanie o ok.1 litr . Auto zazwyczaj paliło mi około 5,5-6 litrów w mieście a teraz 7. Mieszkam kilka km przed miastem i zazwyczaj jak dojeżdżałem do miasta to miałem wskazówke temp. w pionie, teraz dochodzi ona do pionu około 3 km dalej. Gdy już osiągnie optymalna temp. to trzyma ją. Natomiast silnik zagrzewa się znacznie wolniej niż przedtem, przez co pewnie spalanie jest zwiększone.

Czytałem że wiele jest przypadków gdzie silnik wolno się zagrzewa a na trasie nie trzyma temperatury, wtedy często pada podejrzenie na termostat. U mnie sytuacja jest trochę inna być może ktoś już miał taki problem ? Dodam że ostatnio czyściłem elektrozawory, ale raczej nic nie popsułem :oczami:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Silnik wolno się zagrzewa + zwiekszone spalanie
PostNapisane: 7 października 2010, 20:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47TU
sprawdzałeś tem. na teście 7?
bo pion to nie koniecznie 90'

PostNapisane: 7 października 2010, 20:26 
Zacna persona forum

tzn podjechałem pod garaż na ciepłym, poszedłem do domu po intrurkcje, wsiadłem zrobiłem test. Wyskoczyło 97-98 C. Tyle że to było na postoju, może powinienem pojeździć z testem ?

PostNapisane: 7 października 2010, 21:12 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
Stawial bym na termostat(ciagle otwarty obieg).
Wiesz temp.ostatnio spadla w dol.Ciecz dluzej sie nagrzewa i szybciej stygnie,ale nie powinno to byc az tak odczuwalne,bo piszesz,ze teraz 3km wiecej potrzebujesz by wskazowka doszla do pionu

PostNapisane: 7 października 2010, 21:37 
Pierwsze kroki

97-98 to troche dużo... bez rożnicy czy podczas jazdy czy na postoju
pojeździj troche na teście, ale tak wysoka temp. to nie jest normalne, chyba że 318d tak diametralnie różni sie od 320d
ja mam 88' na teście i na termostacie taką temp. otwarcia
wcześniej przy walnietym termostacie było 64-74' no i pion

pozdr.

PostNapisane: 7 października 2010, 21:52 
Zacna persona forum

okej zrobię test podczas jazdy. Co do tego że zagrzewał się szybciej to jestem pewien, nawet gdy byly niskie temp. Zawsze przed tym jak wcisnę mocniej gaz sprawdzam czy silnik ma już temp, no ale teraz to tak jak wcześniej wspomnialem ok. 3 km dalej strzalka dochodzi do pionu.

PostNapisane: 8 października 2010, 09:49 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kolego, teraz są coraz niższe temperatury na zewnątrz więc normalne, że silnik się wolniej nagrzewa niż w lato.

PostNapisane: 8 października 2010, 11:34 
Zacna persona forum

nestel napisał(a):
Kolego, teraz są coraz niższe temperatury na zewnątrz więc normalne, że silnik się wolniej nagrzewa niż w lato.

Zapewne tak jest, ale bez przesady :). 3km to na prawdę sporo. W zimę przy -10 szybciej mi się zagrzewał.

No więc wydaje mi się że sprawa jest jasna - termostat do wymiany. Pojechałem w trasę na test i temp nie przekraczala 77C chyba przy 160 dopiero miala 80 C, a tak to 75-77 C (wskazówka ciągle w pionie). Na postoju idzie ponad 80 C ale nie chciało mi się czekać bo to chyba nie ma znaczenia. Wymieniać 2 termostaty - ten od EGR i główny czy tylko jeden ?

PostNapisane: 8 października 2010, 11:50 
Pierwsze kroki

A wymieniałeś już płyn w układzie chłodzenia?
Z termostatami różnie bywa, term. EGR łatwo sprawdzisz, wyciągając go na zimnym silniku i próbując go przedmuchać (płucami) jeśli puszcza do wymiany, płynu wiele nie wyleci
Z głównym jest gorzej, więcej rozbierania, no i płynu wiele więcej stracisz...

niektórzy wymieniają oba, niektórzy zaczynają od EGR...
spr. ceny w ASO często są niższe niż na aledrogo

PostNapisane: 8 października 2010, 12:20 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Jednak dalej twierdzę, że wszystko jest OK skoro wskazówka osiąga pion i w takim położeniu pozostaje. Na trasie pęd powietrza przechodzącego przez chłodnicę powoduje szybsze chłodzenie płynu, dlatego temperatura na postoju była wyższa. Wskazówka stoi w pionie gdy temperatura jest właściwa, a to jest pewien przedział iluś tam stopni a nie jedna dokładna wartość. Dopiero coś jest nie tak gdy wskazówka nie osiąga pionu w ogóle lub wychyla się dalej w stronę czerwonego pola. Jak wymienisz termostat to się okaże czy moja teoria jest słuszna. ;)

Ostatnio edytowano 8 października 2010, 12:30 przez nestel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 października 2010, 12:26 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: m47
Nie przesadzacie troche ? To nie apteka .. pare stopni roznicy i juz panika ze termostat do wymiany ?
Normalne ze im zimniej, wolniej sie bedzie nagrzewal, ssanie bedzie dluzej dzialalo. Jeden ma taki plyn, drugi taki, ten tak odprowadza cieplo, tamten tak..
Masz wskazowke w pionie ? to ok. Jak sie zacznie wychylac w ktoras ze stron w czasie jazdy to dopiero interweniuj. To ze jest w pionie tak jak kolega napisal wyzej nie oznacza ze ma caly czas 90* czy ile tam bys chcial. Pion to przedzial temp. /np. 80-100/ a jak spada badz podwyzsza sie to wskazowka zmienia swoje polozenie ..
Wedlug mnie wymien plyn jak nie wymieniales i daj spokoj. I nie badz sknera dla buni, daj jej 1 l dodatku zimowego hehe :cwaniak:

PostNapisane: 8 października 2010, 13:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
giizmo, nie jest tak jak piszesz. Temperatura pracy silnika to 88-92 C patrząc po wartościach w rożnych autach. Wszystko co inaczej tzn ze jest cos nie tak. Jeżeli kolega JeD zmieni termostaty i temperatura skoczy tzn ze były nie sprawne.

JeD, zmieniaj, wydatke w ASO za 2 termostaty 270 zł ( z 10% rabatem) . Robocizna to max godzinka. Nie ma nawet duzo rozbierania.
ps kupujac termostat egr dokup o-ring pod niego.

PostNapisane: 9 listopada 2010, 15:33 
Zacna persona forum

No więc powiem tak:
Został wymieniony termostat i płyn. Termostat jest nowy oryginalny BMW a płyn Castrol. Auto zagrzewa się do 88-90 C i trzyma temp, jednak robi to bardzo wolno. Jest tak samo jak na starym termostacie, ostatnio dojechałem na uczelnie i wskazówka nie osiągneła nawet pionu... Dodam że w aucie jest oczywiscie zimno do momentu gdy silnik nie osiagnie jakiejs przyzwoitej temp. Idzie zima a problem jest uciążliwy :/. Dodam że termostatu EGR nie posiadam, wyszło z VINU. Wymiany dokonywałem w warsztacie w którym serwisuje auto gdyż przy okazji wymieniałem świece i poduszki pod silnikiem.

Proszę o jakieś sugestie co może być nie tak.
- termostat? (często i nowe bywają wadliwe)
- płyn ?
- źle odpowietrzony układ ?

Tylko prosze nie pisać że zrobiło się chłodniej dlatego się wolno zagrzewa. Wiem jak się zagrzewało gdy wszytko było sprawne nawet przy -20 C nie bylo wiekszych problemow, oczywiscie troche wolniej ale bez przesady - teraz to jest wiele wolniej.

PostNapisane: 9 listopada 2010, 15:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Odpal silnik i 2-3 minuty później dotknij chłodnicy. Jak się nagrzewa, to termostat puszcza. Może być brak jakiejś uszczelki lub źle dobrany termostat.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy, bo wszelkie wycieki czy zapowietrzenia powinny dać przegrzanie.

PostNapisane: 9 listopada 2010, 16:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kolego mam taki sam silnik jak Ty auto z 2003 roku u mnie sprawa wygląda następująco. Do pracy dojeżdżam codziennie około 15 km, przy temperaturach takich jak teraz i przy minusowych auto nagrzewa się całkowicie dopiero gdzieś koło 12,13 kilometra, w zeszłym roku przy temp minus 20 nagrzewał się całkowicie dopiero gdy dojechałem do celu. Także jest to całkiem normalne. Co do spalania dziwi mnie tak niskie spalanie u Ciebie w mieście. Mi w trasie autko pali 6 l nie więcej nie mniej natomiast dojazd do pracy czyli te 15 km gdzie silnik się ledwo co nagrzewa spalanie mam rzędu 7-8l, jak są ostre mrozy nawet 8-10l. U mnie silnik jak się nagrzeje wskazówka wychyla się nieco ponad 90 stopni , nie wiem dokładnie jaka to temp bo nie sprawdzałem ale czytałem w innym wątku że to normalne. Także nie masz powodu do zmartwień, a spalanie masz niskie

PostNapisane: 9 listopada 2010, 17:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
To ja sie przypne , u mnie zauwazylem ze wskazowka idzie w pion dopiero po przejechaniu okolo 13km i nie zawsze trzyma temp...np... ma pion w miescie ale jak wyjade na trase to sie to obniza i juz nie stoi w pionie Tremostat???? da sie go zreanimowac czy wymiana na nowy

PostNapisane: 9 listopada 2010, 17:22 
Forumowicz

Moje BMW: e36 328i
dawidzio2233 napisał(a):
To ja sie przypne , u mnie zauwazylem ze wskazowka idzie w pion dopiero po przejechaniu okolo 13km i nie zawsze trzyma temp...np... ma pion w miescie ale jak wyjade na trase to sie to obniza i juz nie stoi w pionie Tremostat???? da sie go zreanimowac czy wymiana na nowy

termostat do wymiany i tylko na nowy ;)

PostNapisane: 9 listopada 2010, 17:36 
Zacna persona forum

danlat napisał(a):
Kolego mam taki sam silnik jak Ty auto z 2003 roku u mnie sprawa wygląda następująco. Do pracy dojeżdżam codziennie około 15 km, przy temperaturach takich jak teraz i przy minusowych auto nagrzewa się całkowicie dopiero gdzieś koło 12,13 kilometra, w zeszłym roku przy temp minus 20 nagrzewał się całkowicie dopiero gdy dojechałem do celu. Także jest to całkiem normalne. Co do spalania dziwi mnie tak niskie spalanie u Ciebie w mieście. Mi w trasie autko pali 6 l nie więcej nie mniej natomiast dojazd do pracy czyli te 15 km gdzie silnik się ledwo co nagrzewa spalanie mam rzędu 7-8l, jak są ostre mrozy nawet 8-10l. U mnie silnik jak się nagrzeje wskazówka wychyla się nieco ponad 90 stopni , nie wiem dokładnie jaka to temp bo nie sprawdzałem ale czytałem w innym wątku że to normalne. Także nie masz powodu do zmartwień, a spalanie masz niskie

ja normalnie po około 4-5 km miałem pion, więc radzę Tobie sprawdź termostat... i zrób test 7. Aktualne spalanie na felgach 16' 6,4l :/

Powoli po przekopaniu kilkunastu wątków, zaczynam się zastanawiać czy wolnemu nagrzewaniu nie jest winien podgrzewacz silnika.

PostNapisane: 9 listopada 2010, 18:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46
W zimie też miałeś pion po 4, 5 km??, dwa miesiące temu byłem na komputerze i wszystko było ok, jak zrobić test 7 ( to są te testy co można sprawdzić między innymi średnie spalanie itp przytrzymując przycisk pod prędkościomierzem??) Robiłem któregoś razu ten test na świeżo zgaszonym silniku i nie pokazywał żadnej wartości, jak to się robi na włączonym motorze??

PostNapisane: 9 listopada 2010, 18:27 
Zacna persona forum

danlat napisał(a):
W zimie też miałeś pion po 4, 5 km??, dwa miesiące temu byłem na komputerze i wszystko było ok, jak zrobić test 7 ( to są te testy co można sprawdzić między innymi średnie spalanie itp przytrzymując przycisk pod prędkościomierzem??) Robiłem któregoś razu ten test na świeżo zgaszonym silniku i nie pokazywał żadnej wartości, jak to się robi na włączonym motorze??

Tak na włączonym, wciskasz lewy przycisk pod prędkościomierzem i trzymasz do pojawienia się na wyświetlaczu "test" potem klikając lewym lecisz na 19, po lewej zacznie się wyświetlać on/off czkasz na "on" i trzymasz az zmieni się ekran. Ponownie klikasz lewym do testu 7 po chwili pojawia się temperatura.

tak 4-5 km przy większych mrozach trochę dłużej to trwało.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1