BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mroovy porównanie E38 vs D2
PostNapisane: 10 listopada 2010, 09:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
A powiedz o ktorym silniku nie znajdziesz tego samego w necie? Tyle ze kolega to ladnie opracowal. m62 jest uwazany za bardzo zywotny silnik, pol miliona to nie problem. Jak czytasz to forum to pewnie trafiasz na tematy ludzi, ktorzy mniej inwestuja w swoje siodemy niz ja w trojke. To potem odbija sie czkawka. Takie auto trzeba uzytkowac madrze i nie zalowac $ na serwis. Pewnie czytales topic goscia ktory przejechal pol polski bo mu obiecali ze zaloza gaz za 2,8 tys a potem wielki lament. Obrazil sie na gazownika- nie bedzie przyjezdzal bo za daleko ma (czemu wczesniej o tym nie pomyslal) a to co zaoszczedzil wydal na poprawienie instalki. Jakby wyciagnal 4,5-6 tys to by tych problemow nie mial.

Ja powaznie rozwazam m62tu i wiem ze zrobienie vanosa kosztuje minimum 4 tys. Ale jesli nie mam co roku takiej kasy zeby wsadzic ja w auto na pojedyncza naprawe to raczej nie ma co sie na 4.4 nastawiac. Ludzie tam duzo druciarstwa uprawiaja, temat o wahaczach teroknot (czy jakos tak) byl i wypowiedzialo sie niebezpiecznie duzo userow :P Dlatego ja uwazam ze trzeba brac auto od wroga mimo ze bedzie 5-10 tys drozsze i pewnie bez lpg.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 listopada 2010, 10:10 

Wg. mnie Audi A8/S8 jest fajne. Niewiele Audi mi się podoba i niewiele audi nie jest wsiowe, ale akurat A8/S8 mi się podoba. Tył ma bardzo ładny, przód również. Wnętrza nie miałem okazji użytkować.

Co do W140 to miałem przez kilka tygodni u siebie S600 W140 i za jakiś tydzień/dwa będę tak ową wystawiał na allegro. Powiem szczerze że auto nie robi na mnie wrażenia. Auto jest wielkie w środku, ale jakieś takie mało przytulne. Do niczego nie mam zastrzeżeń ale wnętrze mnie nie urzekło przytulnością.

Co do Jag-a to jeździłem XK8. Dużo drewna, ciekawa tapicerka a zegary... jak w Lanosie. Ogólnie niestety trochę kiczowate.

No i najważniejsze jak dla mnie... Awaryjność automatów :) W BMW padnie, W Jagu podobno była ta sama 5 biegowa co w MB (ale inaczej sterowana) i też się sypała, nie wiem jak Audi :)

Ważne jest czy któreś z aut, które Cię interesują nie mają przypadkiem jakiegoś pneumatycznego zawieszenia lub innego bardzo nietypowego (czyt. bardzo drogiego) zawieszenia ;)

Życzę owocnych poszukiwań. Jak masz jakieś ciekawe fotki modeli, liftingów itp. to wrzuć na forum bo nie każdy ogarnia wszystkie inne marki ze szczegółami liftingów itp.

PostNapisane: 10 listopada 2010, 10:44 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
KotSylwester napisał(a):
No i najważniejsze jak dla mnie... Awaryjność automatów W BMW padnie, W Jagu podobno była ta sama 5 biegowa co w MB (ale inaczej sterowana) i też się sypała, nie wiem jak Audi

W Audi jest 5HPcośtam i prędzej czy później wymaga remontu.
Dlatego też najlepiej brać S8 z manualem.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 listopada 2010, 14:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
mroova81 napisał(a):
Zresztą porównywanie D2 do VW to tylko dowód na nieznajomość tematu

To po pierwsze!

tomasz86 napisał(a):
i czemu ona jakas taka napompowana

To samo powiedział moj znajomy który jeździ Nowym Fiatem Pandą, gdy jechała piękna przedliftowa e38 na ori felgach i wyglądała na naprawdę zadbaną, a on : widziałeś kiedyś tak dużo trujke? (chodziło mu o e36)
I jest to autentyczne zdarzenie!!!
Ale mniejsza z ludźmi którzy się nieznaną. Mam kolejnego znajomego który jeździ alfa jakaś starsza i chyba nie znam osobisce człowieka który by był bardziej zakochany w swoim samochodzie niż on. I wracając do tematu kiedy usiadł a a8 4,2 i się tym przewiózł, powiedział : ''to jest auto! napęd na 4 koła, szybsze niż wieśniackie bmw, a na mokrym to już nie ma porównania, trzyma sie drogi jak poje*ane. Mogło by to byc godnym następcą mojej alfy''
są to jego słowa, i jest on osobą bezstronną ponieważ jest miłośnikiem alfy. Wydaje mi sie że temat jest bezsensu ponieważ każdy będzie chwalił to co mu się bardziej podoba i w czym się lepiej czuje.. a wiadomo że jest forum bmw więc oczywiste jest ze wygra 7.

Pozwolę sobie pożyczyć kilak fot na porównanie :

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 10 listopada 2010, 14:24 przez Sebuś, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 10 listopada 2010, 14:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38 740 "98
Kod silnika: M62TUB44
Cytuj:
Wszystko jest kwestią gustu. Dla mnie FL zmienił tak wiele w D2, że nie da się tego porównywać do E38. Wydaje mi się poles, że gdybyś wtedy jednak wybrał D2, to wychwalałbyś tamto. Zresztą porównywanie D2 do VW to tylko dowód na nieznajomość tematu.
Kwestią gustu natomiast nie są silniki. I jeżeli komuś się wydaje, że M62 zwłaszcza "TU" jest dobry, to niech się zapozna z faktami:
http://forum.7er.pl/-elektronika-trzesz ... w=previous
No ale rozumiem, że bmw-sport tego typu linki są tematem tabu.

Tak jak mowisz kwestia gustu, nie mowie bo a8 po fl jest całkiem przyjemna ale jednak do Bmw jej troche brakuje pod wieloma względami, gdyby było inaczej teraz smigałbym wlasnie A8 po lifcie i nie pisał bym tu postów, zapomniałbym dodac - koszty utrzymania są o wiele większe niz mojej e38 po lifcie, mam znajomego co śmiga D2 i 2500 za wymiane rozrządu jest na porządku dziennym nie mówiąc o bardzo nietrwałym zawieszeniu, blacha aluminium? Ok fajna sprawa tylko kto Ci to bedzie robił jak nie daj boże w cos uderzysz? Raczej tylko nowy element + malowanie co daje czasem nie mała sumke. Co do awaryjnosci silników radze poczytac na A8team, okazuje się ze jednak silniki audi nie są bez obsługowe a napewno nie trwalsze niż jednostki bmw, szczególnie niesławny 2.5 TDI. Ogólnie jeśli D2 to tylko po lifcie jest całkiem fajną fura, natomiast przed liftem już dawno sie zestarzała , wolałbym o niebo w140. Co do tego ze A8 to VW to może faktycznie troche naciągane, ale bardzo wiele wspólnych częsci zawieszenia czy osprzętu silnika sa własnie takie jak w Skodzie czy VW :) Co do zdjęć które wrzuciłes to kwestia gustu co komu bardziej sie podoba, wrzuc natomiast obydwa auta przed liftem - wtedy widać znacząca przewage e38. Nie zapominajmym też ze audi jest o oczko niżej od BMW i Mercedesa, prawdziwy niemiec na pytanie co to jest auto odpowie : Bmw, Porsche i Mercedes :) :)
Pozdro

PostNapisane: 10 listopada 2010, 14:33 
Zacna persona forum

więc jedziemy..

Poles napisał(a):
2500 za wymiane rozrządu

spoko! ale rozrząd jest wymieniany co 90tyś km, albo co ileś lat a nie co rok, pozatym jest jestes pewien ze nie strzelli po wymianie..

Poles napisał(a):
2.5 TDI.

całe szczęscie że 730d jest udany w 100% :) że o 740d już nie wspomnę..

Poles napisał(a):
wrzuc natomiast obydwa auta przed liftem

mowa jest o tych dwóch autach po lifcie a nie PRZED!

Jeśli chodzi o limuzyny własnie typu a8-7er, jak dla mnie własnie BMW jest niżej.. I nie mówie tu o tej nimieckiej ''hierarchii'' wartości tylko pod względem czysto mechanicznym itd
Ale jeśli np byłby spor między a6 c5, a 5er e39 to audi nie ma czego szukać :)

PostNapisane: 10 listopada 2010, 14:33 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
No Poles, nic konkretnego nie napisałeś. 2.5TDi i koniec argumentów. A sprawa prawdziwych Niemców, czy też prawdziwych Polaków, to bardziej na forum naszego dziennika, nie tu.
Apropos środka: jasny setup http://www.audiklub.org/galeria/foto/pelny/446.html Niestety dostępny dopiero po FL.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 10 listopada 2010, 14:49 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Po FL`u środek A8 zaczyna jakoś wyglądać bo przed tym trąci myszką natomiast z zewnątrz obydwa samochody podobają mi się tak samo.

PostNapisane: 10 listopada 2010, 14:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Sebuś - mam wrażenie, że kompletnie nie wiesz o czym mowa w temacie.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 listopada 2010, 15:16 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Sebuś - mam wrażenie, że kompletnie nie wiesz o czym mowa w temacie.

skoro tak twierdzisz
każdy ma prawo do swojego zdania

PostNapisane: 10 listopada 2010, 16:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Jeżeli po lifcie to powiem tak wole i tak E-38

Aczkolwiek D2 jest wtedy już mocno porównywalne

ale ogólnie to BMW gwarantuje lepsze osiągi, spalanie wykończenie itp

Co do wymiany rozrządu niby co 90 koła km ale z drugiej strony kupujesz auto i jaka masz pewność, że ktoś zrobił i pierwsze co wywalasz 2500zł na jego wymianę tymczasem w BMW problem rozrzadu w prawidłowo serwisowanym silniku właściwie nie istnieje. Chociaż za to w V8 BMW jest inna przypadłość vanos...

co do wyglądu jak nie chcecie miec nadmuchanych pontonów to kupcie E-30 lub E-24 np a jak coś większego to E-32 nie jest nadmuchane ale mocno kanciate dl;a tego je lubię :)

PostNapisane: 10 listopada 2010, 16:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Poles napisał(a):
Nie zapominajmym też ze audi jest o oczko niżej od BMW i Mercedesa

może kiedyś ale nie teraz. stare a8 cierpiało właśnie przez takie podejście.

PostNapisane: 10 listopada 2010, 16:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
akurat 2.5tdi to jest totalny nie wypal
a moim zdaniem 3.0d m57 to super silnik

PostNapisane: 10 listopada 2010, 19:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Sebuś napisał(a):
całe szczęscie że 730d jest udany w 100% :)
a co nie?

PostNapisane: 10 listopada 2010, 22:34 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Nie, no nie przesadzajmy w drugą stronę. Jeśli chodzi o E38 vs D2 w dieslu czy to 6 czy 8 garów, to nie ma co porównywać. Na tym polu nawet TDS nie jest ostatni :)

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 11 listopada 2010, 09:17 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
kumpel (mechanik amator) ma od 5 lat 2.5 tdi w a6 i jak mi powiedzial cene nowych walkow to odpadlem. przez te 5 lat przerobil chyba wszystkie popularne usterki ale audi nie chce sprzedac. tds przy podobnej mocy wychodzi duzo taniej w serwisie. mysle ze cenowo tdi bedzie zblizony do 3.0d jesli chodzi o naprawy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1