BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Spalanie, kopcenie
PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: m47n
fighter napisał(a):
bafi napisał(a):
fighter napisał(a):
kolego moja 330d 184ps po trasie, równej i bardzo spokojnej jezdzie wyszła 5.2l

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka ;)

To z jaka predkoscia podrozowales? Maluchy Cie wyprzedzaly?

do 120, staralem sie nie przekraczac, pozatym szybciej ciezko sie jedzie w kolumnie aut.
Pozatym, kolego nie mialbym nic na celu klamac i pisac ze mi mniej spalila - spalila tyle i koniec .
Maluchy mnie nie wyprzedzały :)

jak ją porobie, bo dopiero nabyłem to sprawdze jeszcze dokladnie na miescie ile.
pozdrawiam

bafi napisał(a):
Tak podejrzewalem ale nie chcialem palnac glupoty...bo pierwszy raz z czyms takim sie spotykam...wsumie to wolalbym zeby tego nie bylo...zawsze mi scisza na fajnym momencie ;)

napisalem wyraźnie RÓWNEJ jeździe, dp 120 w kolumnie zeby jechać razem bez hamowania gwaltownego przyspieszania, równa jazda !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:43 
Pierwsze kroki

fighter napisał(a):
bafi napisał(a):
fighter napisał(a):
kolego moja 330d 184ps po trasie, równej i bardzo spokojnej jezdzie wyszła 5.2l

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka ;)

To z jaka predkoscia podrozowales? Maluchy Cie wyprzedzaly?

do 120, staralem sie nie przekraczac, pozatym szybciej ciezko sie jedzie w kolumnie aut.
Pozatym, kolego nie mialbym nic na celu klamac i pisac ze mi mniej spalila - spalila tyle i koniec .
Maluchy mnie nie wyprzedzały :)

jak ją porobie, bo dopiero nabyłem to sprawdze jeszcze dokladnie na miescie ile.
pozdrawiam

Jak nie wierzysz, Twoja sprawa a jak chcesz sie przekonac to zapraszam, zrobimy test moze jakis zaklad do tego ? :)

PostNapisane: 12 listopada 2010, 17:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
fighter napisał(a):
napisalem wyraźnie RÓWNEJ jeździe, dp 120 w kolumnie zeby jechać razem bez hamowania gwaltownego przyspieszania, równa jazda !

fighter napisał(a):
Jak nie wierzysz, Twoja sprawa a jak chcesz sie przekonac to zapraszam, zrobimy test moze jakis zaklad do tego ? :)

"A swistak siedzi i..." :rotfl: dobra dobra...nie ma o co sie klocic...wsumie to rozni ludzie sa potrzebni w spoleczenstwie...jak by wygladal swiat bez bajkopisarza Andersena na przyklad??

Ja tylko przestrzegam innych potencjalnych nabywcow 3.0d, ze napewno wam nie spali 5.2l/100km...8 litra to realnych wynik ;) jaki mozna uzyskac :!:

PostNapisane: 12 listopada 2010, 19:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: 335i
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 51&start=0
Bafi widze ze cos nie mozesz sie pogodzic ze 3,0d potrafi spalić mniej niż Twoje 2,0d.

Mam 330xd 204km i potrafilem uzyskac spalenie rzędu 7,5l/100km jezdzac po miescie. fakt faktem 10 litrów tez moze spalic jesli ktos non stop daje naprawde ostro w palnik.
Ale zeby 12l / 100 to nigdy sie z takim spalaniem u siebie nie spotkałem. Licze na podstawie tego ile wyjezdze i ile wleje do baku. Zreszta komputer przekłamuje mi tylko o 0,2-0,3l .

Szwaglu ja dalej twierdze ze te Twoje spalenie jest za duze. Pamietam jak mowiles ze raczej starasz sie jezdzic eco-drivingiem. Szuakj przyczyny bo jakas powinna sie znalesc.

PostNapisane: 12 listopada 2010, 19:47 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Powiem tak jezeli ktos jezdzi jak emeryt no to moze zejsc nisko spalanie ale co to za jazda?
kolega ma bertone turbo 200 km benzyna na forum chlopaka spala srednio takie auto po miescei 12-13 litrów on sie miesci w 9.5 cyli spalanie 1.8 125 km opla.

Wiec Uwierze ze 330d po miescie moze 7.5-8 litrów.
Mniej wysiłku potrzebuje na dwóch turbinkach a im mniej cisniemy autko tym lepszy wynik w spalaniu.
Pozdrawiam koledzy :ok:

PostNapisane: 12 listopada 2010, 20:26 
Zacna persona forum

kuba_rz, no nie wierze...przykro mi ale i tak uwazam, ze jestescie brzydale ;) i chcecie oklamac spoleczenstwo...a prawda niestety jest gorzka...

Szwaglu nie sluchaj bajkopisarzy...twoje spalanie jest normalne...a oni nie moga dojsc do siebie, ze ich "ekonomiczne" BMW z 3 litrowym dislem pali im 12/100km zamiast, jak obiecywal "znajomy" handlarz, 5l/100km... :rotfl: i teraz nawzajem oklamuja siebie i innych...i co najgorsze sami wierza w swoje klamstwa... :rotfl:

PS. Nie bierzcie do konca serio tego co napisalem, ale ze nie wierze w 5l/100km podtrzymuje :)

Niestety bmw 330d to nie VW Polo 1.4 TDI zeby 5 litrow na 100 palil...nie kur :cenzura: a nie popadajmy w paranoje :orany:

PostNapisane: 12 listopada 2010, 21:51 
zależy jeszcze jak duże miasta, jakie odcinki się pokonuje, itd, itp i 100 innych rzeczy, które na to wpływają. Spalanie koło 6l w trasie mogę zrobić na pewno, ale nie po to wybrałem ten silnik... dlatego zazwyczaj mam około 7.5l. Po Warszawie raczej 10l nie przekraczałem, ale zawsze blisko (latem, nie wiem jak zimą), jeżdżę dość dynamicznie, ale na pewno nie nazwałbym tego dawaniem ostro w palnik, zresztą kiedy dać jak się stoi w korku :zdegustowany:

PostNapisane: 13 listopada 2010, 07:57 
Pierwsze kroki

nugat18 napisał(a):
Powiem tak jezeli ktos jezdzi jak emeryt no to moze zejsc nisko spalanie ale co to za jazda?
kolega ma bertone turbo 200 km benzyna na forum chlopaka spala srednio takie auto po miescei 12-13 litrów on sie miesci w 9.5 cyli spalanie 1.8 125 km opla.

Mniej wysiłku potrzebuje na dwóch turbinkach a im mniej cisniemy autko tym lepszy wynik w spalaniu.

i tu Cie rozczaruje bo mialem polo 1.4tdi 3 cylindry i wcale nie spali 5l :) chyba ze bedzie to trasa i max 70km/h

Wracajac do tematu, chciałem kupic 320d ze wzgledu na oczednosc, ale jak zobaczylem jak niewielka roznica w spalaniu jest w 330d, to wybralem 330d i nie żałuje. Jak uporam sie z jesiennym przeglądem i innymi pierdolkami sprawdze ile mi wyjdzie na mieście. Wszystko zależy od stylu jazdy i od stanu motoru. :hyhy:

PostNapisane: 13 listopada 2010, 19:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
Dzięki chłopaki, sam nie wiem co myśleć.. :luka:
I tak błąd na wtrysku, będzie czas i hajs trza będzie do kogoś podjechać. Znacie kogoś w RZ kto się zna i nie zdziera kokosów?

330xd
Obrazek

PostNapisane: 13 listopada 2010, 21:17 
Forumowicz

fighter napisał(a):
i tu Cie rozczaruje bo mialem polo 1.4tdi 3 cylindry i wcale nie spali 5l :) chyba ze bedzie to trasa i max 70km/h

Wracajac do tematu, chciałem kupic 320d ze wzgledu na oczednosc, ale jak zobaczylem jak niewielka roznica w spalaniu jest w 330d, to wybralem 330d i nie żałuje. Jak uporam sie z jesiennym przeglądem i innymi pierdolkami sprawdze ile mi wyjdzie na mieście. Wszystko zależy od stylu jazdy i od stanu motoru. :hyhy:

:wstyd:
Miałeś 1.4 i 5 l w trasie Ci pali? tooo słabo Moje 318d w trasie mi spaliło 5.9 na full załadowane auto 4 osoby pełen kocioł i poniżej i przeważnie 140 na szafie. I taki wynik.
Po mieście na odcinku do 20km dziennie pali mi przewanie 7.5l (swiatla itp.) jak jezdze bardzo spokojnie do 7 schodze.
A gdzie tu masa polówki w benzynie a ciężkiej e46 w klekocie :luka:

Ostatnio edytowano 13 listopada 2010, 21:25 przez nugat18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 listopada 2010, 21:20 
Forumowicz

szwaglu napisał(a):
Dzięki chłopaki, sam nie wiem co myśleć.. :luka:
I tak błąd na wtrysku, będzie czas i hajs trza będzie do kogoś podjechać. Znacie kogoś w RZ kto się zna i nie zdziera kokosów?

mysle ze nie masz czym sie przejmowac do 8 litrów to taka norma jak na tego klekota.
Jeszcze zalezy jak jezdzisz kiedy zmieniasz bieg na jakich obrotach itp, no i w jakich okolicznosciach, po czytaj o ekonomicznej jezdzie i spróbuj moze spali mniej.
Jakby Ci palila 10 i w góre wtedy bym sie zacza przejmowac

Dziwie sie ze zaden kolega z forum nie napisal jeszcze zebys sprawdził odme, bo szczerze mówiac to moze byc problem twojego kopcenia.
Jezeli wymienileś filtr powietrza, paliwa, oleju.
Zajmij sie odma kup cala nowa zaplacisz 200zl i sam wymienisz powinna byc poprawa :ok: spr czy delikatnie Ci sie auto pod turbo nie poci itp jezeli tak mozliwe ze za duze cisnienie przez odme sie wytwarza i moze pokapywac z turbo a za tym idzie mocne obciazenie dla turbo.
Ja mialem podobne objawy wymienilem odme i mam zglowy motor czysty i Pachnacy :hurra:

PostNapisane: 14 listopada 2010, 01:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
ironman napisał(a):
nie wiem jak się jeździ po Rzeszowie ale 8.5 l to jeszcze nie tragedia w mieście.
Co do kopcenia to wymień odmę i sprawdź wtryski.

jak nie napisał jak napisał :D

Miasto miastu nie równe, tak samo styl jazdy. 8 l to jeszcze nie tragedia. Podpiąć kompa można zawsze dla pewności.

PostNapisane: 14 listopada 2010, 11:28 
Forumowicz

szukalem szukalem i nie moglem znaleść hahah :P zwracam honor w takim razie :D

PostNapisane: 14 listopada 2010, 11:38 
Zacna persona forum

Komp był, chłopaki. LUCZAR robiłi wyszło coś ze wtryskiem, to spritz... coś tam. Było na minusie i inaczej w soll inaczej w ist.
Ale odma, fakt, tego nie robiłem i nie mam pojęcia,czy ktokolwiek robił.. Chyba trzeba będzie za to się zabrać w końcu.
Dzięki wam wszystkim bardzo, jak się uporam z odmą, dam znać co i jak. :ok:

330xd
Obrazek

PostNapisane: 14 listopada 2010, 12:13 
Forumowicz

Pamietaj ze zeby odme wymienic musisz filtr powietrza zrzucic
:P i podszybie jak nie bedziesz dawał sobie rady napisz na pw to pomoge :ok:

PostNapisane: 14 listopada 2010, 13:21 
Zacna persona forum

Filtr powietrza, oleju + olej i filtr przeciwpyłkowy (?) wymienione. Została odma faktycznie.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 14 listopada 2010, 15:37 
Zacna persona forum

fighter napisał(a):

To dziwne...mialem VW Polo 1.9D i palila mi w miescie jakies 6 litrow a w trasie 5 litrow.
Mialem rowniez Passata B5 1,9TDI 110km i palil mi w trasie ok. 5.5 litra a w miescie do 7...

PostNapisane: 14 listopada 2010, 19:42 
Pierwsze kroki

bafi napisał(a):
fighter napisał(a):

To dziwne...mialem VW Polo 1.9D i palila mi w miescie jakies 6 litrow a w trasie 5 litrow.
Mialem rowniez Passata B5 1,9TDI 110km i palil mi w trasie ok. 5.5 litra a w miescie do 7...

masz racje... 1.9 ale nie 1.4
1.4 to 3 cylindrowy shit, niby wydaje sie powinno palic malo..a pijeee....
Zajmuje sie autami, i uwierz mi czasami to jest dziwne... czasami auto taki sam model potrafi miec calkowicie inne spalanie... ale i tak twierdze ze wszystko zalezy od stanu auta i od stylu jazdy.
przykladowo pasek na pompie 90/110km malo palily ale te na pompowtryskach 101/130 to juz pija duzo wiecej .

PostNapisane: 14 listopada 2010, 21:49 
Forumowicz

fighter napisał(a):
przykladowo pasek na pompie 90/110km malo palily ale te na pompowtryskach 101/130 to juz pija duzo wiecej .

No ale Ty podajesz przyklad silnika waga a to jest róznica.
Nie oszukujmy sie na samej pompie jest duzo glosniejsze praca silnika no i przyspieszenie jest gorsze.

ja I tak bym nie kupił motoru ponizej 2 litrów glupota. Wieksza pojemnosci lepiej sie krecie od dołu a takie 1.4 krecisz i krecisz i dalej kiepsko jedzie a duzo chlaje a w 2.0 od dołu idzie dobrze bez palowania i tu jest tzw ekonomia.

PostNapisane: 16 listopada 2010, 12:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46 30d
Kod silnika: m57n
fighter napisał(a):
nugat18 napisał(a):

Wracajac do tematu, chciałem kupic 320d ze wzgledu na oczednosc, ale jak zobaczylem jak niewielka roznica w spalaniu jest w 330d, to wybralem 330d i nie żałuje. Jak uporam sie z jesiennym przeglądem i innymi pierdolkami sprawdze ile mi wyjdzie na mieście. Wszystko zależy od stylu jazdy i od stanu motoru. :hyhy:[/quot

posiadam 30d 204ps i nie jezdze jak emeryt i spokojnie moje autko palilo w miescie od 7 do 8 l w trasie potrafilem zesjs spokojnie do 5.5 l a nawet raz do 4.8l ale to byla jazda na 4 biedu i 90km/h 30d jest naprawde ekonomiczy jak potrafi sie z nim dobrze obchodzic i lac do niego dovbre paliwko a nie jakis tam szlam :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1