BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d sportowy wydech do diesla? jakiej firmy?
PostNapisane: 14 listopada 2010, 13:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Witam, czytałem wiele tematów na temat układów wydechowych, jednak głównie tyczy się to benzyniaków.

Otóż chciałem przerobić układ wydechowy w dieslu, tylko chciałem prosić Was koledzy o opinie, bądz rade, może ktoś próbował cos przerabiać itd. Wie jakiej firmy są najlepsze wydechy sportowe?
Chodzi mi glównie o czysty basowy dzwięk. Wiem że w dieslu zakłóca go klekot (głównie tyczy sie to zimnego silnika, poniewaz zagrzanego u mnie praktycznie woogole niesłychac bo wszystko ładnie wygluszone).

Widziałem wiele filmików na Youtube. Jednak z przyczyn prostych niekupie sobie dedykowanego ukladu z eisenmanna :) poprostu 1000 euro to moje dwie całe wypłaty :) :D

Chiałem zapytac jaki jest najlepszy tłumik Końcowy by wydawal basowy dzwiek? zastanawiałem się nad firmami. Ulter, Remus, Monti, WM sport, czy Serbing

oraz chciałem czy zamiast katalizatora wspawać lepiej strumienice, tłumik przelotowy, czy jednak lepiej zostawić katalizator?

Jedynym motywem przewodnim tej operacji jest tylko uzyskanie basowego dzwięku. Spalanie raczej niepowinno wzrosnąć bo z tego co się orientuje to sondy lambda są przy katalizatorze wstępnym, a po zrobieniu (dalej) wolnego przelotu moc niepowinna spaść, a przynajmniej zachowac się na poziomie dotychczasowym.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d sportowy wydech do diesla? jakiej firmy?
PostNapisane: 14 listopada 2010, 22:07 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
proponuje zostać przy orgin.wydeszku.jak pomieszasz w diezelku z katem i tłumikeiem to będzie lipa.... :dobani: wg.mnie to nie ma gorszego badziewia jak diezelek ma sportowy tłumik,końcówe od psełdo M i dymi na starcie. a potem jak stoi to ma strone od wydeszku ciemniejszą.nawet lampe od środka.to lipa na maxa.ale to moje zdanie. :mur: :mur: zostań przy orgin :super:

PostNapisane: 14 listopada 2010, 22:21 
Forumowicz

Moje BMW: E 39 / E 38 / E90
Kod silnika: N46b20b
Tomek-E46 napisał(a):
Witam, czytałem wiele tematów na temat układów wydechowych, jednak głównie tyczy się to benzyniaków.

Otóż chciałem przerobić układ wydechowy w dieslu, tylko chciałem prosić Was koledzy o opinie, bądz rade, może ktoś próbował cos przerabiać itd. Wie jakiej firmy są najlepsze wydechy sportowe?
Chodzi mi glównie o czysty basowy dzwięk.

czy zamiast katalizatora wspawać lepiej strumienice, tłumik przelotowy, czy jednak lepiej zostawić katalizator?

Jedynym motywem przewodnim tej operacji jest tylko uzyskanie basowego dzwięku. Spalanie raczej niepowinno wzrosnąć bo z tego co się orientuje to sondy lambda są przy katalizatorze wstępnym, a po zrobieniu (dalej) wolnego przelotu moc niepowinna spaść, a przynajmniej zachowac się na poziomie dotychczasowym.
Pozdrawiam

Diesel to diesel i szału nie będzie jeśli chodzi o bas. Ja bym nie ruszał ori

Zostawić katalizator

Sondy w dieslu ? Nieeee :oczami:

- n45
- n62
- m54

PostNapisane: 14 listopada 2010, 22:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
można kupić sam tłumik końcowy, może dźwięku nie poprawi, ale będzie ładniej wyglądać
jakiś firmowy eisenmann lub udać się do firmy specjalizującej się w robieniu tłumików na zamówienie, w Siemianowicach jest takka firma - MG Motorsport, poszukaj na necie, bardzo fajne robią tłumiki, a także całe wydechy

PostNapisane: 14 listopada 2010, 22:29 
Forumowicz

a po 2 miechach będzie obsrana końcówka takim nagarem że nie domyjesz tego niczym.jak już to bez widocznego końca wydechu.,,ale pytam sie po co ?????

PostNapisane: 14 listopada 2010, 23:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 98-01 sedan
Ja kolegę rozumiem bo sam się w tym orientowałem. Też posiadam E46 w dieselu i kminiłem co do tłumnika i niestety ale racje mają koledzy wyżej zwłaszcza w sensie spotrowego brzmienia, basu z tłumnika.. nie ma mowy. A co do aspektów wizualnych tłumnika to żaden problem, lecz jak kupisz chromowany to licz się z tym, że długo nie pobłyszczy. Ja zostawiłem oryginalny, natomiast mój znajomy do swojej E36 kupił ładnie wyglądajacą końcówkę, lecz jest koloru czarnego :) Nie błyszczy chromem ale noo wygląd inny.

PostNapisane: 14 listopada 2010, 23:10 
Forumowicz

proponuje przy zakupie auta a nie po zakupie :mur: sie zastanowić do czego ma nam służyć :rozpacz:

PostNapisane: 14 listopada 2010, 23:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Nie wiem jakie tłumiki testowaliście ale mój REMUS buczał przyzwoicie... niestety lepszego filmiku nie mam i nie nakręce bo auta dawno niemam... nie przypadł mi do gustu 2.0d :)

Radka też... choć troche ciszej jak mój z racij że tadek zostawił katalizator...

[/quote]

PostNapisane: 14 listopada 2010, 23:27 
Forumowicz

no super filmy :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: zwłaszcza ten nr.1 :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: tak to polonezy warczały na orankach :mur: :cisza:

PostNapisane: 14 listopada 2010, 23:37 
Zacna persona forum

lol jak sie wsłuchasz i znasz dźwięk standartowego wydechu to różnice zauważysz dużą, jeżeli dysponujesz lepszym filmem to się pochwal a dopiero potem komentuj... tak samo co do końcówki wydechu ja miałem wypolerowaną na wysoki połysk i nie zauważyłem żeby była "obsrana" na czarno

PostNapisane: 14 listopada 2010, 23:40 
Zacna persona forum

co do firmy MG Motorsport to byłem tam i pytałem, przerabiają cały układ za 2 tys zł. ( tu jest przykład http://www.youtube.com/watch?v=TN0F6jga5Mg) dzwięk dośc ładny jak na diesla.

Pytałem o opinie na ten temat, jednak z tego co czytam to chyba lepiej zostac przy ori :) chociaż koledzy wyżej też mają całkiem przyzwoite brzemienie Bemek :)

a Co do tego nagaru to seryjny (tą zaokrągloną końcówke) czyściłem kiedyś szczotką drucianą i nalot pokazał mi się spowrotem po 3 miesiącach, co prawda niewielki ale coś tam się osadziło :)

PostNapisane: 14 listopada 2010, 23:46 
Zacna persona forum

wsadz takiego jak ma radek. Kupił chyba za 100 czy 150zł? do tego możesz zamiast kata dać rurke i gwarantuje, że będziesz zadowolony...

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 12:58 
Zacna persona forum

a jeszcze takie pytanie mam do znających się na temacie :)
widziałem na allegro że zamiast kata wspawuje się strumienice bądz tłumik przelotowy...
które jest głośniejsze a które mniej hałaśliwe?

kiedyś odpiełem wydech własnie przy katalizatorze i był taki świst gdy włanczała się turbina, czy poprzez wstawanie strumienicy/ tłumika przelotowego ten świst będzie głośniejszy czy mniej odczuwalny dla uszu?

i dzięki panowie za zainteresowanie tematem :ok:

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 14:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
marcin1341, faktycznie fajna opcja w tym Compacie, możesz powiedzieć co to za wydech został wstawiony ?

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 15:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
jaro5,
jaro5 napisał(a):
Moje BMW: ALPINA B10 3.2

No tak, ty to możesz mówić, że jak polonezy... ;D Nie powiem, ten compact grubo daje, chociaż nie wiem czy nie jest za głośny... Nie lubie jak auto jest za głośne, bo zalatuje mi to wsią, no ale tak naprawdę po filmiku nic nie da sie powiedziec, bo to telefonem, albo aparatem nagrane a nie kamerą, która jest już troche bardziej obiektywna...

PostNapisane: 4 grudnia 2010, 15:28 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
A co powiecie o ty linku http://allegro.onet.pl/tlumik-na-zamowi ... 58851.html

PostNapisane: 4 grudnia 2010, 18:03 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m51d25 Red&box
WYstarczy wyciąć kata wstawić jakąś dobrą końcówke i wystarczy :D a to filmiki kumpla e34 gdzie dźwięk jego diesla w środku auta i na zewnatrz masakruje.... lepiej jak V8 :zdziwko:

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 14:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328i
Kod silnika: m52b28
Garaż: race4fun.pl
Tak jak koledzy piszą wytnij najpierw kata i zobaz czy ci odpowiada (powinien sie szybciej na gaz reagować) może być ciut bardziej słychać świst turbo. Co do samego odglosu może nie bedzie bardzej basowy na wolnych obrotach, ale napewno bedzie bardziej rasowy przy duzym obciązeniu.
Jak ci będzie mało, możesz spróbować zamówić u tego typa z allegro, kiedyś z nim gadałem, mówił dość sensownie i widac ze troche sie zna. Zrobi ci tłumik jaki będziesz chciał. Ja bym zrobił dużą puche żeby poszło sporo wygłuszenia i cały przelotowy, ewentualnie z jedną komorą, ale musi być doć duży zeby to nie było 2cm grubości waty mineralnej jak w motocyklowym, bo nie będzie ładnie brzmiał.
Jak zrobisz program i dasz dobrze po garach to wtedy taki wydech potrafi przy tej ilośći spalin naprawde fajnie powarczeć.

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 01:11 
Zacna persona forum

deejeys napisał(a):
jaro5,
jaro5 napisał(a):

No tak, ty to możesz mówić, że jak polonezy... ;D Nie powiem, ten compact grubo daje, chociaż nie wiem czy nie jest za głośny... Nie lubie jak auto jest za głośne, bo zalatuje mi to wsią, no ale tak naprawdę po filmiku nic nie da sie powiedziec, bo to telefonem, albo aparatem nagrane a nie kamerą, która jest już troche bardziej obiektywna...

jestem ze wsi i takie gadanie mnie w.....a a zakladanie tlumika do diesla by sportowo ryczal to tak jakby jakiemus menelowi z miasta dac grochowki z dopalaczem by glosniej pierdzial

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 11:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328i
Kod silnika: m52b28
Garaż: race4fun.pl
harnas621 napisał(a):
deejeys napisał(a):
jaro5,
jaro5 napisał(a):

jestem ze wsi i takie gadanie mnie w.....a a zakladanie tlumika do diesla by sportowo ryczal to tak jakby jakiemus menelowi z miasta dac grochowki z dopalaczem by glosniej pierdzial

Skoro tak twierdzisz to chyba na tej wsi macie same ursusy :zabawa: (no offence), a tak na poważnie, diesiel z turbiną potrafi też trochę pomruczeć, szczególnie dobrze jest to słychać pod obciążeniem, bo na postoju turbo prawie nie pompuje, dopiero pod obciążeniem jak pójdzie dużo większa ilość spalin w wydech daje to całkiem rade.
Tutaj jest przykład wydechu który gdyby oglądać od 2 do 5s to w ogole nie wiadomo że to diesel.
http://www.youtube.com/watch?v=iLiqVv9dF30

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1