KotSylwester napisał(a):
greenevil, nie chodzi o moc a o charakter auta.
Charakter? A ja głupi myślałem, że chodzi o
typ nadwozia. (ironia)
KotSylwester napisał(a):
CLS nijak nie pasuje pod słowo sedan, oprócz tego ze ma czworo drzwi.
4 drzwi może mieć: sedan, kombi, hatchback i liftback
coupe z definicji ma tylko 2 sztuki
KotSylwester napisał(a):
Podobnie jak maluch - to że ma silnik z tyłu, dwoje drzwi i jest włoskiej produkcji nie oznacza że można go nazwać sport coupe.
Niech pomyślę: drzwi w ilości sztuk 2, brak klapy z tyłu przez które można ładować zakupy - sedan, kombi i hatchback odpada, zostaje coupe.
KotSylwester napisał(a):
Podobnie jak nie można nazwać dużego fiata limuzyną. A jeżeli ktoś nazywa dużego fiata limuzyną, malacza coupetą to.... chyba nie mam pytań.
Weź się ogarnij, bo Cię ponosi. Podaj jeden sensowny powód, dla którego 125p nie jest limuzyną/sedanem. 4drzwi + kufer = sedan/limuzyna i każdy katalog samochodów na świecie Ci to powie.
KotSylwester napisał(a):
No ale możemy nazywać X5 autem terenowym. Bo przecież są wysokie, mają napęd 4x4.... No bo dlaczego X5 ma nie być terenówką skoro Niva jest?
Zależy, jak definiujesz auto terenowe. W ogólnie przyjętej definicji zarówno X5 jak i Niva są terenówkami. Ale że jako pojawiła się nam nowa grupa typu SUV, SAV itp, do których pakowane są terenówki nie radzące sobie dobrze w terenie (brak reduktora, blokady mostów itp), to można zarówno X5 jak i Nivę przegrupować.
KotSylwester napisał(a):
greenevil, To że wymienisz silnik w Volvo nie zmieni to charakteru auta. Podobnie jak dołożenie skóry do 125p nie zrobi z niego auta luksusowego.
Dejmon, CLS to kombi? Ten też?

1. Tworzysz własne teorie. Limuzyna to
typ nadwozia a nie jakość wypasu. Tak, 125p oraz Łada 1500 to limuzyny. Nawet Zastawa to limuzyna!
2. Obrazek się nie ładuje, ale zgaduję że jest nim zwykły CLS czyli SEDAN.
Podsumowując:
125p to sedan/limuzyna - kwestia terminologii (w DE nie ma chyba słowa "sedan")
126p najbardziej pasuje do coupe - na dobrą sprawę jest tym samym, czym 911
Mondeo czy Octavia to liftback czyli kształt sedana i klapa podnoszona z szybą
Charakter, marka czy poziom wypasu nie mają wpływu na typ nadwozia.
Ciekawostka:
Widziałem kiedyś art porównujący 125p oraz E30 (obydwa kombi). Idąc tym tokiem myślenia, że 125 nie jest limuzyną, to E30 też nią nie jest.