BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 09:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Koło dwumasowe
PostNapisane: 24 listopada 2010, 21:21 
Pierwsze kroki

wiec zaczne od poczatku wymiana kola pasowego napinaczy czegos tam ok bo bylo wywalone i bylo slychac wymienione u jednego mechanika wyjezdzam od nieo cos wali w silniku i czuc to na sprzegle wracam do niego mowie co to jest ze wyjezdzam i cos sie sypie a on ze posypalo sie sprzeglo cena 2500 plus robota !! WAŁEK !! szukam na necie pelno uzywek nowe na allegro kosztuje 1650 zl !! odbieram auto zaprowadzam do nastepnego i mowie ze to ze kolo dwumasowe mowi ok zrobi to cena 400 zl za robote plus sprzeglo regenerowane 1200 nowe 1600 lub uzywka krece uzywke przyoze jedna mowia jego mechanicy ze szajs latwie drugie i uwaga mowia ze dobre ze bedzie ok stwierdzaja to mechanicy w jednym z lepszych zakladow mechaniki w moim miescie!! gdyby powiedzieli ze syf przywiózłbym im inne ale mowia ze luzz.... zakladaj odbieram auto i zanim to si stalo juz rpzez telefon slysze ze jakies sroby od alternatora trzeba bylo dospawac bo jakies skorodowane cos .....gdzie alternator gdzie skrzynia ???????????? tym bardziej ze 4 miechy temu alternator byl wkladany nowy !! nikt nic nie mowil ze cos jest skorodowane !! ok place !! odpalam auto !! sprzeglo lekko czuc koles mowi ze "sie ulozy" "dotrze" :):):) ok wyjezdzam uijezdzam kilometr auto gasnie sprzeglo wpada tak do polowy auta nie mozna odpalic noi auto ma spowrotem na warsztacie w miedzy czasie laduje 4 bieg i mowi ze silnik sie zablokowal (rozsypal).......moim zdaniem walło kolo lub zle skrecili lub nie wiem ....... no wiec co o tym myslicie bo mi juz rece opadaja.......

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Koło dwumasowe
PostNapisane: 25 listopada 2010, 10:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW Z3 '99
Kod silnika: M52TU B20
Ja myśle że albo konkretny serwis albo naprawisz sobie autko sam. Twoje doświadczenia pokazują że oddanie do pierwszego lepszego warsztatu robi więcej szkody niż pożytku.
Przemyśl to.

PostNapisane: 25 listopada 2010, 20:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
niewiem...koles kupujesz sonie bmw i wkladasz jakies urzywane graty???TYM BARDZIEJ UZYWANE SPRZEGLO!!!???trzeba byc naprawde zdurnialym,..tym bardziej ze roznica 400zl. :dobani:

PostNapisane: 25 listopada 2010, 20:27 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Marnie to widze :kwasny: :kwasny:

PostNapisane: 25 listopada 2010, 20:54 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
Dlatego zawsze stoję przy mechaniku i patrzę mu na ręce

PostNapisane: 25 listopada 2010, 21:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
Szkoda gadac !!! powiem tylko jakby to mnie spotkalo to czapki by polecialy w tych warsztatach, nic tylko zeby dymac klijenta !!! Nie zostawiaj auta mechanikom, tak jak kolega pisze zawsze badz w poblizu to ich motywuje do lepszej pracy, pozniej nikt ci nie powie ze cos bylo [cenzura]**ego i musial to wymienic....

PostNapisane: 25 listopada 2010, 21:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47n20d4d
nie przekreci wcale? na rozruszniku? a sprzęgło to gdzie ty kupujesz za tyle kasy ja do mojej 1.200pln. z groszami z wymianą dobrej marki luk NOWE ,silnik jak się zablokował to pewnie zaczni szukac innego bez osprzętu

PostNapisane: 25 listopada 2010, 22:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Bo wybiera się polecane warsztaty, a nie byle było jak najtaniej.
Co do używanych części, to nie lepiej było dać sprzęgło + dwumasę do regeneracji?
Walcz o swoje teraz. Nie daj się zbywać.

PostNapisane: 26 listopada 2010, 02:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Oszczędny- traci podwójnie :|
Koszty sprzęgła w porównaniu do tych, które teraz trzeba ponieść, to były grosze.

Tylko znowu nie wpakuj się w jakieś nieznane "garażowe dłubactwo" i najpierw zastanów się na spokojnie co zamierzasz z tym zrobić.
Ja bym nie darował im tego partactwa i wyssał kasę na tyle, że poszli by z torbami.
Tylko, żeby mieć podstawę i dowody na ich winę, musiał byś na początek jeszcze trochę włożyć kasy, w opinię rzeczoznawcy i jeśli to ich nie przekona to na sprawę w sądzie. Jak jesteś pewien (masz duże przeczucie), że to oni zawinili to zwróci ci się z nawiązką.
Jeszcze jedno.
Na początek, możesz im powiedzieć (postraszyć :hyhy: ), co zamierzasz dalej zrobić w tej sprawie (czyli o rzeczoznawcy ,itp) Jeśli wiedzą, że spartaczyli to nierzadko na tym etapie sprawy chcą się dogadywać, bo po co ciągać się po sądach skoro wiedzą, że przegrają a wtedy ich koszty znacznie wzrosną.
Tylko rozmawiać z nimi musisz spokojnie (bez emocji) i przygotować sobie mocne argumenty, żeby nie zbili cię z tropu.
Najlepiej przyjść z kimś i niech założy gajer, to zawsze "prawniczo" wygląda. :cwaniak:

PostNapisane: 26 listopada 2010, 09:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW Z3 '99
Kod silnika: M52TU B20
Niestety, mając znajomych po warsztatach widziałem że naprawy najczęściej wyglądają tak jak kolega na początku opisuje. Dlatego zdecydowałem się naprawiać swój samochód sam bo na serwis mnie zwyczajnie nie stać. Właśnie skończyłem zmieniać sprzęgło. Dziś zakręcam wał i osłonę termiczną + tłumik. Tarcze i klocki też zmieniałem sam a jeszcze w lutym tego roku jedyne co umiałem w samochodzie to zmienić koło. Chcieć to w większości przypadków znaczy móc.
Dwumasę można regenerować, można toczyć itd. Sprzęgło newka LUK komplet (docisk tarcza łożysko) to 5 stów dla m52tub20. Da się to zrobić w ludzkich pieniądzach i dobrze.
Edit: Boggy super masz fele w tej e46 :-)
A co do tego że się silnik zablokował to pewnie rozrusznik tumany źle wkręciły i się cuda dzieją.

PostNapisane: 29 listopada 2010, 22:58 
Pierwsze kroki

Cytuj:
wiec zaczne od poczatku wymiana kola pasowego napinaczy czegos tam ok bo bylo wywalone i bylo slychac wymienione u jednego mechanika wyjezdzam od nieo cos wali w silniku i czuc to na sprzegle wracam do niego mowie co to jest ze wyjezdzam i cos sie sypie a on ze posypalo sie sprzeglo cena 2500 plus robota !! WAŁEK !! szukam na necie pelno uzywek nowe na allegro kosztuje 1650 zl !! odbieram auto zaprowadzam do nastepnego i mowie ze to ze kolo dwumasowe mowi ok zrobi to cena 400 zl za robote plus sprzeglo regenerowane 1200 nowe 1600 lub uzywka krece uzywke przyoze jedna mowia jego mechanicy ze szajs latwie drugie i uwaga mowia ze dobre ze bedzie ok stwierdzaja to mechanicy w jednym z lepszych zakladow mechaniki w moim miescie!! gdyby powiedzieli ze syf przywiózłbym im inne ale mowia ze luzz.... zakladaj odbieram auto i zanim to si stalo juz rpzez telefon slysze ze jakies sroby od alternatora trzeba bylo dospawac bo jakies skorodowane cos .....gdzie alternator gdzie skrzynia ???????????? tym bardziej ze 4 miechy temu alternator byl wkladany nowy !! nikt nic nie mowil ze cos jest skorodowane !! ok place !! odpalam auto !! sprzeglo lekko czuc koles mowi ze "sie ulozy" "dotrze" :):):) ok wyjezdzam uijezdzam kilometr auto gasnie sprzeglo wpada tak do polowy auta nie mozna odpalic noi auto ma spowrotem na warsztacie w miedzy czasie laduje 4 bieg i mowi ze silnik sie zablokowal (rozsypal).......moim zdaniem walło kolo lub zle skrecili lub nie wiem ....... no wiec co o tym myslicie bo mi juz rece opadaja.......
co to ku... jest :wsciekly: kup sobie golfa 2 to sie skoncza problemy :cenzura:

PostNapisane: 30 listopada 2010, 16:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 320d
Kod silnika: M47N2
Czepiacie sie chłopaka ze kupił uzywane sprzęgło, a to nie wina sprzęgła tylko fachowców którzy je montowali, z nowym pewnie było by identycznie. Czasem lepiej kupić dobra orinalną uzywke niż chińską podróbę:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1