BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 08:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: dopalacze
PostNapisane: 31 października 2010, 13:20 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Adaś, zacznij myśleć i czytać ze zrozumieniem.
Zacytowałeś każdą linijkę mojej odpowiedzi i w stosunku do żadnej nic mądrego nie napisałeś.
i poco Ci to było.

Uzupełnij wiedzę merytoryczną, porozmawiamy wtedy o rewolwerach w Szwajcarii.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 31 października 2010, 16:43 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
Adaś, zacznij myśleć i czytać ze zrozumieniem.
Zacytowałeś każdą linijkę mojej odpowiedzi i w stosunku do żadnej nic mądrego nie napisałeś.
i poco Ci to było.

masz prawo do takiej opinii. Ty od początku tematu nie popisałeś się ani wiedzą oni umiejętnością czytania ze zrozumieniem ani żadnymi sensownymi argumentami ;)
Kyokushin napisał(a):
Uzupełnij wiedzę merytoryczną, porozmawiamy wtedy o rewolwerach w Szwajcarii.

Cały czas mnie zaskakujesz :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 31 października 2010, 16:48 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Adam_ napisał(a):
Ty od początku tematu nie popisałeś się ani wiedzą oni umiejętnością czytania ze zrozumieniem ani żadnymi sensownymi argumentami

Argumentów masz całą masę, ale że ich nie znasz, to oznacza że nie umiesz czytać, pomijam już 'ze zrozumieniem', bo już wyższa szkoła jazdy dla Ciebie.

To co piszesz, tylko to potwierdza, inaczej byś takich śmiesznych rzeczy nie pisał serio :)

Napisz coś jeszcze, pośmiejemy się :D

Generalnie, rozmowa z tobą jest jak granie w squasha, gdzie piłeczka jest argumentem.

PostNapisane: 31 października 2010, 19:07 
Forumowicz

Można się z czymś nie zgadzać jednak by na ten temat dyskutować przydało by się posiadać jakieś argumenty. Jeśli powyzszy przykład z czołgiem i wiele innych wcześniejszych (jeszcze głupszych) uznajesz za argument to ja nie mam więcej pytań :rotfl:

PostNapisane: 31 października 2010, 19:57 
Administrator

przykład to przykład a argument to argument. Mylisz pojęcia.
Jak nie rozumiesz argumentu, to stosuję przykład, nie rozumiesz przykładu, dostajesz prostszy.
Nie wiem jak prostego i głupiego acz trafnego przykładu muszę użyć byś zrozumiał.

Prawdopodobnie, nic prostszego znaleźć się nie da, bo i koledzy też nie znaleźli, tak więc można uznać że jesteś niereformowalny a zrozumienie na poziomie przeciwnika w squashu podczas gry na singla :]

PostNapisane: 1 listopada 2010, 11:28 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
Troche bez sensu sie ta dyskusja zrobiła.:dobani: I tak nikt nikogo nie przekona, jedni mają bardziej liberalne poglądy inni mniej i już. Obecna dyskusja coraz bardziej zmierza w kierunku ubliżania przeciwnikowi. :dobani: :dobani:

PostNapisane: 1 listopada 2010, 12:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E32 E39
Kod silnika: M30B30 M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=100
Kod:
Ojczyzną dzikich konopi (Cannabis ruderalis) jest, jak się sądzi, centralna Azja. Roślina ta była znajdowana w osiedlach ludzkich. Dzikie konopie mogą osiągać wysokość do 1 m, podczas gdy formy uprawne (Cannabis sativa) rosną znacznie wyżej (przeciętnie 3-4 m). Roślina ta jest dzisiaj rozpowszechniona na całym świecie, wykorzystuje się jej włókna i jadalne owoce, oraz oleje, które są używane w medycynie a także do wyrobu narkotyków. Nasiona konopi mają 30 razy słabsze działanie niż żywica liści kwiatowych, okryw owoców oraz górnych pędów żeńskich. Z żywicy tych ostatnich produkowany jest haszysz Kiedy człowiek zaczął użytkować konopie do celów utylitarnych, a kiedy zaś zapoznano się z ich właściwościami halucynogennymi, nie bardzo wiadomo. Opinie na ten temat są bowiem zróżnicowane. Jak wynika z pracy W. Dörflera (1990), który zestawił dotychczasowe znaleziska z badań wykopaliskowych, konopie (Cannabis sativa L.) znane były w Europie już w czasach neolitycznych, m.in. z osady kultury ceramiki wstęgowej (ok. 4500 lat p.n.e.) w Eisenberg w Turyngii (C. Renfrew 1973, s. 163; Ch. Rätsch 1994, s. 289; wątpliwości co do tego datowania por. W. Dörfler 1990, s. 226, pkt 3Cool. Odkryto je na stanowiskach w rejonie Alp, w Szwajcarii, a także w Czechach i w Rumunii (m.in. na osadach kultur Gumelniţa i Cucuteni — faza A). Ilość znalezisk pyłków i ziaren tych roślin oraz fragmentów wyrobów wykonanych z konopi wzrasta w następnych epokach...[1]
Rysunek konopi indyjskiej (łać. "Cannabis sativa"), 1887r. (XIX wiek)

Najstarsze historyczne wzmianki o uprawie konopi pochodzą natomiast z Chin, z okresu 4200-3200 p.n.e. Zarówno włókna konopi, jak i owoce służyły tam już od neolitu jako ważny roślinny materiał. Nazywano je ta-ma , tj. "wielkie włókno" lub "wielkie szaleństwo". Zapiski medyczne z przełomu wieków II/III donoszą, że okrywy owoców zmieszane z winem używano jako środek narkotyczny podawany przed operacją. Nasiona również były wykorzystywane w medycynie. W Asyrii konopie nosiły nazwę "kunabu". W Indiach miały być dopiero znane w latach 900-800 p.n.e., gdzie występują pod nazwą "bhanga". W czasach Herodota użytkowali je Trakowie. Dowody na uprawę konopi w Azji Mniejszej dostarczył dopiero w 259 r. p.n.e. Ptolemeusz II Filadelfos. Miał je też do swych celów wykorzystywać władca Syrakuz, Hieron II. Następne informacje podaje dziejopis Athenajos (Deipnosophistai 5, 40). U Rzymian użytkowanie konopi zaświadcza dopiero Varro (37 r. p.n.e.; Rerum rusticarum 1, 23, 6), następnie Columella (De re rustica 2, 10, 21), Pedanios Dioskurydes (De materia medica 3, 155) i Pliniusz (19, 9, 56). (W. Dörfler1990, s. 223; S. Benetowa 2000; A. Szyjewski 2001, s. 317). W czasach historycznych konopie takie palili przede wszystkim znani Herodotowi Scytowie.[2]
[edytuj] Używanie - przykłady

* w "Księdze Wyjścia" starego testamentu, istnieje fragment (błędnie przetłumaczony w obecnych wydaniach nowej, międzynarodowej biblii jak i Biblii Króla Jakuba) "I tak powiedział Pan do Mojżesza: (23)

Weź sobie najlepsze wonności: pięćset syklów obficie płynącej mirry, połowę tego, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnego cynamonu i tyleż, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnej trzciny, (24) wreszcie pięćset syklów kasji, według wagi przybytku, oraz jeden hin oliwy z oliwek. (25) I uczynisz z tego święty olej do namaszczania. Będzie to wonna maść, zrobiona tak, jak to robi sporządzający wonności. Będzie to święty olej do namaszczania"

[3] gdzie zamiast właściwych kwiatów konopi występuje wonna trzcina. Hebrajski tekst tego zwrotu קְנֵה-בֹשֶׂם “Kuph, Nun, Hé Bet, Shin, Mem,” przetłumaczony na alfabet łaciński tworzy ¹aneh-bosm, kaneh-bosm lub kineboisin.

Co po raz pierwszy zostało zinterpretowane jako "kwiat konopii" przez Sarę Benetową w 1936 roku. [4][5] Później interpretacja ta została potwierdzona przez Uniwersytet Hebrajski w Izraelu[6] Zwrot ten pojawia się jeszcze kilka razy w biblii:
o Księga wyjścia 30, 23.
o Salomon 4, 14.
o Izajasz 43, 24.
o Jeremjasz 6, 20.
* najdawniejszym świadectwem uprawy konopi (V w p.n.e. ) w Europie jest następująca wzmianka Herodota, księga IV, 74, o Scytach: "W ich ziemi rosną konopie, bardzo podobne do lnu, pomijając wzrost i grubość, bo pod tym względem przewyższają len. Rosną i w stanie dzikim i są zasiewane. Trakowie robią z nich odzienia..."[5]
* świadectwo o uprawie konopi w Galii za czasów Karolingów (VIII-IX wiek) daje Capitula redevillis cp. 62, gdzie konopie występują jako canava[7]
* odpowiednio spreparowane konopie służyły w średniowieczu (XII w.) jako leczniczy plaster[2]
* mieszankę zrobioną z konopi, lulka i opium mieli stosować nizaryci, średniowieczna sekta muzułmańska, znana pod nazwą asasynów, tj. haszyszystów [8]
* wedle receptury Szymona z Łowicza z 1535 r. (prawdopodobnie z "Aemilius macer de herbarum virtutibus" z 1532r.): "Kiedy komu robacy w zębiech, tedy weźmij siemienia konopnego, warz je w nowym garczku i kamienie w nie włóż rozpalone , tedy się nad parą ową nachylisz, tedy robacy wypadną — rzecz jawna jest"[9]

[edytuj] Przypisy

1. ↑ "Środki psychoaktywne w kulturach megalitycznych Europy środkowowschodniej. Zarys problematyki" Jerzy T. Bąbel w: "Idea megalityczna w obrządku pogrzebowym Kultury Pucharów Lejkowatych". Redakcja: Jerzy Libera, Krzysztof Tunia. Lublin-Kraków 2006. ISBN 83-88458-72-8, strona 186.
2. ↑ 2,0 2,1 "Środki psychoaktywne w kulturach megalitycznych Europy środkowowschodniej. Zarys problematyki" Jerzy T. Bąbel w: "Idea megalityczna w obrządku pogrzebowym Kultury Pucharów Lejkowatych". Redakcja: Jerzy Libera, Krzysztof Tunia. Lublin-Kraków 2006. ISBN 83-88458-72-8, strona 187.
3. ↑ Ks. Wyjścia 30:1-38, Biblia Tysiąclecia
4. ↑ Sara Benetowa (Sula Benet), Tracing One Word Through Different Languages. (1936). (Reprinted in The Book of Grass, 1967.)
5. ↑ 5,0 5,1 "Konopie w wierzeniach i zwyczajach ludowych" Sara Benetowa, 1936r.
6. ↑ Rowan Robinson, The Great Book of Hemp, Health & Fitness, 1995, str. 89
7. ↑ Hoops J., "Reallexikon der Germanischen Altertumskunde", II, 445, Strassburg, 1913-1915.
8. ↑ "Zbrodnia, Magia i Medycyna", John Mann, 1996r., s. 91-92, ISBN: 83-905823-0-9; "Konopie w wierzeniach i zwyczajach ludowych" Sara Benetowa, 1936r., s. 43-44;, "Asasyni Dzieje tajemnej sekty muzułmańskiej" W. B. Bartlett, 2004r., ISBN: 8305133141
9. ↑ Henryk Biegeleisen "Lecznictwo ludu polskiego", Kraków 1929, s. 159

"Któż ty jesteś, byś drugiemu człowiekowi zakazywał korzystania z darów Bożych i używania ich?!"

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

5er Automatyczna Bieda

PostNapisane: 1 listopada 2010, 12:38 
Forumowy terrorysta

kadlobekk napisał(a):
"Któż ty jesteś, byś drugiemu człowiekowi zakazywał korzystania z darów Bożych i używania ich?!"

Była juz sienkiewiczowska Trylogia przytaczana, więc zacytuje ponownie ,,jam to nie chwaląc się sprawił'' ;) Obrazek

PostNapisane: 1 listopada 2010, 12:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E32 E39
Kod silnika: M30B30 M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=100
renoraines, :rotfl: :rotfl: wiedziałem że to On !

5er Automatyczna Bieda

PostNapisane: 1 listopada 2010, 12:54 
Forumowy terrorysta

kadlobekk, :zdrowko:

PostNapisane: 1 listopada 2010, 13:39 
Forumowicz

:rotfl:

PostNapisane: 25 listopada 2010, 21:28 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
[+18]
zatytułowane dopalacze
http://www.youtube.com/watch?v=0z-4u1Gv ... _embedded#!

ps. w razie nadużycia moderatorów proszę o usunięcie

PostNapisane: 25 listopada 2010, 23:10 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Masakra :hah:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 listopada 2010, 07:56 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
buhahahah :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Przeciez ja bym kolesia zabil, jak by mi tak po aucie skakal :zdziwko:

PostNapisane: 26 listopada 2010, 08:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i Compact
jiGsaw napisał(a):
Nie ma dla nas lepszej drogi jak wybrana demokratycznymi wyborami, niestety mniejszość musi być pokrzywdzona i się dostosować do większości jak chce z nimi żyć.

jiGsaw napisał(a):
Ponad 50% ludzi, z tego co zauważyłem, przez 80 lat swojego życia nie potrafiło nauczyć się takich prostych zasad społecznych jak to, że chodzi się prawą stroną chodnika albo najpierw się wychodzi/wysiada z tramwaju/autobusu/budynku.

Zawsze mnie to ciekawiło więc może ty mi odpowiesz - skoro większość ludzi to debile którzy nie są w stanie ogarnąć tak prostych zasad społecznych jak chodzenie prawą stroną chodnika albo pierwszeństwa wysiadających, to czemu najlepsza droga to ta, w której ta sama zidiociała większość decyduje o tym, kto będzie rządził i jak będzie wyglądało nasze państwo? Ktoś nie umie zrozumieć, czemu najpierw się z tramwaju wysiada, ale jest w stanie zdecydować, który z uśmiechających się do niego z plakatów wyborczych pysków najlepiej się sprawdzi w roli posła? Nie rozumie, że chodzi się prawą stroną chodnika ale doskonale rozumie światową politykę i gospodarkę więc jest w stanie wybrać partię, której poglądy i przekonania dają największą szansę rozwoju?

PostNapisane: 26 listopada 2010, 08:53 
Administrator

Rebus napisał(a):
to czemu najlepsza droga to ta

Nikt nie powiedział że najlepsza, przeciwnie, są tacy którzy twierdzą że to wybitny syf. Po prostu inna, w naszym przekonaniu, okazała się jeszcze gorsza.

A to co powiedział Jig, mówili również starożytni mędrcy...

Rebus napisał(a):
Ktoś nie umie zrozumieć, czemu najpierw się z tramwaju wysiada, ale jest w stanie zdecydować, który z uśmiechających się do niego z plakatów wyborczych pysków najlepiej się sprawdzi w roli posła

Dokładnie na ten problem zwracali uwagę.
Ktoś kto nie umie się wysrać tak, żeby drugiemu nie nasmrodzić, decyduje o tym kto będzie w rządzie.

Ale tutaj jest ten problem że do demokracji trzeba dorosnąć.

PostNapisane: 26 listopada 2010, 09:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i Compact
Kyokushin napisał(a):
A to co powiedział Jig, mówili również starożytni mędrcy...
(...)
Ale tutaj jest ten problem że do demokracji trzeba dorosnąć.

Ja wiem co mówili starożytni mędrcy - i oni demokrację widzieli inaczej, o czym sporo osób dzisiaj zapomina. Oni nie mieli tego problemu o którym mówię, a na pewno nie na tę skalę. Nasza cywilizacja za to ciężko pracowała żeby demokrację, moim zdaniem, upodlić (chociaż bardziej trafne określenie to chyba sku...ć).

JiGsaw na jednej stronie napisał efektywnie, że nie ma lepszego ustroju niż ten, w którym decyduje zidiociała większość. Jeśli nie ma lepszego, to ten siłą rzeczy jest najlepszy. A z takim stwierdzeniem trudno mi się zgodzić. Prawda jest taka, że w interesie tych na górze jest, żeby debile, lenie czy chociażby ludzie, którzy o polityce/gospodarce nie mają zielonego pojęcia głosowali, bo nimi łatwo manipulować (chociażby poprzez różne obiecanki, nie mówię tutaj o niczym wyrafinowanym) - pytanie jaki interes ma np. Dorota Welman, aby wprowadzać obowiązek głosowania :wstyd:

PostNapisane: 26 listopada 2010, 10:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No wiesz, możemy wprowadzić jakieś testy psychologiczne oraz na inteligencję i na ich podstawie tylko wybranych dopuszczać do głosowania...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 26 listopada 2010, 10:23 
Administrator

Rebus napisał(a):
że nie ma lepszego ustroju niż ten, w którym decyduje zidiociała większość. Jeśli nie ma lepszego, to ten siłą rzeczy jest najlepszy.

To że nie znamy, nie znaczy że nie ma.
Jest najlepszy z tych które znamy.

Rebus napisał(a):
Prawda jest taka, że w interesie tych na górze jest, żeby debile, lenie czy chociażby ludzie, którzy o polityce/gospodarce nie mają zielonego pojęcia głosowali, bo nimi łatwo manipulować

To prawda.
Motłoch wybiera tych którzy obiecują nie mając wiedzy czy mają środki do pokrycia obietnic.
Obecnie kryterium wyboru jest takie - wybierają tego kto więcej obieca.
To jest mega proste do manipulacji, wystarczy naobiecywać 3x takie zarobki, drugą Irlandię, zieloną wyspę, autostrady do nieba i ciemnota wybierze.

U ludzi jest brak myślenia nad tym co robią, brak świadomości historycznej, politycznej. Przede wszystkim nie wiedzą czy to co ktoś obieca ma możliwość spełnić.
To czy spełni, to jedno, a to czy ma możliwość to drugie i to drugie można ocenić przed dokonaniem wyboru.

PostNapisane: 26 listopada 2010, 10:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Hehe Dobry filmik :D Parę kopów zebrał !

Jeżeli chodzi o dopalacze to już nie długo wracają z powrotem na rynek :) Łeb to mają te ludki nie tęgi trzeba przyznać bo sposoby na ominięcie prawa zarazem genialne jak i banalne :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1