robin.1988 napisał(a):
W GUP do 18tyś z funduszu pracy i w ramach programu EFS (europejski fundusz społeczny), to są dotacje na rozpoczęcie pierwszej działalności gospodarczej jak ktoś już miał i korzystał z dotacji to nie może przystąpić do programu, trzeba być zarejestrowanym ponad miesiąc chyba jako bezrobotny ja aktualnie czekam bo programy będą dopiero w nowym roku.
Ja dostałem wczoraj 19tys i to jest obecnie maksimum jeśli chodzi o PUP. Zwolniłem się z pracy za porozumieniem stron i odrazu pojechałem do urzędu Pracy żeby sie zarejestrować jako bezrobotny. Nastepnego dnia poszedłem znów do UP wziąć wniosek o dotacje. Z wnioskiem poszedłem do księgowej i po 30 minutach miałem gotowe papiery. Musisz dostarczyć do UP umowę najmu lub akt własnościowy lokalu lub gruntu na którym ma być prowadzona działalność imusisz załatwic sobie 2 poręczycieli z dochodem min. 1300zł brutto (może być emeryt)
Na rozpatrzenie wniosku UP ma 30 dni, po czym przyjeżdza komisja obejrzec lokal, nastepnie znów czekasz 30dni aż komisja stwierdzi czy lokal się nadaje do prowadzonej działalności i czy lokalizacja jest odpowiednia. Kiedy już się namyślą to do Ciebie zadzwonią z wiadomością "przyznane" lub "nie przyznane" (a ciągle musisz być bezrobotny i nie możesz wcześniej posiadać wpisu do ewidencji). Jeśli wniosek jest pozytywny to musisz przyprowadzić poręczycieli (poręczyciel nie może mieć umowy na czas określony lub umowy zlecenie, a jeśli poręczyciel jest żonaty i ma podzielność majątkową to mołżonek lub małżonka też musi sie pod tym podpisać). Po załatwienu sprawy z poręczycielami czekasz kolejny tydzień na sporządzenie przez PUP umowy przyznania środków. Dzwonią po tygodniu, przychodzisz, podpisujesz umowę dostajesz czek i idziesz do wskazanego przez nich banku po kasę. Masz 30m dni na otworzenie działalności a później kolejne 30 dni na okazanie faktur za zakupiony sprzęt ze środków PUP.
Biorąc pod uwagę że przez prawie 3 miesiące nie możesz podjąć pracy, nie możesz otworzyć firmy, nie masz prawa do zasiłku to jeszcze musiałem płacić za lokal 3tys miesięcznie a paliwo i chleb też kosztuje...