BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wymiana glowicy
PostNapisane: 27 kwietnia 2007, 22:11 
Pierwsze kroki

Wiec tak dzisiaj odebralem auto z warsztatu, wymieniona byla glowica ?(ktora jest po kapitalnym remoncie) wszystko zlozone itp itd, i problem : auto strasznie szaleje na wolnych obrotach,skacza od praktycznie 100 do 1000, prawie gasnie,jak jade autem normalnie to auto sie idealnie zachowuje tylko te obroty,przy kazdym hamowaniu na swiatlach itd, czy jest mozliwe ze komputer byl okolo 2 tyg odpiety od pradu i trzeba go zresetowac? jak tak to tylko serwis? jak nie to co to moze byc ? mechanik powiedzial ze jak odczepial tam cos od powietrza albo jakis czujnik teraz nie jestem pewnien to ze wogole nie reagowalo ze sie zewiesilo .... prosze o rade....

Ostatnio edytowano 27 kwietnia 2007, 22:12 przez krecikmlody, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2007, 23:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
wygląda jak by przewodu od odmy nie założył na miejsce .

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 09:32 
Pierwsze kroki

Gdzie jest odma i ktory to przewod ?sprawdzalem po kilka razy i widze ze wszystkie sa podpiete przewody itd,moze trzeba odpowietrzyc cos albo nie wiem ???

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 11:07 
Forumowicz

Moje BMW: E-32
Kod silnika: M30B30
krecikmlody napisał(a):
czy jest mozliwe ze komputer byl okolo 2 tyg odpiety od pradu i trzeba go zresetowac?

No wlasnie jak byl odpiety to sie zresetowal :) Pojezdzij troche,niech komp "złapie adaptacje". Jesli nie ustąpi falowanie to szukac dalej. Sprawdz podcisnienia,uszczelnij dolot,umyj krokowego.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 14:48 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: było 320d jest 323ci
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 19&start=0
pewnie silniczek krokowy umyj go ja miaBem to samo umylem i jest gitara

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 15:28 
Pierwsze kroki

a moge sie dowiedziec gdzie on sie znajduje ?? ale jak go umyc?tam jest jak widze na zdjeciu wtyczka pradu?w srodku go jakos wymysc czy jak ???

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 16:39 
Forumowicz

Wypnij wtyczke,wymontuj zawor i w kroćce na ktore wchodza gumowe przewody nalej wd-40 i pozostaw tak na pewien czas niech to namoknie. Potem pedzelek i sprobuj jak najlepiej go w srodku wymyc.Pozniej osuszyc ,montaz i powinno byc lepiej :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 18:19 
Specjalista

Cytuj:
wymontuj zawor i w kroćce na ktore wchodza gumowe przewody

Niestety w tym modelu napewno już nie ma tradycyjnego zaworu dodatkowego powietrza lecz jest już taki mały plastikowy wypierdek :) przy przepustnicy.
Ale objawy faktycznie wskazują na lewe powietrze.
Oczywiście sprawdź odmę - jest to kawałek węża, który biegnie od pokrywy zaworowej do takiej małej, czarnej, okrągłej membramy. Sprawność membramy również jest istotna ( aby ją sprawdzić musisz ocenić na ile podciśnienie panujące w komorze korbowej silnika, przyciaga korek wlewu oleju podczas pracy silnika ).
Sprawdź jeszcze wężyki podciśnieniowe do regulatora ciśnienia paliwa, do elektrozaworów podciśnieniowych mieszczących się pod kolektorem ( wężyk powinien być wpięty w kolektor ssący w pobliżu przepustnicy ) i wężyk do elektrozaworka powietrza EVAP , który jest odpowiedzialny za doprowadzanie oparów paliwa z baku poprzez filtr aktywnego powietrza.
Możesz także odpiąć przepływkę, by sprawdzić czy usterka nie leży po jej stronie.
Jezeli masz wtryski dawkujące również powietrze to upewnij się czy wężyki do każdego z nich, oraz węzyk główny są prawidłowo założone.
Roboty ogółem nie mało i może się okazać konieczne powtórne zdjęcie górnej części kolektora ssącego aby wszystko dokładnie posprawdzać.

Miłej zabawy :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 18:35 
Forumowicz

robertbmw napisał(a):
Niestety w tym modelu napewno już nie ma tradycyjnego zaworu dodatkowego powietrza lecz jest już taki mały plastikowy wypierdek :) przy przepustnicy.

No swieta racja :) ale moze on ma M42 a nie M44 :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 18:37 
Uzależniony od forum :)

Lewe powietrze- uszkodzona guma, niedokręcony kolektor, nie podpięte podciśnienie...

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 18:43 
Specjalista

Cytuj:
No swieta racja ale moze on ma M42 a nie M44

:mur:
Noo to całkiem możliwe.
Ale i tak byc może czeka go demontaż kolektora ssącego :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 19:05 
Forumowicz

Trzeba go potraktowac samostartem!! Moze wyjda jakies niesczelnosci :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 19:50 
Pierwsze kroki

ta ja mam m42 :D:D teraz krokowy schnie juz jutro go zaloze znow i zobaczymy,jak nie to dalej trzeba bedzie kombinowac .... jutro napisze cos wiecej czy sie polepszylo i co i jak.

samostartem ?

Ostatnio edytowano 28 kwietnia 2007, 20:00 przez krecikmlody, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2007, 19:54 
Forumowicz

krecikmlody napisał(a):
ta ja mam m42 :D:D teraz krokowy schnie juz jutro go zaloze znow i zobaczymy,jak nie to dalej trzeba bedzie kombinowac .... jutro napisze cos wiecej czy sie polepszylo i co i jak

Szybko sie uwinąłeś :D

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2007, 16:19 
Pierwsze kroki

Silniczek krokowy wyczyszczony i wlozony i nie pomoglo ani troszke, przeplywke jak odlaczam to silnik gasnie czyli jest dobra.co myslicie??sciagnac kolektor ssacy i posprawdzac tam przewody i inne ??

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2007, 17:20 
Forumowicz

Spryskaj jeszcze miejsca łączeń ukladu dolotowego i kolektora z glowica jakims łatwopalnym srodkiem. Najlepiej samostart albo benzyna w rozpylaczu.Oczywiscie na pracujacym silniku :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2007, 17:24 
Pierwsze kroki

hm :] musze cos takiego poszukac lub kupic , w jakim celu to bedzie ? :D

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2007, 17:31 
Forumowicz

krecikmlody napisał(a):
hm :] musze cos takiego poszukac lub kupic , w jakim celu to bedzie ? :D

Wykryjesz ewentualne nieszczelnosci układu dolotowego. Jak prysniesz na jakies polaczenie i wzrosna obroty lub bedzie widoczna zmiana w pracy silnika,no to bingo :) Sprobuj jeszcze odłaczyc przewod od serva pompy hamulcowej,i zaslep go czyms.Na tym przewodzie jest tez taki plastikowy zaworek jednostonnego działania,sprawdz czy zamyka (najlepiej ustami) :)

Ps. Tylko OSTROZNIE z tym psikaniem zeby Bety nie zjarac !!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2007, 17:44 
Pierwsze kroki

Znalazlem cos takiego na przewodzie ktory idzie pod guma przeplywomierza do takiej okraglej kostki do ktorej sa 2 kable i i pozniej sie laczy z serwem, to na tym przewodzie byl taki plastikowy jakis wypierdek ktory znalazlem w bagazniku a przewod jest zlaczony ze saba bo ten plastik peknal mechanikom i go nie wlozyli , do czego to zluzy jest tam jakas sprezynka i czegos chyba brakuje

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2007, 17:49 
Forumowicz

Mysle ze najlepiej jedz do tych mechaniorow i niech przywroca ci go do stanu uzywalnosci. Szkoda ze wogole odebrales od nich Beti :kwasny: Mysle ze bez awantury to sie nie obejdzie!!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1