BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Webasto pytanie (foto)
PostNapisane: 4 grudnia 2009, 13:54 
Pierwsze kroki

kolego a sam robiłeś taki zabieg? Bo ja tak i nic to nie dało

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 20:08 
Pierwsze kroki

znalazłem serwis w Bielsku Białej który robi przeróbkę za ok 1400zł w przypadku 320d e46.. Trzeba podobno troche rzeczy pozmieniać, głownie w elektronice. Pozdrawiam!

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 18:14 
Forumowicz

Moje BMW: 320d E46
Podepnę się pod ten temat:

Mam prośbę do posiadaczy E46 320d z oryginalnym Webasto Thermo Top z/c z dogrzewaniem wnętrza.
Po podniesieniu maski widać całe webasto, proszę o fotkę tych dwóch wtyczek a dokładnie o zdjęcie jaki kolor kabelka na jaki pin jest przypisany.

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 09:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: m47
Witam, mam taki problem. Parę dni temu zakopałem się przed garażem, samochód sobie stoi zastanawiam się co tu zrobić , a tu nagle siwy dym spod maski. Zgasiłem motor, zaglądam pod maskę a tu jak by spaliny z webasto, odczekałem chwilę, odkopałem samochód... jadę dalej... wszystko ok, webasto się załączyło... i od tego momentu pojawił się problem. Webasto po zapaleniu samochodu i po przejechaniu kilkuset metrów załącza się, lecz po jakimś czasie (około 2 minut) wyłącza się. Do pracy mam około 6km, nawet w te mrozy -12 temperatura dochodziła prawie do połowy, a po wyłączeniu samochodu było słychać charakterystyczny dźwięk webasta. Teraz dojeżdżam do pracy, wskazówka ledwo nad niebieskie wychodzi, a po wyłączeniu samochodu nic nie słychać. Po odczekaniu chwili i załączeniu samochodu webasto ponownie na chwilę zaczyna pracować... Zaznaczę, że od czasu do czasu pracuje tak jak wcześniej, ale to sporadyczne przypadki... Bardzo proszę o poradę i pomoc w czym może tkwić przyczyna i problem z webastem. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję ;-)

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 20:53 
Forumowicz

Jeżeli zgasł ci samochód albo go zgasiłeś nie odczekałeś aż webasto się wyłączy to ci się sterownik zawiesił.
Odłącz aku na 15 min i powinno wrócić do normy. Chyba że masz kogoś z podłączeniem do webasta i ci zresetuje sterownik. Możesz jeszcze spróbować tak mi pomagało: otwórz maskę Podejdź do Webasta wyjmij wtyczkę z zasilania Zapal samochód ustaw nawiew na min temp na max i podejdź do webasta Wepnij wtyczkę odczekaj 3 sekundy wyjmij wtyczkę nawet jak usłyszysz że się załączyło odczekaj 3 sek i wepnij ponownie.
Jeżeli udało ci się zresetować to będzie działało normalnie chyba że po podpięciu ostatnim wtyczki webasto się włączy a po chwili usłyszysz przerwę w działaniu i zacznie się wyłączać Mi po kilku próbach pomogło

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 17:21 
Pierwsze kroki

Po zabiegu wyjęcia i włożenia wtyczki, webasto martwe zupełnie... dodatkowo brak wyświetlania na zegarach kierunkowskazów i świateł długich. Jakieś sugestie ?

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 19:06 
Forumowicz

Jaką wtyczkę wyjmowałeś , na pewno tą z dwoma kabelkami bezpośrednio podpiętymi do webasta ??
Robiłem tak już nie raz i nigdy nic nie padło tak jak tobie. Odłącz Aku na kilka min i sprawdź czy wróciło do normy.

http://ogrzewania-hary.pl/pliki/webasto_zegar.pdf

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 19:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Twister napisał(a):
Po zabiegu wyjęcia i włożenia wtyczki, webasto martwe zupełnie... dodatkowo brak wyświetlania na zegarach kierunkowskazów i świateł długich. Jakieś sugestie ?

Kolego jeśli kierunkowskazy przestały ci migać i tykać w zegarach to oznacza że spalił sie sterownik od Webasto, częsta usterka w 320d, musisz odkręcić sterownik i zanieść do elektonika, może uda mu sie go naprawić a jesli nie trzeba kupic taki: http://moto.allegro.pl/sterownik-webast ... 68103.html

PostNapisane: 10 grudnia 2010, 14:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Mnie chyba też się zawiesiło webasto, bo coś nie chce się załączać po otwarciu samochodu pilotem, a nawet jak włączę silnik to nic nie słychać przy webasto:(. Muszę sprawdzić czy w ogolę jest prąd w tej 2 pinowej wtyczce.

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 03:11 
Pierwsze kroki

Teraz takie pytanie, czy można wykręcić sterownik i jeździć bez niego ? I jeżeli mógłbym prosić jakąś fotkę, gdzie on się znajduje... Dziękuję bardzo ;-)

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 15:30 
Forumowicz

Sterownik znajduje się za schowkiem pasażera, pod modułem komfortu. Poszukaj na forum gdzieś w postach o module komfortu jest krok po kroku opisane co demontować. Czy można bez niego się poruszać nie wiem, ale przypuszczam, że brak będzie tak samo traktowany jak wypalony bezpiecznik od ogrzewania dodatkowego czyli webasto, mam nadzieję że sprawdziłeś najpierw bezpiecznik zanim zaczniesz demontować. Jeden jest w skrzynce z bezpiecznikami a 3 albo 2 obok sterownika.

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 15:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Z tego co wiem to sterownik Webasto jest tu : Obrazek

Sprzedawca na allegro też opsuje to jako sterownik http://moto.allegro.pl/sterownik-webast ... 68103.html

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 14:44 
Forumowicz

W takim razie co to za moduł albo sterownik z webasta który znajduje się pod schowkiem pasażera z którego wychodzi kabelek do zegara z webasto oraz kostka z 3 bezpiecznikami ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1