BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] trzęsie samochodem przy hamowaniu
PostNapisane: 9 grudnia 2010, 22:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e38
Kod silnika: m52tub28
Garaż: było e36 325i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132855
było e39 523i
jest e38 728i
Możesz spróbowac taniej wyjdzie niż wymienić całą zawieche.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 22:54 
Forumowicz

Moje BMW: E39, E60
Kod silnika: M52 M54 M57
Ja bym zajrzał do sworzni na wahaczu, nie droga sprawa 55zł delphi u mnie to było przyczyną, a jak sprawdzałem na trzepakach to było ok a jednak były wywalone. a jak miałem wywalone to trzęsło autem, że ludzie się bali ze mna jechac ;p

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 23:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52
Kolego ściągaj tylne tarcze i je sprawdź. Miałem taki sam problem. Okazało się, że na wewnętrznej stronie tarczy miałem wyrwę, która tłukła całym autem...

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 23:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
buma328 napisał(a):
byl maly luz na przekladni, juz go nie ma

jak go skasowales?? ta sruba dolna w przekladni ? dokreciles ja? bo i u mnie jest maly luz
dzis wywarzylek wszystkie kola ( max obciazenie to 35gram/felga) zmienione sprezyny amorki tyleje sworznie i nadal trzesie heh podczas jazdy okolo 100/h sa drgawki ..powyzej i ponizej100 nie ma nic .. sprawdze zbierznosc w sobote .

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 10 grudnia 2010, 01:25 
Forumowicz

Moje BMW: f01
Kod silnika: n57d30
Cytuj:
Kolego ściągaj tylne tarcze i je sprawdź.

Tak jak pisze kolega vasyllek, sprawdzcie tylne tarcze. U mnie wymienilem wszystkie sworznie, tuleje, tarcze i klocki przód, wyważałem koła itp. i nadal biło przy hamowaniu. W końcu wymieniłem tarcze i klocki z tyłu i to całkowicie rozwiązało problem. pzdr.

PostNapisane: 10 grudnia 2010, 06:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328ci
Kod silnika: M52B28TU
wahacze sa nowe wczoraj zakladalem.tarcze wygladają na dobre.jest pewna dziwna rzecz w moim przypadku a mianowicie to ze to wszystko przyszlo nagle doslownie z dnia na dzień tak jak by cos sie urwalo itd.nie przy kazdym hamowaniu drzy kierownica na 10 w 3 hamowania są ok.

PostNapisane: 10 grudnia 2010, 18:52 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52
Jak masz warunki to sprawdź w ten sposób. Podnośnik wsuń pod dyferencjał - zabezpiecz boki przed ew. obniżeniem autka. Podnieś tak, aby 2 koła były w powietrzu. Następnie wyłącz abs i rozpędź się w miejscu do prędkości bicia podczas hamowania. Będziesz wtedy wiedział na 100% czy problem zaczyna się z tyłu czy przodu.

p.s. u mnie też z dnia na dzień się to stało - a problem okazał się błahy...tarcze tylne
Sprawdź to.

PostNapisane: 10 grudnia 2010, 19:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323i
Kod silnika: M52B25
kolego na 100% maglownica do regeneracji,wcale nie musi ona cieknac,bedzie sucha,ale lekki luz bedzie i pozniej trzesie cala buda.

PostNapisane: 10 grudnia 2010, 20:48 
Pierwsze kroki

sprawdzilem wszystko w tylnim zawieszeniu.wszystko ok ..niestety nie mam warunkow a zeby skozystac z tego sposobu.jutro sprawdze raz jeszcze maglownice moze za slabo skrecilem kasujac luz.zastanawiam sie tylko czemu raz kierownica drzy przy hamowaniu a raz nie.

PostNapisane: 10 grudnia 2010, 22:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: 320 Vanos
Ja mam to samo w moim przypadku to był układ kierowniczy, ale najpierw drazki z koncowkami sprawdz. Jestem kobietka i sama doszlam do tego w czym tkwi problem :hurra:

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 11:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
z przodu wachacze sprawdz

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 14:06 
Częsty bywalec

było e39 523i
jest e38 728i
buma328 napisał(a):
sprawdzilem wszystko w tylnim zawieszeniu.wszystko ok ..niestety nie mam warunkow a zeby skozystac z tego sposobu.jutro sprawdze raz jeszcze maglownice moze za slabo skrecilem kasujac luz.zastanawiam sie tylko czemu raz kierownica drzy przy hamowaniu a raz nie.

Może tarcze z przodu jak sie zagrzeja to metal sie rozhartowuje i biją.Jakij firmy masz tarcze?

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 14:56 
Pierwsze kroki

tarcze mam ATE powerdisc i byly kupione 3miesiace temu komplet 4 tarcze wraz z nowymi klockami ATE.czy to moze byc wina amortyzatorow????moze sa zbyt twarde.

PostNapisane: 11 grudnia 2010, 14:59 
Częsty bywalec

było e39 523i
jest e38 728i
Cytuj:
czy to moze byc wina amortyzatorow????moze sa zbyt twarde.

Raczej w to wątpie,czasami bywa tak iż nowe tarcze mogły sie już przegrzac i mogą bić.

PostNapisane: 17 lipca 2012, 16:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
panowie mam to samo. nowe tarcze , nowe klocki, nowe sworznie. na stacji zero luzów opony wywarzone a przy hamowaniu z 70 i powyżej buda się trzęsie strasznie. z mniejszych prędkości delikatnie drży kiera. nie wiem juz o co kaman. amorki też mam nowe.

PostNapisane: 18 lipca 2012, 00:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320i + LPG
Kod silnika: M50B20
Garaż: E46 320i + LPG po lifcie automat, M54B22
Cytuj:
witam! Od kilku miesięcy borykam trzęsieniem samochodu podczas hamowania. Myślałem, że mam krzywe tarcze bo podczas hamowana kierownica mi drżała i latała ale tarcze wymieniłem na nowe z przodu firmy Textar i nowe klocki. Troszkę się poprawiło kierownica przestała mi latać na boki ale nadal odczuwałem dziwne drgania na kierownicy tylko podczas hamowania a także trzęsie całą budą. Zawieszenie było sprawdzane ze trzy razy i za każdym razem u kogo innego i niby wszystko jest w porządku. Zasiski hamulcowe zregenerowałem i nasmarowałem ale to i tak nie pomogło. Czasami mam takie dziwne wrażenie, że podczas lekkiego hamowania jakby lekko pulsował pedał hamulca ale nie zawsze, czasami. Nie wiem co może być tego przyczyną. Proszę o pomoc. Dzięki za odpowiedzi.

witam! Po tak długim czasie wracam do mojego pierwszego postu, opiszę co było u mnie przyczyną dziwnego zachowania podczas hamowania, może komuś się przyda.
Otóż jeżeli chodzi
Cytuj:
podczas hamowana kierownica mi drżała i latała
to przyczyną były krzywe tarcze. Z początku myślałem, że to nie wina krzywych tarcz mimo wymiany ich na nowe nic nie pomogło i byłem w błędzie. Mój błąd polegał na tym, że nie od razu założyłem nowych tarcz i nowe klocki.
Opisze dlaczego:
Najpierw założyłem nowe tarcze zostawiając stare klocki hamulcowe zauważywszy, że nic to nie pomogło zrobiłem kilka ostrych zahamowań ze 150 km/h do ok. 30 km/h. Myślałem, że to coś pomoże ale nic się nie polepszyło. Potem dokupiłem nowe klocki i założyłem je na te same tarcze i dalej to samo żadnej prawy. Późniejsza ingerencja w przednie zawieszenie ( wymiana prawie całego zawieszenie przedniego) zmusiła mnie abym ponownie założył drugie tarcze i klocki. Dopiero gdy założyłem drugie tarcze po przetoczeniu starych i nowe klocki trzęsienie kierownicy podczas hamowania jak ręką odjął. Morał z tego taki wymieniać to kompletem, czyli nowe tarcze i nowe klocki.

Jeżeli chodzi
Cytuj:
trzęsie samochodem przy hamowaniu
to przyczyną były tylne hamulce. Przy hamowaniu jeden klocek dociskał tarcze a drugi nie i to powodowało, że samochód dostawał wibracji podczas hamowania. Po regeneracji wszystkich zacisków hamulcowych, wymianie tarcz i klocków oraz szczęk hamulcowych problem ustał.

I to by było na tyle. Wiem, że dużo tego napisałem starałem do jakoś skrócić. Żebyście tylko wiedzieli ile ja nerwów przez to straciłem a ile kasy, przez głupotę bo na klockach chciałem zaoszczędzić. Dobra to na tyle nie będę zanudzał. Może komuś to się przyda.

PostNapisane: 8 lipca 2013, 20:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 1.8i
Kod silnika: M43
Garaż: Gdyby Bóg uważał przedni napęd za lepszy to byśmy chodzili na rękach.
Witam.
Ciekawe czy mam taki sam problem jak rado1980. Tylko u mnie historia inna :) któregoś pięknego dnia samochód mi nie zapalał i po trzech tygodniach samozwańczej walki oddałem go elktrykowi i uruchomił go. Jednak bez czynników ubocznych. Przed elektrykiem palił mi się abs cały czas, samochód był holowany momentami 60 km/h i hamulce nie pulsowały. Elektryk zrobił samochód i chyba przez przypadek zrobił ABS bo kontrolka się świeci jednak przy mocnym hamowaniu blokuje koła ale do momentu zablokowania kół hamulec pulsuje i trzęsie kierą. Dodatkową ciekawostką jest to że po wyjechaniu od elektryka strzelił mi przewód hamulcowy który idzie na tył. Wymieniłem go ale i tak trzęsie. Oddałem go mechanikowi który wymienił tłoczki w bębnach z tyłu, odpowietrzył koła ale bez zmian. Może coś nie tak odpowietrzył bo z ABS słyszałem jakieś dziwne i rózne procedury? Jak to krok po kroku wygląda? Mam samochód lata i nigdy tego nie robiłem bo nie było konieczności.

Gdyby Bóg uważał przedni napęd za lepszy to byśmy chodzili na rękach.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1