BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 06:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E53] 3.0d-dymi przy odpalaniu
PostNapisane: 4 marca 2010, 22:06 
Pierwsze kroki

jestem po wizycie w BMW.Podlaczyli tester,wykasowali bledy swiec zarowack (ja tego nie zrobilem po wymianie) i tyle.
Problem pozostal.
Dzisiaj wymienilem sterownik swiec zarowych,problem pozostal taki sam.
Jutro wymiana filtra paliwa,jezeli to nie pomoze,to chyba do wrozki pojade :kwasny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 marca 2010, 11:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
mysle ze w dieslu to normalne co opisujesz,u mnie tez na poczatku "zieje" bialym dymkiem i tyle.zauwazylem ze jak mocno rusze z przeciagnieciem ze swiatel to zostawia dyma za soba(szczegolnie w nocy to widac w odbiciu swiatel z innego samochodu)...ale moze byc to wina odmy bo nie zmienialem(zrobilem 35tys od zakupu a ma 230tys,egr wyczyscilem.odma lezy na polce,czekam na lepsza pogode i zmane oleju wtedy zmienie rowniez odme i wszystkie filtry:)

ps:jak na kompie bledu Ci nie wyrzucilo to wymien ta odme,wyczysc egr itp i nie laduj kasy bo w serwisach worek pieniedzy zostawisz i tak Ci nie zrobia.takie moje zdanie

PostNapisane: 7 marca 2010, 08:52 
Pierwsze kroki

a wiec:
wymianie sterownika swiec i ponownym wykasowaniu bledow wszystko jest oki.
Samochod odpala idealnie,pracuje rowno od razu,a ze pusci dymka,to normalne ;)
pozdrawiam
Zaluje tylko,ze wczesniej nie podlaczylem sie sam do testera,a tak skasowali mnie za wykasowanie bledow ok 400 zl,ale coz-ZYCIE :rotfl:

PostNapisane: 10 marca 2010, 21:14 
Pierwsze kroki

panowie,a jaka powinna wygladac korekcja wtryskow w M57N?
Mam kilka screen-ow z odczytu INPA,wiec jak ktos moglby cos powiedziec,to moge wrzucic.
Czy korekcja powinna wygladac tak samo na zimnym jak i cieplym silniku?

PostNapisane: 11 marca 2010, 02:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Witam
Chciałem podłączyć sie do tematu więc mam taki problem:
Moje BMW e46 320d Ciężko odpala ostatnimi czasy, a jak już zapali to obroty na początku są nierówne a z rury wydechowej wydobywa się szarawy dym przez pewien czas;/ Byłem u mechanika wymienił filtr paliwa, sprawdził wtryski (ale tylko 3 bo czwartego nie mógł wyjąć;/) są ok, sprawdził świece 3 są ok a ostatnia okazała się złamana (z taką musiałem kupić samochód ok 4 miesiące temu) ale samochód wcześniej palił ok. Czy to że samochód tak źle pali to wina tej świecy czy może to coś innego może być?

2. Mechanik mówi że aby wyjąć tą złamaną świece trzeba rozkręcać głowice a to sporo kosztuje;/ może da się to jakoś inaczej wyciągnąć?
Samochód jest z roku 1999 przebieg 198000
Z góry dzięki

PostNapisane: 11 marca 2010, 06:56 
Pierwsze kroki

szczepan_zmc napisał(a):
Witam
Chciałem podłączyć sie do tematu więc mam taki problem:
Moje BMW e46 320d Ciężko odpala ostatnimi czasy, a jak już zapali to obroty na początku są nierówne a z rury wydechowej wydobywa się szarawy dym przez pewien czas;/ Byłem u mechanika wymienił filtr paliwa, sprawdził wtryski (ale tylko 3 bo czwartego nie mógł wyjąć;/) są ok, sprawdził świece 3 są ok a ostatnia okazała się złamana (z taką musiałem kupić samochód ok 4 miesiące temu) ale samochód wcześniej palił ok. Czy to że samochód tak źle pali to wina tej świecy czy może to coś innego może być?

2. Mechanik mówi że aby wyjąć tą złamaną świece trzeba rozkręcać głowice a to sporo kosztuje;/ może da się to jakoś inaczej wyciągnąć?
Samochód jest z roku 1999 przebieg 198000
Z góry dzięki

zalozyles swoj temat i podpiales sie pod moj :szok:
Fajnie ,jak kiedys ktos bedzie szukal o problemie w E53 i znajdzie E46 z uwalona swieca.
Jak bys byl tak mily,to prosze usun to co tu naskrobales i nie smiec komus w temacie :wsciekly:

PostNapisane: 11 marca 2010, 09:26 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57TU2
piotrek78 napisał(a):
zalozyles swoj temat i podpiales sie pod moj :szok:
Fajnie ,jak kiedys ktos bedzie szukal o problemie w E53 i znajdzie E46 z uwalona swieca.
Jak bys byl tak mily,to prosze usun to co tu naskrobales i nie smiec komus w temacie :wsciekly:

Nie ma się co tak denerwować - silnik w E53 (tak, wiem, że to X5) to taki sam silnik jak w E46 (w przypadku 330d), więc akurat dyskusja o silnikach w obu wypadkach może dotyczyć tych samych problemów. Co innego, gdyś miał problem z zawieszeniem - no tutaj faktycznie ciężko znaleźć porównanie E53 do E46...

A co do problemu kolegi szczepan_zmc - usuń uszkodzoną świecę i wymień akumulator. Szarawy dym może być spowodowany tym, że kręcisz a samochód nie zapala, a jak w końcu zapali to spala to co wtryski już podały - stąd ciemny kolor spalin.

Pozdrawiam,

Piotr

PostNapisane: 16 marca 2010, 22:25 
Pierwsze kroki

dzisiaj podlaczylem inpe na rozgrzanym silniku.Temp. ok 80 stopni.Jak by mogl ktos,kto sie zna looknac na te wskazania i cos powiedziec...
Druga sprawa to cisnienie na szynie CR.Jakie powinno byc?

http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/pel ... 95990.html

PostNapisane: 17 marca 2010, 16:52 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Pokazałeś bardzo ładne korekty na wtryskach.
Ciśnienie CR na wolnych obrotach około 300 atmosfer przy maksymalnym obciążeniu do 1600.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 17 marca 2010, 23:58 
Pierwsze kroki

dziekuje @ROGER-NYSA za odpowiedz.To sa korekcje na goracym silniku.Na zimnym ten z 5-tego pokazuje ok 2.70,ten z drugiego okolo 1.40,moze przez to po odpaleniu rano przykapca,zreszta wystarczy jak samochod postoi ze 4 godziny i ma takie objawy.
Cisnienie na listwie to dokladnie 314.18 bar

PostNapisane: 18 marca 2010, 00:33 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Wszystko masz ok nie sprawdza się korekt na zimnym motorku.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 17:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e 39 525d
Witam
Mam pytanie:Jestem posiadaczem bmw e 39 525d rok 2002 przebieg prawie 200 tyś.Przy odpalaniu na zimnym silniku przez 3-4 sekundy nie chodzi równo i dymi na siwo dalsze odpalenia są już bez dymienia i równo chodzi.Wymieniłem wszystkie świece żarowe,płyn chłodniczy jest ok byłem na diagnostyce i nic nie wyszło co może być przyczyną dymienia.

PostNapisane: 12 grudnia 2010, 18:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E65 735i
Ja mam ten sam problem tylko mi cały czas dymi na biało podczas postoju i w korku przy powolnej jezdzie mam E65 735 benzyna dodam że siadło mi ogrzewanie może to jakaś podpowiedz , co może być przyczyną

PostNapisane: 15 lutego 2011, 22:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e53 e39
Witam mam taki sam problem moja e53 2004 rano zaraz po odpaleniu dymi w taki sam sposób jak koledze który zakładał ten post. nie wydaje mi się to normalne gdyż mam e39 z takim samym silnikiem tylko 184KM i ona owszem "zadymi" ale nie tak mocno jak o 6 lat młodsza siostra. Mam x5 od niedawna ale spalanie w mieście na poziomie 17 - 19 (fakt automat) wydaje mi się trochę zawyżone. Czy ma to może być wina wtrysków?

PostNapisane: 17 września 2011, 21:42 
Pierwsze kroki

100% wina wtrysków... ja u siebie to własnie robiłem...
3 wtryski wymieniłem i jest ok ;)
odpala rano igła... bez telepania i bez kopcenia...
a wczesniej to go trzeslo na boki i kopcił taka nafta jakby...

WTRYSKI PANOWIE !! :)

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 19:25 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 530d
Witam, mam problem z bmw 530d z 2004r automat, mianowice kupilem go wczoraj I gosc nim przyjechal czyli kupilem na goracym silniku I silnik pracowal pieknie rowno nie dymil, dzisiaj rano jak odpalilem na zimnym silniku to dymi na nieniesko-bialy dym jesli doda sie gazu I silnik szarpie nie pracuje rowno, dopiero jak sie zagrzeje pracuje rowno tak po 3 minutach, dym smierdz strasznie.prosze o pomoc bo nie wiem od czego zaczac, auto ma 250tys km I pewnie nigdy nie mialo wymienianegoj filtra odmy, o bmw wiem ciut bo mam jeszcze od 3 lat 320d z 2004.prosze o pomoc I jakies rady

pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1