Witam Mam problem w BMW E39 2.5 TDS ze wskażnikiem paliwa , a mianowicie chodzi jak chce raz wskazuje dobrze raz żle zalezy od jego humoru widocznie

Zatankuje do pełna to nieraz pokaże max albo pokaże zero i leży na zero parę dni aż znowu mu się coś odwidzi. . W chwili obecnej mam w baku 50 litrów 1 dzień pokazywał dobrze a następnie pokazał 30 , 20 a teraz 15 gdzie na 50 litrach zrobiłem dopiero 40 kilometrów .
Czynności które wykonałem :
1 sprawdziłem pływaki ( nie toną nie są dziurawe robią opór na mierniku ) Pompka paliwa w baku chodzi.
2 Bak na pewno nie jest dziurawy .
3 Rozkręciłem licznik i co mnie zainteresowało wskazówka paliwa po rozkręceniu nie robiła żadnych oporów gdy ją paluchem
przesuwałem . Spryskałem ją " KONTAKTEM " aby przeczyścić styki zaczęła chodzi i pod palcem robi delikatny opór ale są miejsca gdzie tego oporu nie ma i można ją ustawić jak się chce i tak będzie stała . Co ciekawe " TEST ZEGARÓW " Zawsze chodzi i wszystkie wskazówki chodzą na teście prawidłowo . Po podpięciu auta pod komputer zawsze ZERO USTEREK . \
Wydaje mi się że problem leży po stronie chyba zegara wiązkę kabli od początku do końca sprawdziłem wszystkie kable w stanie oryginalnym nigdzie nie naruszone . Niestety innego zegara nie mogę podpiąć na sprawdzenie bo jak narzie z takim oprogramowaniem jak mam nie znalazłem a jak podinałem taki sam licznik ale rok nowszy inne oprogramowanie i nie hasa . PROSZĘ O POMOC !!!!!!!!!!