BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] obieg płynu chłodzącego
PostNapisane: 14 grudnia 2010, 22:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B28
Witam ostatnimi czasy mam problem z obiegiem płynu chłodzacego. Chodzi mi o to, że rura wychodząca od silnika w dół chłodnicy jest ciagle zimna nawet po wymianie termostatu. wyczyściłem też elektrozawór mam pojedyńczy, ponieważ nie mam klimy, więc go nie rozkrecałem tylko wlałem do środka elektrozaworu odkamieniacz i ruszył sie troche a zrobiłem to, ponieważ nie miałem ciepła w środku, po tej operacji juz jest:) Próbuje ciągle odpowietrzać układ, bo jakimś cudem jest zapowietrzony i nie daje rady juz z tym (ciągle zapowierzony);/ a i jeszcze chciałbym dodać, że na postoju jest takie mało ciepłe to powietrze wlatujące do środka ale jak jadę to wtedy jest okej. Mam instalacje LPG, jest to zwykła instalacja i moje pytanie jest jeszcze takie czy parownik może służyć w pewnym sęsie za chłodnicę? ponieważ jest on dość duży, wskazówka na desce rozdzielczej jest zawsze w pionie a ten stan osiąga jak przejadę około 6km. Preoszę o pomoc bo już nie wiem co może sie z tym dziać??

moje auto:
e36 qp
320
1992
m50 + vanos

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] obieg płynu chłodzącego
PostNapisane: 14 grudnia 2010, 23:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Było setki razy o ogrzewaniu - szukaj. Szczególnie polecam temat autorstwa "robert bmw".

Jeśli temperatura stoi tam gdzie powinna, to powodem zapowietrzenia i problemów z ogrzewaniem jest zapewne wyciek lub korek chłodnicy.

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 10:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
pompa wody.
Jest strumien w zbiorniczku wyrownanwczym??
Odkrecacsz korek ,silnik odpalony,rozgrzany i po dodaniu gazu do 2tys.obr powinnien byc mocny strumien wody wioczny po odkreceniu korka

PostNapisane: 18 grudnia 2010, 15:27 
Pierwsze kroki

dzięki za zainteresowanie się tematem. Niestety ale ostatnio miałem wieksze problemy z autem poniewaz bardzo szybko łapał mi temperature, wskazówka wchodziła aż na czerwone pole a powodem tego był wyciek płynu z silkika w okolicy bagnetu do sprawdzania poziomu oleju w silniku. Musiałem niestety oddać auto do mechanika, który sprawdzi to wszystko. jak juz wyjedzie z warsztatu to napisze co sie działo.

PostNapisane: 28 grudnia 2010, 23:04 
Pierwsze kroki

odebrałem autko od mechanika no i ogrzewanie było ale przez jeden dzień tylko i problem powrócił.:/
mam pytanko czy elektrozawór który mam a mam pojedyńczy, który się nie rozkręca bo jest na nity. czy mogę go rozwiercić wyczyścić uszczelnić i skręcić śrubami?
albo czy mógłbym wyjąć ten bolec ze środka elektrozaworu?

a pompa wody jest okej, układ odpowietrzony i uszczelniony jest teraz z tym wszytko dobrze, termostat się otwiera, czy po wyjęciu elektrozaworu będę musiał ponownie układ odpowietrzać?
czytałem coś jeszcze o jakiejś zablokowanej lince od pokrętła od ogrzewania, czy mógłby ktoś o tym coś więcej napisać?? gdzie to znaleźć i co z tym zrobić, żeby naprawić?? prośba o szybka odpowiedź, ponieważ muszę autem codziennie do pracy jeździć po ponad 50 km dziennie a taka pogodę jest ciężko.

pozdrawiam

PostNapisane: 29 grudnia 2010, 09:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
adam123240 napisał(a):
czy po wyjęciu elektrozaworu będę musiał ponownie układ odpowietrzać?
tak, ponieważ przy demontażu tego zaworka wyleci trochę płynu.
adam123240 napisał(a):
mam pytanko czy elektrozawór który mam a mam pojedyńczy, który się nie rozkręca bo jest na nity. czy mogę go rozwiercić wyczyścić uszczelnić i skręcić śrubami?
albo czy mógłbym wyjąć ten bolec ze środka elektrozaworu?
Jeśli nawet, to będzie rzeźba, i nie wiadomo czy potem to będzie działało. lepiej wymienić, ostatecznie na używkę nawet.

PostNapisane: 29 grudnia 2010, 10:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
DanyU napisał(a):
lepiej wymienić, ostatecznie na używkę nawet.
uzywki, te z pojedynczym zaworem, chodza po pare zl.... ja u siebie w e36 wymienialem te z dwoma zaworami do klimatornika jakis czas temu, na allegro za 50 zl znalazlem i smigalo elegancko .... nie warto kombinowac z rozbieraniem itp.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1