BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zimówki to ściema?
PostNapisane: 13 grudnia 2010, 12:14 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
bafi napisał(a):
COUPE napisał(a):
To dla świętego spokoju ta zimę przejeździj na ori zawiasie, bo ja przy moim obniżeniu 60/40 zgarniam wszystko ja pług,

Ja mam ori zawias...felge 15 na balonach zimowkach a i tak tre podloga...nie wiem o co kaman...nie mam oberwanej oslony...na progach musze powoli przejezdzac, nawet bardzo bo tez odrazu jest obcierka...w passacie przez te same progi przejezdzalem 40km/h i nic...to norma, ze E46 tak nisko stoi?

myślę, że sedan E46 podobnie stoi jak sedan E36, kupeta chyba jest trochę niżej, mi się generalnie fajnie jeździ i zakręty się fajnie robi ale może być jeszcze fajniej jak zrobię moda w zawiasie, tylko nie wiem czy tylko sprężyny czy i jeszcze amorki zmienić, tylko nie chcę mieć tak nisko jak Bafi ( :szok: ), swoją drogą , u mnie będzie gdzieś -30/25 czyli delikatnie, ale nie wiem jak tam moje amorki seryjne to przeżyją, może kupić komplet Eibacha ten pro kit razem z amorakami w komplecie? co myślicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 grudnia 2010, 12:25 
Uzależniony od forum :)

jendrek1977, to temat opon a nie zawieszenia...

PostNapisane: 13 grudnia 2010, 12:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
KotSylwester napisał(a):
jendrek1977, to temat opon a nie zawieszenia...

no wiem Kocie, przepraszam Morda, ale chciałem się poradzić mimo wszystko, fajnie jakby się wypowiedział Roger Nysa albo nasz główny KYo :)

PostNapisane: 13 grudnia 2010, 20:48 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
To moze ja porownam. Mialem astre F z calorocznymi i teraz smigam e36 na zimowkach debicy. Caloroczne byly dramatyczne. Musialem sie bardzo pilnowac, bywalo ze wpadalem w niegrozne poslizgi ale najbardziej dawaly sie we znaki przy ruszaniu. Gorek u mnie nie ma ale w kopnym sniegu slabo sobie radzily. Jezdzilem tak tylko jedna zime, potem opla sprzedalem.

Co do zimowek to debica frigo za specjalna nie jest ale bieznik ma 6mm wiec daje rade. Kupilem uzywki z felgami (ta sama szerokosc co w oplu) wiec maja juz pare lat choc te z opla tez mlode pewnie nie byly. Na debicy smigam bardzo komfortowo. Sa zdecydowanie glosniejsze niz moja letnia fulda ale w kopnym sniegu dobrze sobie radza. Problem z ruszaniem wystepuje bardzo zadko, w tym roku nie wpadlem jeszcze w niekontrolowany poslizg. Bardzo latwo wyczuc granice przyczepnosci.

Dodam ze mialem okazje w pierwszy dzien zimy przejechac sie na letniej fuldzie. Auto bylo wrecz nieobliczalne. Raz to myslem ze ze swiatel nie rusze. Muskalem gaz ale jak wrocilem do domu to od razu zalozylem zimowe kola. Droga hamowania tez znacznie sie wydluzyla.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 07:44 

Na letnich wczoraj nie mogłem wyjechać po ubitym śniegu :)

Ciekawe jakie miałeś te całoroczne na Astrze, jakiej firmy, ilu letnie, jaki bieżnik.

Sam też kupuję lato/zima bo np. zima 15-16" a lato 17-18".

W Mustangu miałem nowe całoroczne - roczne z 7mm bieżnika, były genialne, w zime śmigały aż miło.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 07:59 

Ja mialem zimowki jakieś tańsze po 3 sezonach, 6mm bieżnika, zmieniłem na nowe UltraGripy7+ i jest różnica ogromna. W porównaniu z letnimi to pewnie niebo a ziemia :) Pod górkę z zatrzymania wjeżdżam spokojnie, wcześniej musiałem wajchować i bujać z rozpędu

jedna wada: już nie chce tak ochoczo stawać kantem :looka: wcześniej to tylko pedał do spodu i szedł slajdem, a teraz dasz gaz opór a on przednie skręcone kola pcha do przodu :wstyd:

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:10 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
jendrek1977 napisał(a):
no trochę racji jest że zimówki to jest straszna ściema i tyle, dobre są tylko na śniegu bo jak jest na przykład tak zwany suchy mróz to już nie spełniają swojej roli, a nie daj Boże jak jest gołoledź, wtedy zimówki jak to zimówki nie odprowadzają wody za dobrze

No jak jest mróz albo gołoledź to na letnich oponkach człowiek leci jakby miał łańcuchy na kołach ! Ciekawe macie suche mrozy i gołoledzie jak ci opony nie wyrabiają z odprowadzeniem wody :rotfl:

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Ja tam uważam że dobra zimówka to podstawa na zimę, przynajmniej na takie zimy jakie mamy ostatnio, ze sporymi opadami śniegu.
Poprzednio miałem Fulde Kristall i zeszłej zimy jak miały bodajże 4 sezony to było ciężko. Teraz kupiłem nowe Continental ContiWinterContact ts830P i się nie zakopuje :hurra:
Fuldy co prawda były 17 a Continentale 16, ale nie sądze by to było głównym powodem różnicy :)

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:29 

Gumiś, miałem fuldy chyba cristal montero (?) i nie było porblemów żadnych. Teraz ma je Zu i chyba nie narzeka :ok:

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
KotSylwester, jak je miałem to też nie narzekałem. Śnieg był spory to się zakopywałem, jak zresztą każde niżej zawieszone auto. Tej zimy się trochę zdziwiłem że w podobnym śniegu jadę :)
Nie twierdzę że Fulda zła, tylko że obecne Continentale lepsze ;)

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:59 

Obecnie na E46 są Dunlop Sport M3 w takim sobie stanie, ale mam już nowe Firestone - zobaczymy jaka będzie różnica.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 18:17 
Forumowicz

Moje BMW: e30
Kod silnika: m62b44
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95148 e36 320i m50b20
Wg mnie zimówki to sprawa normalna na zimę tak jak dobry płyn do chłodnicy czy do spryskiwaczy czy też głupia szczotka lub odmrażacz do szyb/zamków. Trzeba mieć i tyle- o ich działaniu sam się przekonałem kilkakrotnie w poprzednich autach (głównie ojca) a teraz we własnym samochodzie- na letnich na pierwszym śniegu ledwo jechałem z taty FWD to samo było po wymianie opon 100razy lepiej jest. Nawet powiem więcej taty Rover miał założone tylko na przód zimówki przy przekładce a na tył jak niektórzy daliśmy letnie, ponieważ okazało się że jedna nasza zimówka ma jajo i mamy tylko 3 dobre- pomyśleliśmy a niech będzie...Tydzień później dokupiliśmy brakujące 2 zimówki na tył, bo Rover robił lepsze boki niż moje e36. Zimówki się sprawdzają.

Albo grubo, albo wcale!

Moje byłe: e36 320i '92, e36 316i '91, e36 325i '91, e38 740iA '97...

Obecne BMW: e30 '88 340 4.4 V8

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 19:24 

Jak grochem o ścianę. Ocknijcie się. Jaki jest sens porównywać LETNIE i ZIMOWE? Może kolejne odkrycie że w T-shirce jest zimno w zime.

Jedyny sens ma porównanie CAŁOROCZNYCH do ZIMOWYCH.

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 21:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
To ja moje 0,03
Zeszly rok. Lanos. Na poczatku - caloroczna debica (niezpelna roczna). Moze tragedii nie bylo, ale przejezdzanie przez pryzmy blota posniegowego przy zmianie pasa powodowalo lekki przyplyw adrenalinki.
Po tym, jak jedna opona poszla w drzazgi, Lani zostal obuty w zimowe tyz debice. O niebo lepiej.

O jezdzie przy tej pogodzie w letnich kapciach to wogole sie nie wypowiadam... ja sie o maly wlos nie zabilam.

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 11:29 

Volvo S60 wczoraj wrzuciłem zimowe. E46 lepiej hamuje, lepiej przyspiesza a przedewszystkim E46 skręca a volvo próbuje. Mówię o białym zbitym śniegu jaki jest na bocznych drogach. S60 ma 4 lata, e46 ma ich 10. Nie spodziewałem się takiego zachowania słynnego Volvo.

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 12:32 
KotSylwester napisał(a):
Volvo S60 wczoraj wrzuciłem zimowe. E46 lepiej hamuje, lepiej przyspiesza a przedewszystkim E46 skręca a volvo próbuje. Mówię o białym zbitym śniegu jaki jest na bocznych drogach. S60 ma 4 lata, e46 ma ich 10. Nie spodziewałem się takiego zachowania słynnego Volvo.

Z tym Twoim Volvo jest coś nie tak.. materiały masz słabe (gdzieś już pisałeś o tym), a teraz samochód nie skręca i nie hamuje.. sorry, ale S60 w sumie zrobiłem ok 50tys km i coś na temat tego auta powiedzieć mogę. Mało tego, na dzień dzisiejszy poruszam się takim samochodem. Fryderyk jest świadkiem, że auto przyśpiesza, hamuje i skręca (mimo, że posiada duży promień skrętu.

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 12:40 

rybik, bezwypadek, 80tys km, Salon Polska, kupione od I właściciela Prezesa firmy :) Może mam za duże oczekiwania po BMW i MB. Może to chińska podróbka, skoro wg. mnie są marne materiały i auto jest ogólnie wg. mnie słabe?

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 12:45 
KotSylwester napisał(a):
rybik, bezwypadek, 80tys km, Salon Polska, kupione od I właściciela Prezesa firmy :) Może mam za duże oczekiwania po BMW i MB. Może to chińska podróbka, skoro wg. mnie są marne materiały i auto jest ogólnie wg. mnie słabe?

Jaki masz silnik? Masz wersja po FL, porównywałeś sprzed FL? Ja właśnie znam ten model sprzed FL i po pół lifcie.
Albo po FL jest gorzej albo mamy inne odczucia odnośnie materiałów.

Ja jestem niesamowicie wybrednym "motomaniakiem" i wg mnie model S60 jest rewelacyjny samochodem.

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 12:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
rybik napisał(a):
Z tym Twoim Volvo jest coś nie tak.. materiały masz słabe (gdzieś już pisałeś o tym), a teraz samochód nie skręca i nie hamuje.. sorry, ale S60 w sumie zrobiłem ok 50tys km i coś na temat tego auta powiedzieć mogę. Mało tego, na dzień dzisiejszy poruszam się takim samochodem. Fryderyk jest świadkiem, że auto przyśpiesza, hamuje i skręca (mimo, że posiada duży promień skrętu.

Moj tata tez posiada s60 tylko D5. przyspiesza całkiem fajnie, hamuje średnio, a skręca tragicznie! ten samochód przecież nie jest jakis super ogromny(ba z tylu nie ma w ogólę miejsca na nogi) a promień skrętu ma mega wielki, mój tata żeby na podwórku na raz wjechać do garażu musi brać ostre zakole a i tak ledwo wchodzi, gdzie ja e36(czy nawet grand vitarą mamy) bym 3 razy się obkręcił.

Co do jakości materiałów to może nie jest źle, ale do BMW to jednak daleeeko. Ogólnie fajny samochód ale to inna klasa niż BMW.

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 12:54 
Dejmon napisał(a):

Moj tata tez posiada s60 tylko D5. przyspiesza całkiem fajnie, hamuje średnio, a skręca tragicznie! ten samochód przecież nie jest jakis super ogromny(ba z tylu nie ma w ogólę miejsca na nogi) a promień skrętu ma mega wielki, mój tata żeby na podwórku na raz wjechać do garażu musi brać ostre zakole a i tak ledwo wchodzi, gdzie ja e36(czy nawet grand vitarą mamy) bym 3 razy się obkręcił.

Co do jakości materiałów to może nie jest źle, ale do BMW to jednak daleeeko. Ogólnie fajny samochód ale to inna klasa niż BMW.

Tak, promień skrętu jest jednym wielkim nieporozumieniem.
D5 to klasyka diesli.
Do których BMW jest tak daleko?
Na wygodniejszych fotelach nie siedziałem nigdy w życiu.
Materiały są bardzo wysokiej jakości. Porównywalne z BMW.
Audio.. nawet wyłączone gra lepiej niż włączone w BMW :hyhy: .. taka przenośnia.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1