BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Nierówna praca silnika, biały dym z wydechu
PostNapisane: 16 grudnia 2010, 18:09 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Witam moje auto to: BMW E36 318 M40 1993r. Zauważyłem że auto zaczeło mi dymić dość dużo z wydechu na kolor biały. Na ciepłym jak i na zimnym silniku. Gdy samochód chodzi na jałowym to z rury wydostaje się niewielka ilość dymu, ale jak przegazuję do ok 4-5 tyś obr. to dym potrafi być wyrzucony nawet na półtora metra do tył. Na dodatek na zimnym silniku auto nie równo chodzi, obroty falują, potrafi nawet zgasnąć, jak się rozgrzeje chociaż do 1/4 pola niebieskiego już nie gaśnie ale obroty dalej falują. Na ciepłym silniku obroty nie falują. I też następny problem obroty na jałowym wynoszą u mnie 1200 a powinno być około 900. Po przegazowaniu obroty spadają do 900 na 3-5 sek i znów się podnoszą do 1200, czasami nawet do 1400.

- czyściłem krokowca, w benzynie ekstrakcyjnej, najpierw moczyłem 3 godziny a później czyściłem, auto troche równiej chodzi na jałowym ale dalej ma to 1200 obr.
-czyściłem przepustnice i przepływomierz
- przy ostrym dodaniu gazu na zimnym auto się dławi na 4-8 sek i słychać bulgot, na ciepłym dławi i bulgocze przez ok 1 sek.
-filter powietrza wymieniony.

Co do białego dymu to by wskazywało że uszczelka pod głowicą ale:
-węże chłodnicy nie są twarde
- nie ubywa płynu
- na bagnecie nie ma białej mazi
- nie przybywa oleju
- pod korkiem wlewu oleju pojawia się delikatny nalot białej mazi, co tydzień ale słyszałem że to dlatego że auto stoi na polu i gdzieś jakaś nieszczelność może być i para z otoczenia się dostawać
- w zbiorniczku płynu nie mam oleju
- jest tylko ten biały dym

Proszę o pomoc bo już sobie nie mogę poradzić, jutro spróbuje rozebrać wydech i sprawdze czy nie mam tam wody nagromadzonej. Auto jeździ na LPG.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Nierówna praca silnika, biały dym z wydechu
PostNapisane: 16 grudnia 2010, 20:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X5
Witam.Twoim problemem jest turbinka o ile ja posiadasz.Mozesz rozebrac uklad dolotowy i przeczyscic moze na jakas chwile pomoze.

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 20:22 
Forumowicz

Nie jak pisałem jest to 1.8 benzyna bez turbiny. przeczyściłem już, przepustnice, przepływomierz, krokowy i rury gumowe dolotu. Filtr powietrza też wymieniłem.

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 20:32 
Pierwsze kroki

Kurcze to ciezko powiedziec.Bialy dym jest oznaka slabej turbiny ale jej nie masz.Druga mysla jest przeplywomierz skoro tak obroty Ci szaleja ale sprawdzales i wszystko gra.Jak dlugo masz instalacje gazowa??

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 20:42 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525i
Kod silnika: M20B25
Obrazek

Skoro węże masz ok..nie wywala ci wody działa ogrzewanie a posiadasz LPG to w tych temperaturach jakie teraz są biały dym z rury to norma(wyższa temp. spalania gazu) (nast. razem poszukaj) .A jeżeli obrotu szaleją Ci na LPG , odwiedź "śpeców" od junkersów niech ci go wyregulują:)

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1244459

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 20:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e38
Kod silnika: m52tub28
Garaż: było e36 325i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132855
było e39 523i
jest e38 728i
Ja bym proponował sprawdzic dokładnie gume przepływki bo wyglada na to że silnik łapie lewe powietrze
Białym dymem sie nie przejmuj bo to normalne może niemasz kata ja niemam i dymi.

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 20:52 
Pierwsze kroki

Dokladnie.Dlatego pytalem jak dlugo posiadasz instalacje bo moze reduktor szwankuje.

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 22:32 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
Kolego ja mam M50B20 czyli 2litry ,benzyna ,bez gazu ,z katem .Zmieniony jest tylko koncowy tlumik na przelotowy ori sebringa ,a bialy dym przy przegazowania wydobywa sie taki ze po 10sek w promieniu 6m jest bialo ,kumple az sie dziwia co jest nie tak ,ze az tak kopci na bialo.
Plynu mi nie ubywa,wszytsko chodzi jak nalezy wiec sie nie przejmuje i Tobie tez tak radze

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 22:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
..turbina ... :rotfl:
co wy wymyslacie ... zaczal sie sezon zimowy i zaczynaja sie tematy typu ''kopcenie na bialo'' temp spada ponizej zera tak? w ukl wydechowym woda sie skrapla tak? to zanim wyparuje przy nastepnym rozruchu to kopci na bialo tak? proste ... u mnie kopci nawet na cieplum ..widac malutki dym bialy wydobywajacy sie .. popatrz na miescie jak z innych aut leca biale spaliny .. a jak masz gaz to niewiem jak to dziala ale kopci wiecej .. wiem bo mialem reno zagazowana i w zimie to bylo doslownie siwo za mna jak jezdzilem .

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 10:16 
Pierwsze kroki

Moze dla niektorych jest to niemozliwe ale jak u mojego kuzyna wydobywal sie bialy dym to tez myslal ze to mrozy.Zgodze sie ze im mniejsza temperatura tym bardziej dymi ale u niego padla turbina w e39.

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 11:47 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525i
Kod silnika: M20B25
ale to jest e36 m40....

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1244459

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 13:50 
Forumowicz

Mam gaz już 8 lat:) Ale na benzynie jest to samo. Dziś albo jutro rozbiore wydech może jest dużo wody. I przeczyszcze czujnik wału.

Ale zostawmy biały dym narazie ( dziś byłem na mieście i nawet stosunkowo nowe auta dymią bardziej:) )

A co do tych obrotów. Czemu mam 1200 a nie 900. Regulowałem nawet na lince od pedału gazu i jest na minimum i dalej jest 1200. Też mnie wnerwia że na zimnym silniku przez ok 2 min trzeba trzymać nogę na gazie i to że na zimnym jak wcisne gaz w podłoge to trzeba z 10 sek nieraz odczekać żeby auto ruszyło tak muli, na ciepłym już nie. Dziś rano było u mnie -20 st C, auto odpaliło za 4 razem. Nie wiem czy to normalne bo wcześniej miałem zepsuty czujnik temp. silnika i potrafił odpalić dopiero za 8 do 10 razem.

EDIT: Chcę tu się zająć tylko układem paliwowym benzyną, gaz mnie nie obchodzi jak narazie. Te objawy które pisałem przejawiają się na benzynie.

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 14:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
lunatic666:
A to ciekawe, bo przy walniętej turbinie dym jest czarny, a nie biały - no chyba, że kolega ma turbinę smarowaną mlekiem, a nie olejem :zabawa:

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 14:13 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Szyms91 napisał(a):
A co do tych obrotów. Czemu mam 1200 a nie 900. Regulowałem nawet na lince od pedału gazu i jest na minimum i dalej jest 1200. Też mnie wnerwia że na zimnym silniku przez ok 2 min trzeba trzymać nogę na gazie i to że na zimnym jak wcisne gaz w podłoge to trzeba z 10 sek nieraz odczekać żeby auto ruszyło tak muli, na ciepłym już nie.

mam to samo ale w peugeocie ;p

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 14:35 
Forumowicz

ULLISSES napisał(a):
lunatic666:
A to ciekawe, bo przy walniętej turbinie dym jest czarny, a nie biały - no chyba, że kolega ma turbinę smarowaną mlekiem, a nie olejem :zabawa:

Kurcze czytajcie trochę :( Mój silnik to silnik benzynowy 1.8 M40 bez turbiny od diesla ibez żadnego biturbo ani compesorów :D :D :D :D

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 15:23 
Forumowicz

Moje BMW: E 39
Kod silnika: M54B25
Kolego mam e36 z silniczkiem m52 gazownia od 3 lat i od początku dymi na biało, każdy kto widział mówi uszczelka pod głowicą spala ci płyn , szukałem, sporo czytałem i doszedłem do wniosku że te auta chyba tak mają u mnie dymi i na benzynie i na gazie jak stoję na światłach to nie widzę czasami auta za mną wiem że to troszkę uciążliwe ale ja nie znalazłem jednoznacznej przyczyny poza teoretyczną gaz wyższa temp więcej wilgoci w układzie brak kata i tej wersji się trzymam dla świętego spokoju jak zobaczę że ubywa płynu lub przybywa oleju to zdejmę głowicę a tak to nie ma co panikować co do obrotów podpowiem standardowo "zacznij od podpięcia pod kompa" a nie szukaj w ciemno bo szkoda czasu i kasy

Pamiętaj że autko najlepiej podpinać 2 razy, pierwszy kasujesz błędy i drugi po tygodniu zobaczysz które wróciły

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 15:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316
Kod silnika: M40B16
a czy na benzynie tez tak obroty falują? ja bym wymienil membrany w parowniku i podmienil silniczek krokowy zeby zobaczyć jak dziale na innym. sam mam e36 m 40 i też mi falują obroty :rotfl:

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 15:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316
Kod silnika: M40B16
albo sonda lambda mogła pójś

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 15:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Szyms91 napisał(a):
ULLISSES napisał(a):
lunatic666:

Kurcze czytajcie trochę :( Mój silnik to silnik benzynowy 1.8 M40 bez turbiny od diesla ibez żadnego biturbo ani compesorów :D :D :D :D

To Ty czytaj, do kogo kierowałem te słowa. On pisał:
Cytuj:
(..)ale jak u mojego kuzyna wydobywal sie bialy dym to tez myslal ze to mrozy(..)ale u niego padla turbina w e39.

Odnośnie problemu, to pojedź na kompa.
Falowanie obrotów może oznaczać nieszczelny dolot.
Sprawdziłbym także świece i kable.

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 16:07 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
cyc napisał(a):
a czy na benzynie tez tak obroty falują?

Szyms91 napisał(a):
Chcę tu się zająć tylko układem paliwowym benzyną, gaz mnie nie obchodzi jak narazie. Te objawy które pisałem przejawiają się na benzynie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1