BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 17:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e39 m52 Leje sie płyn chłodniczy
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 12:45 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
Witam :zdegustowany: w mojej Bawarce (e39 520i) nastąpil wyciek płynu chlodniczego jak - smiem domniemywać. Dymi sie zza silnika, pomiędzy tyłem silna a podszybiem, tak jak idą węże do nagrzewnicy, musi być grubo bo temp silnika skacze już ponad połowe, pod samochodem zaczyna robić się kałuża z płynu. Miał ktoś może taki przypadek?, jak do tego sie dobrać, może durne zadaje pytania, ale jestem w niemalym stresie, czy ktos obeznany mogłby przedstawić mi na obrazku z realoem które przewody mogło wysadzić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e39 m52 Leje sie płyn chłodniczy
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 15:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M50B20C
Sprawdź opaski zaciskowe na wężach prowadzących do nagrzewnicy (te przy grodzi nr 11) i wychodzące z bloku silnika (nr 7). Skoro temp. skacze i widać płyn pod autem to nie ryzykuj i albo sam zlokalizuj i usuń wyciek albo uzupełnij płyn, odpowietrz układ (instrukcje na forum) i jedź prosto do mechanika niech usuną wyciek. Jeśli masz inst. gazową to na trójnikach lubi cieknąć, które też tam są najczęściej wpięte.U mnie przegrzanie skutkowało uszkodzeniem uszczelki więc nie ma żartów z temperaturą.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18

sprawdź opaski 7, 11

PostNapisane: 18 grudnia 2010, 18:19 
Forumowicz

silnik nie jest zagazowany, dzisiaj popatrzyłem na to na spokojnie, w chlodnicy poziomu plynu nie ma, popatrzyłem na te węże które mi wskazałeś http://oi56.tinypic.com/zxtndi.jpg tak to wygląda, ten lewy mokry cały, dokręciłem tą opaskę, zaleje płynem i będe patrzył co dalej, może na tej opasce puszczało, dobrze by było. Jeśli nie to jest przyczyną to może te cienkie rurki widoczne na zdjęciu pod gumowymi wężami? ale nagnoiło :(

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 11:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M50B20C
pewnie to tylko nieszczelność na opasce. A że ciśnienie jest w układzie to trochę wysikało. Gdyby nagrzewnica ciekła miałbyś mokro pod dywanikami i czuć byłoby w kabinie płyn. Zalej płyn odpowietrz dobrze układ i będzie git.

PostNapisane: 23 grudnia 2010, 13:57 
Forumowicz

winowajcą było co innego http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18 wąż numer 5 przy silniku, dziura, nie przy zacisku. Problem z zamówieniem części mam, żaden sklep ściągający częśći w okolicy nie ściągnie mi tego przed nowym rokiem, tylko servis BMW pozostaje, także samochód sobie postoi.

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 20:16 
Forumowicz

Witam w nowym roku, przewód dzisiaj wymieniony, lecz.... ogrzewania nie ma, leci tylko zimne powietrze, nawet na gorącym silniku. Od chłodnicy górny/dolny przewód gorący, przewod ktory wymienilem i pozostale ktore idą od tej pompy obiegu wody do nagrzewnicy zimne! próbowałem odpowietrzyć, po rozgrzaniu silnika, jak zobaczyłem ze wskazówka temp, przekracza o kilka stopni pion zgasilem silnik, wywalilo mi płyn dołem chlodnicy

WTF?!?! :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1