BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] jaki zbiornik walcowy wybrać?
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 17:52 
Forumowicz

Moje BMW: e46 tOurinG
Kod silnika: M47N
witam.
obecnie śmigam e36 coupe, chce założyć instalacje lpg i butle walcową, w koło odpada, miałem juz taką w poprzednim aucie i nie odpowiada mi wożenie kola zapasowego. tylko nie wiem jak umieścic taki zbiornik, "żeby było dobrze"
ma ktoś z was taki zbiornik? jesli tak to proszę o fotki jak wygląda to w bagażniku i jaka pojemność.

Ostatnio edytowano 17 grudnia 2010, 18:06 przez cinofree, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: jaki zbiornik walcowy wybrać?
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 18:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Miałem jedną i drugą - z dwojga złego wolę tą w kole. Dlaczego?
Zazwyczaj butla walcowa utrudnia dostęp do koła zapasowego. Poza tym zapasówkę wozi się w pokrowcu i w awaryjnej sytuacji zawsze można ją wrzucić między przednie i tylne fotele. W przypadku walcowej bagażnik przestaje istnieć, bo butli nie ruszysz.

Jak koniecznie chcesz walec, to są 2 opcje:
1. Przy składanych siedzeniach lepiej dać wzdłuż po jednej ze stron (zazwyczaj po lewej). Psuje to trochę rozkład masy, ale w awaryjnej sytuacji mamy opcję przewożenia długich przedmiotów.
2. Jak nie masz składanej kanapy lub nie potrzebujesz nigdy jej składać, to oczywiście poprzecznie zaraz za fotelami. Jedyna korzyść z takiej opcji to, że butla może mieć naprawdę spore rozmiary - rzadsze odwiedzanie stacji i większy zasięg auta.

W E30 miałem walec poprzecznie i pół bagażnika nie istniało, a zapas nie wchodził łatwo.
W Vectrze A mojej dziewczyny była mała butla walcowa wzdłuż lewej krawędzi auta. Kawałek bagażnika nie było, zapas jakoś tam wchodził.
W obecnej E34 mam w kole. Butla jest lekko ponad wymiar i do wyrównania powierzchni bagażnika wokół butli jest styropian. Butla ma sensowną pojemność, a do bagażnika można nadal wiele wepchać.

Tytuł: Re: [e36] jaki zbiornik walcowy wybrać?
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 21:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34, e36
cinofree, dobrze się zastanów nad butlą w kole. Mam w sedanie między nadkolami zaraz za ścianą bagażnika i mimo braku składanej kanapy czy worka na narty już drugi raz bym montował w koło. Zapas zawsze można wyjąć, zmienić na chudą dojazdówkę czy przerzucić jak kolega wyżej pisał. Niestety z walcem jest już lipa i do bagażnika nic większego nie wejdzie niestety. Myślałem nad zmianą butli na toroid w kole ale to już nie ma sensu i zostanie jak jest. Wyjmowanie zapasu i tak utrudnione. W innym aucie miałem w kole i było ok jak dla mnie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1